Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Σταθερά πρώτη η Ελλάδα στα Τροχαία Δυστυχήματα!

Σημαντική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στην Ε.Ε.

Παραμένει μεγάλο το τίμημα: 35.000 θάνατοι και 1.500.000 τραυματισμοί μέσα στο 2009. Η Ελλάδα πρώτη σε θανάτους αναλογικά με τον πληθυσμό της.

Σημαντική η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στην ΕΕ την τελευταία δεκαετία, ωστόσο παραμένει ανησυχητικά μεγάλος ο αριθμός των θυμάτων, σύμφωνα με την απάντηση του Επιτρόπου Μεταφορών και Αντιπροέδρου της ΕΕ, κου Σίιμ Κάλας, προς τον Ευρωβουλευτή της ΝΔ Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά.
Σύμφωνα με τον κο Κάλας «ο αριθμός των δυστυχημάτων στα οποία σημειώθηκε σωματική βλάβη ανήλθε το 2009 σε 1.125.000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών μελών. Τα ατυχήματα αυτά προκάλεσαν 35.000 θανάτους και 1.500.000 τραυματισμούς. Η συνολική μείωση του αριθμού των θανάτων το 2009 σε σύγκριση με το 2001 ανέρχεται σε 36% και τα πρόσφατα αριθμητικά στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση των θανάτων από το 2001 έως το 2010 ενδέχεται να φθάσει στο 44%» .
Σύμφωνα με τον κο Κάλας, «τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων είναι στην πλειονότητά τους άνδρες (ποσοστό 75% των θανάτων). Με γνώμονα την ηλικία, οι νεαρής ηλικίας οδηγοί αυτοκινήτων (ποσοστό 28% του συνόλου των οδηγών) και οι πεζοί ηλικίας άνω των 65 ετών (ποσοστό 42% του συνόλου των πεζών) αποτελούν τις πλέον ευάλωτες ομάδες» .
Στην απάντησή του ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ επισημαίνει ότι «οι κυριότερες αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων δεν έχουν αλλάξει: υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, μη χρήση της ζώνης ασφαλείας.
Με γνώμονα το είδος των οχημάτων που εμπλέκονται στα τροχαία ατυχήματα, το 2009, ποσοστό 48% εκείνων που έχασαν τη ζωή τους επέβαιναν σε αυτοκίνητο, ποσοστό 14% ήσαν σε μοτοποδήλατα, 7% σε ποδήλατα, 20% ήσαν πεζοί και 11% λοιποί χρήστες της οδού. Σε ποσοστό 5% των τροχαίων ατυχημάτων εμπλέκεται φορτηγό, όπως και στο 16% των θανατηφόρων ατυχημάτων. Το γεγονός ότι ένας συγκεκριμένος τύπος οχήματος εμπλέκεται σε ατύχημα δεν προδικάζει την ευθύνη του οδηγού του» .
Ο κος Τσουκαλάς, με την ερώτησή του, ζήτησε στοιχεία για την εξέλιξη των τροχαίων ατυχημάτων στις χώρες της ΕΕ, για παραδείγματα επιτυχημένων πολιτικών αντιμετώπισης του φαινομένου (π.χ. Ισπανία), αλλά και για τον ρόλο που μπορεί να παίξει η έρευνα και η τεχνολογία στην μείωση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων. Σύμφωνα με τον κο Κάλας, «από το 2004 η Ισπανία έχει εφαρμόσει ολοκληρωμένη πολιτική οδικής ασφάλειας με ποικιλία μέτρων, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αναθεώρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, καθιέρωση άδειας οδήγησης με βαθμούς ποινής, σχέδιο δράσης για να μειωθούν τα δυστυχήματα με μοτοσικλέτες και έναρξη χρήσης ραντάρ για ελέγχους ταχύτητας» .
Η Ευρ. Επιτροπή εδώ και λίγους μήνες (Ιούλιος 2010) έχει ανακοινώσει μια νέα πολιτική στρατηγική για την οδική ασφάλεια από το 2011 έως το 2020, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση νέων τεχνολογιών. Σύμφωνα με τον κο Κάλας, «η Επιτροπή έχει διαθέσει σημαντικά κονδύλια για έργα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Οι πιστώσεις βάσει του 7ου Προγράμματος Πλαισίου για την Έρευνα φθάνουν τα 160 εκατομμύρια ευρώ για έργα οδικής ασφάλειας». Αυτή τη στιγμή εκτελούνται πανευρωπαϊκά 46 ερευνητικά προγράμματα, χρηματοδοτούμενα από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα με αντικείμενο την οδική ασφάλεια.

