Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Προσλήψεις μέσω ΜΚΟ: Τα "πράσινα" stage;

Χωρίς κανόνες διαφάνειας οι ΜΚΟ(;) θα νοικιάζουν εργαζόμενους σε δήμους...!

Μείζον θέμα για την κυβέρνηση αποτελούν οι συνεχείς αποκαλύψεις του Τύπου για «πράσινη» φάμπρικα προσλήψεων μέσω ΜΚΟ.
Αφορμή αποτέλεσε ο βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ, Στάθης Κουτμερίδης, συνεργάτες του οποίου έσπευσαν με δική του ενθάρρυνση να συστήσουν ΜΚΟ για να διεκδικήσουν το πρόγραμμα που αντιστοιχεί στο νομό του και φυσικά να εισπράξουν το ποσοστό 5% της προμήθειας. Απροκάλυπτα και χωρίς ηθικό φραγμό ο βουλευτής Σερρών επιβεβαίωσε την εμπλοκή του στην ίδρυση της ΜΚΟ με επωνυμία «Κοινωνικό Δίκτυο Πολιτών» λέγοντας: «Δέχομαι την κατηγορία, τιμή μου και καμάρι μου που βοήθησα και στήριξα τους δημότες μου και θα το ξανακάνω χίλιες φορές, αρκεί αυτό να είναι προς όφελος του νομού μου».
Το «ελπιδοφόρο» όμως σχέδιο του Σερραίου βουλευτή δεν είχε οργανωθεί σωστά. Το γεγονός ότι έδωσε την άδειά του για να χρησιμοποιηθεί το γραφείο του ως έδρα της οργάνωσης καθιστά αυτομάτως παράνομη τη ΜΚΟ και αυτό διότι η ανοιχτή πρόσκληση του υπουργείου ορίζει κατηγορηματικώς ότι αποκλείονται ως δικαιούχοι της πράξης πολιτικά κόμματα και παρατάξεις, κυβερνητικοί οργανισμοί και νομικά πρόσωπα εποπτευόμενα από το κράτος. Επιπλέον, η ΜΚΟ του κ. Κουτμερίδη δεν διαθέτει διαχειριστική επάρκεια, που θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να λάβει μέρος στο διαγωνισμό ανάθεσης έργου.
Στο μεταξύ ένας μετά τον άλλο οι δήμοι της χώρας προχωρούν στη σύναψη μνημονίου συνεργασίας με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για την ένταξή τους στο κοινοτικό πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων σε τομείς κοινωφελούς εργασίας.
Η «Διαύγεια» έχει κατακλυστεί από αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων που εγκρίνουν τη συνεργασία με συγκεκριμένες οργανώσεις, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι πολλές φορές συγκλίνουν στις επιλογές τους, με αποτέλεσμα κάποιες ΜΚΟ να συνεργάζονται με διαφορετικούς δήμους. Αρκετοί αιρετοί πάντως διατυπώνουν το ερώτημα αν υπάρχει κάποια «οροφή» ως προς τον αριθμό των συμβάσεων που μπορεί να πραγματοποιήσει μία ΜΚΟ.
Αν και το τοπίο είναι ακόμα θολό, καθώς εκκρεμούν επιμέρους ρυθμίσεις, σύμφωνα με τις πρώτες ανοιχτές προσκλήσεις που δημοσιεύθηκαν, η αξιολόγηση και η τελική επιλογή των δικαιούχων (οι μη κερδοσκοπικοί φορείς δηλαδή) θα πραγματοποιούνται από το υπουργείο Εργασίας και συγκεκριμένα από την ΕΥΔ ΕΠΑΝΑΔ (Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού»). Η επιτροπή αυτή θα απαρτίζεται από στελέχη της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Αλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας.