Σχολιάζοντας την απάντηση του Ευρ. Επιτρόπου, ο κος Τσουκαλάς δήλωσε: «Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν ένα φαινόμενο με βαρύτατες κοινωνικές συνέπειες, κοστίζοντας κάθε χρόνο χιλιάδες ζωές και εκατοντάδες χιλιάδες τραυματίες σε όλη την ΕΕ. Αν και έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες στην ΕΕ για την αντιμετώπιση του φαινομένου, με μείωση των θυμάτων που αγγίζει το 44% για την τελευταία δεκαετία, η μείωση στην Ελλάδα δεν ήταν αυτή που οφείλουμε στους Έλληνες πολίτες. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα είχε την τρίτη μικρότερη μείωση θανάτων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και εξακολουθεί να έχει τους περισσότερους θανάτους αναλογικά με τον πληθυσμό της. Οφείλουμε να παραδειγματιστούμε από χώρες όπως η Ισπανία, που με μεγάλη επιτυχία εφάρμοσαν ολοκληρωμένη στρατηγική οδικής ασφάλειας και αξιοποίησαν εκτεταμένα την τεχνολογία για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων» .


ΑΠΕ


Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας: Η κοινωνία μας παράγει οδική ανασφάλεια!

Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας: Η κοινωνία μας παράγει οδική ανασφάλεια!: "Η κοινωνία μας παράγει οδική ανασφάλεια! Η κοινωνία μας είναι αυτή που παράγει την Οδική Ανασφάλεια!Η ελλιπέστατη εκπαίδευση των χρηστών τω..."

Η κοινωνία μας παράγει οδική ανασφάλεια!

Η κοινωνία μας είναι αυτή που παράγει την Οδική Ανασφάλεια!

Η ελλιπέστατη εκπαίδευση των χρηστών των οδοστρωμάτων (οδηγών και πεζών) σε όλα τα επίπεδα, έχει ολέθρια αποτελέσματα στους δρόμους.
Προσπαθούμε μέσα σε ελάχιστο χρόνο, στο ποιο αφιλόξενο οδηγικό περιβάλλον της Ευρώπης, να εκπαιδεύσουμε την νέα γενιά οδηγών, λειτουργώντας επανορθωτικά σε μια κοινωνία που παράγει την Οδική Ανασφάλεια σε όλα τα επίπεδα!

Δημιουργούμε υποδομές μέσα από δράσεις για την Κυκλοφοριακή Αγωγή, έτσι ώστε να μετακινούμαστε σε ποιο ασφαλείς δρόμους στην χώρα μας, με μια πικρή γεύση για την καθημερινή αγωνία στον δρόμο, να κατακτήσουμε αυτό που για άλλες χώρες είναι το αυτονόητο…!

- Για τους (αν)αρμόδιους;

- Απλά δεν υπάρχουμε!

Η ελλιπέστατη εκπαίδευση των χρηστών των οδοστρωμάτων (οδηγών και πεζών) σε όλα τα επίπεδα, έχει ως αποτέλεσμα πέντε νεκρούς και 60 τραυματίες καθημερινά, μας αποκαλύπτει ο κ. Άρης Ζωγράφος, ξεκαθαρίζοντας τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν προκειμένου να εκλείψει ο θλιβερός αυτός απολογισμός.

«Ζούμε και εργαζόμαστε στους δρόμους, γράφοντας κάθε χρόνο περισσότερες από 12.000.000 εκπαιδευτικές ώρες. Προσπαθούμε μέσα από 21 ώρες θεωρία και 20 ώρες πρακτική οδήγηση - όταν και όπως γίνονται - να εκπαιδεύσουμε οδηγούς, λειτουργώντας επανορθωτικά σε μια κοινωνία που παράγει την Οδική Ανασφάλεια σε όλα τα επίπεδα» μας περιγράφει αφοπλιστικά ο κ. Άρης Ζωγράφος εκπαιδευτής οδηγών το δύσκολο έργο των σχολών οδήγησης και μας αποκαλύπτει:

«Στους δρόμους σήμερα κυκλοφορούν 3 γενιές οδηγών, εκ των οποίων οι δύο προηγούμενες, στερούνται βασικών γνώσεων κυκλοφοριακής αγωγής.

Η προσδοκία μας να δημιουργήσουμε ένα σύστημα χορήγησης αδειών οδήγησης ασφαλές, αξιόπιστο, αδιάβλητο, παραμένει στις καλένδες.

Με τα σημερινά δεδομένα θεωρώ αδύνατη την εκπαίδευση μιας 4ης γενιάς οδηγών που δεν θα έχει σχέση με τις προηγούμενες και θα θεωρεί τη συμμετοχή της στην κοινωνία της κυκλοφορίας ένδειξη πολιτισμού».

Που θεωρείται ότι εντοπίζεται το πρόβλημα;

«Στους ανεύθυνο-υπεύθυνους!
Δείτε, σε αυτήν τη χώρα, έχουν όλοι άποψη και βήμα να την εκφράζουν, εκτός από τους καθ’ ύλην και καθ’ έργω υπεύθυνους. Τους εκπαιδευτές.
Καταλαβαίνετε βέβαια ότι, όταν ο πιο ευαίσθητος παράγοντας, ο άνθρωπος, παραμένει για τους «καθέδρα γνώστες» του αντικειμένου κενό γράμμα και στατιστική οντότητα, όλες οι προσπάθειες για ασφαλέστερους δρόμους είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.

Δεν προβληματίζει κανέναν το γεγονός ότι η χώρα μας εκπόνησε δύο Στρατηγικά Σχέδια Οδικής Ασφάλειας για τις περιόδους 2000-2006 και 2006-2010, κατέγραψε για το έτος 2008, 20.121 παθόντες σε τροχαία δυστυχήματα, εκ των οποίων οι 3.436 νεκροί ή βαριά τραυματισμένοι, και για το 2009, 19.815 παθόντες σε τροχαία δυστυχήματα, εκ των οποίων οι 3.132 νεκροί ή βαριά τραυματισμένοι»!

Λέγεται ότι το μάθημα της Κυκλοφοριακής Αγωγής ξεκινάει ήδη στα Σχολεία, έτσι δεν είναι;

«Ήμουνα νιός και γέρασα…! Οι υπεύθυνοι ζουν σίγουρα σε άλλον πλανήτη!
Ενώ υπάρχουν ήδη έτοιμοι παιδαγωγοί κυκλοφορίας με αντίστοιχη εξειδίκευση και εμπειρία ετών, οι οποίοι μπορούν ήδη να λειτουργήσουν ως μητρώο πολλαπλασιαστών για την εκπαίδευση και άλλων εκπαιδευτών Πειραματίζονται, για μια ακόμη φορά, με κάποια δήθεν επιμόρφωση των υπευθύνων αγωγής υγείας, στο αντικείμενο της οδικής ασφάλειας!

Βλέπουν δηλαδή την Οδική Ασφάλεια μέσα από την Κυκλοφοριακή Αγωγή, σαν θέμα επιμόρφωσης, κάποιων άσχετων… και πολλές φορές επικίνδυνων για το τι μαθαίνουν στα παιδιά, καθηγητών.»

Τι προτείνετε ως κλάδος προκειμένου να βελτιωθεί η οδική ασφάλεια;

«Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος Οδικής Ασφάλειας , πρέπει να έχει διάρκεια και να δίνει προτεραιότητα πρώτα και κύρια στην ευαισθητοποίηση του πολίτη και στην καλλιέργεια κυκλοφοριακής κουλτούρας, που θα αρχίζει από το σχολείο σε όλες τις βαθμίδες τις εκπαίδευσης σαν υποχρεωτικό μάθημα.

Θα προχωρά στην ποιοτικότερη εκπαίδευση και εξέταση των υποψηφίων οδηγών, με εφαρμογή σύγχρονων προτύπων και θα συνεχίζεται και θα συνυπάρχει με την μορφή της κατάρτισης σε όλη την διάρκεια της ζωής του.

Σήμερα δυστυχώς βασιλεύει η γραφειοκρατία και η αδιαφάνεια, η οποία, στο τομέα των αδειών οδήγησης δεν έχει φτάσει στο πάτο, αλλά στον απόπατο!