Οι πρώτες αποφάσεις
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής έχει προχωρήσει στην επιλογή αρκετών μη κερδοσκοπικών φορέων και ΜΚΟ και συγκεκριμένα των:
-«Ελιξ» Προγράμματα εθελοντικής Εργασίας για το Περιβάλλον (ΠΕΕΠ)
-Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς»
-Κύτταρο Εναλλακτικής Αναζήτησης Νέων (ΚΕΑΝ)
-Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων «Εδρα»
-Κέντρο Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας
-«Αντίρροπον» Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία
-ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ
-«Επόμενη Ημέρα» Διεθνής Παρέμβαση για την Αειφόρο Ανάπτυξη και την Ποιότητα της Ζωής
-Ομιλος για την Unesco Νομού Πειραιώς και Νήσων
-Ομιλος «Νέοι Ορίζοντες Φιλίας»
-Ηράκλεια Ενωση Αττικής
-«Ρηξικέλευθος» ΜΚΟ
-«ΔΗΩ» Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων
-«Αθηνά» Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης και Ψυχοθεραπείας
-«Κράτα με» Παγκόσμιο Δίκτυο Αλληλοβοήθειας
-«Ευθύτυπος» Κέντρο Κοινωνικής Ανάπτυξης
-Ινστιτούτο «Ομάδα για τον Κόσμο»
-Γραμμή Ζωής
-ΙΝΕ ΓΣΕΕ
-«Ερύμανθος» Μη Κερδοσκοπική Αστική Εταιρία
Ο Δήμος Αθηναίων, αν και έχει εγκρίνει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα των πεντάμηνων συμβάσεων, δεν έχει προχωρήσει στην ανακοίνωση των ΜΚΟ με τις οποίες θα συνεργαστεί. Σχετική ερώτηση στο γενικό γραμματέα, Θόδωρο Λιβάνιο, έχει καταθέσει ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα Πόλη της Ζωής μας» Νικήτας Κακλαμάνης, ζητώντας να πληροφορηθεί πόσες και ποιες ΜΚΟ επιλέγησαν από το αρμόδιο υπουργείο για το Δήμο της Αθήνας, τα ονόματα των εκπροσώπων τους και την ημερομηνία ίδρυσής τους, καθώς και τις ειδικότητες, τα κριτήρια και τον τρόπο πρόσληψης των εν λόγω εργαζομένων.
Ακολουθούν, ενδεικτικά, κάποιοι από τους δήμους της χώρας που αποφάσισαν ομοφώνως ή με πλειοψηφία την ένταξή τους στο πρόγραμμα και τη σύναψη μνημονίου με ΜΚΟ.
Ο Δήμος Λαυρεωτικής για 110 θέσεις εργασίας θα συνεργαστεί με τη ΜΚΟ Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ), ο Δήμος Περάματος για 220 θέσεις εργασίας με τη ΜΚΟ Ομιλος για την Unesco Νομού Πειραιώς, ο Δήμος Μαραθώνος με τις ΜΚΟ Λαογραφική Εταιρεία Βαρνάβα Δήμου Μαραθώνα και το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ), ενώ ο Δήμος Ηρακλείου με τη ΜΚΟ Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων (ΚΕΑΝ). Με τη ΜΚΟ ΚΕΑΝ θα συνεργαστεί και ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας-Πειραιά.
Στην Εύβοια, τόσο ο Δήμος Ερέτριας όσο και ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου θα συνεργαστούν με τη ΜΚΟ «Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού» (ΚΜΟΠ). Με την ίδια Μη Κυβερνητική Οργάνωση θα συνάψει μνημόνιο συνεργασίας και ο Δήμος Νέας Προποντίδας στη Χαλκιδική.
.............................
Υπενθυμίζεται ότι, με πρόσχημα την καταπολέμηση της ραγδαία αυξανόμενης ανεργίας των νέων, που φτάνει το 40%, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι 55.000 άνεργοι θα συνάψουν σύμβαση με "φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα" και στη συνέχεια θα διατίθενται για δουλειά από τους "φορείς" στους δήμους.
Το ύψος του προγράμματος ανέρχεται στα 280 εκατ. ευρώ και ένα μέρος του θα συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, ενώ οι νέοι που θα προσληφθούν θα αμείβονται με 80% της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (περίπου 625 ευρώ), ενώ δεν θα κατοχυρώσουν κανένα εργασιακό δικαίωμα, καθώς θα βρίσκονται σε καθεστώς δανεισμού...!
........................