Η προσδοκία μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σύστημα εκπαίδευσης, κατάρτισης και αξιολόγησης οδηγών, ασφαλές, αξιόπιστο, αδιάβλητο με στόχο την παραγωγή μιας νέας γενιάς οδηγών σύμφωνα με της απαιτήσεις της κοινωνίας για την απεγνωσμένα ζητούμενη, χρόνια τώρα, Οδική Ασφάλεια!

Έχουμε καταθέσει προτάσεις για ένα καινούργιο σύστημα που θα στηρίζετε στις νέες τεχνολογίες με την διαδραστική συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (σχολεία, σχολές οδήγησης, δήμοι, εταιρείες, πολίτες, υπηρεσίες) την συνεχή ανατροφοδότηση δράσεων και δεδομένων, την αυτοματοποίηση εργασιών και διαδικασιών και την δυνατότητα επεξεργασίας μετρήσεων, δεδομένων και δεικτών με στόχους, την καλύτερη και αποδοτικότερη εκπαίδευση, τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των εμπλεκόμενων φορέων, και την ποιοτικότερη παροχή υπηρεσίας προς φορείς και πολίτες.

Έχουμε οραματιστεί ένα σύστημα το οποίο θα είναι ταυτόχρονα μητρώο εκπαιδευτή, σχολής οδήγησης, ΚΕ.Θ.Ε.Υ.Ο., υποψηφίων οδηγών, εξεταστών, αξιολογητών εξεταστών και αξιολογητών του συστήματος.

Να πάψει επιτέλους η διαπλοκή και οι ουρές στις υπηρεσίες που θυμίζουν τριτοκοσμική χώρα!

Θέλουμε ένα ενιαίο σύστημα καταχώρησης ημερομηνιών θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων, καταχώρησης προγραμμάτων θεωρητικής εκπαίδευσης, καταχώρησης αποτελεσμάτων εξετάσεων, ελέγχου εργασίας εκπαιδευτών, ποιοτικού ελέγχου εξεταστών και εκπαιδευτών, δημιουργίας εξεταστικών επιτροπών, πιστοποιήσεων δεξιοτήτων κ.α.

Κανείς δεν μας ακούει, Δεν μας θέλουν ούτε στην Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας…!

- Ποιοι;
- Δεν τους ξέρετε;
Εδώ και 35 χρόνια η οδική ασφάλεια στην Ελλάδα διαπλάθεται από τους ίδιους διαχρονικούς παράγοντες που… επέτυχαν(?), ακόμη και το έτος 2010, να σημειώνονται στην χώρα μας 5 νεκροί καθημερινά και 60 τραυματίες από τροχαία δυστυχήματα!
Δείτε.
Τα μέσα υπάρχουν. Η γνώση υπάρχει. Η διάθεση και αυτή υπάρχει. Αναλογισθείτε μήπως τελικώς το μόνο που λείπει, είναι η υπευθυνότητα των υπευθύνων»

Με ποιες δράσεις σας ο κλάδος σας επιχειρεί να αλλάξει αυτή την κατάσταση;

«Οι εκπαιδευτές οδήγησης έχουμε δημιουργήσει μια σοβαρή υποδομή, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, εξειδικεύοντας γνώσεις και δεξιότητες για να μπορέσουμε να είμαστε χρήσιμοι, όταν επιτέλους μας καλέσουν. Έχουμε ήδη έτοιμο αναλυτικό πρόγραμμα, για την Κυκλοφοριακή Αγωγή, σε όλα τα στάδια της εκπαίδευσης και διαθέτουμε το κατάλληλο επιστημονικό δυναμικό για να το υποστηρίξει.

Παράλληλα και σε όλη την Ελλάδα, θα συμμετέχουμε με δράσεις για την Οδική Ασφάλεια, ανά νομό ή περιφέρεια, στο πλαίσιο του Διεθνούς Διεπιστημονικού Συνέδριου για την Κυκλοφοριακή Αγωγή και την Οδική Ασφάλεια που θα γίνει την Άνοιξη του 2011 στην Αθήνα.


Συνέντευξη στον Δημοσιογράφο Νίκο Μερτέκη για το ΕΘΝΟΣ