Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Η εκπαίδευση στους οδηγούς είναι διαρκής!

Η εκπαίδευση στους οδηγούς είναι διαρκής!

Μια διαφορετική προσέγγιση για το πόσο όλοι μας (πολιτεία – εκπαιδευτές – οδηγοί) οφείλουμε να συμβάλουμε με τον τρόπο μας, στην καλύτερη κατάρτιση και άρα στην ασφαλέστερη οδήγηση, διατυπώνουν από κοινού ο πρόεδρος κ. Παντελής Κούσης και ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτών Δωδεκανήσου κ. Στέφανος Πορτσέλλη. 

Στην επιστολή αναφέρεται συγκεκριμένα: 
«Αγαπητοί κ.κ. δημοσιογράφοι όλων των ΜΜΕ, κ.κ. πολιτικοί ταγοί της χώρας, υπεύθυνοι του πάλαι ποτέ ΥΜΕ, κ.κ. συνάδελφοι, αγαπητοί μαθητές μας πρώην και νυν, αγαπητοί σκεπτόμενοι πολίτες και όποιοι άλλοι που μετέχουν σε ΜΗΚΥΟ σχετικού περιεχομένου και ενδιαφέροντος, ή ακόμη και θύματα ή θύτες τροχαίων, επιτρέψτε μας εν είδει ανοιχτής επιστολής να μοιραστούμε τις σκέψεις μας, ίσως και φιλοσοφικού περιεχομένου, για τον λόγω της ύπαρξης των Σχολών μας και ημών των Εκπαιδευτών, προσωπικά. 

Άλλωστε το λειτούργημα το οποίο επιτελούμε ως οι μόνοι θεσμικοί φορείς παροχής εκπαίδευσης περί τη νομικά ορθή και ασφαλή οδήγηση των οχημάτων (όλων των κατηγοριών), είναι από μόνο του τιτάνιο, δεν χωρά ουδεμία αμφιβολία για το μέγιστο της σοβαρότητάς του και εμπεριέχει το διακύβευμα του βίαιου θανάτου του κακώς εκπαιδευμένου, του ημιμαθούς ή και του έχοντος μηδενική εκπαίδευση σύγχρονου Νεοέλληνα οδηγού και βέβαια στη χείριστη περίπτωση και της απώλειας πολλών ακόμη ζωών, ατυχών και άμοιρων λοιπών ανθρώπων που βρέθηκαν τη δεδομένη στιγμή στην αιμοδιψή τροχιά του. 

Κύριοι γεννάται εύκολα το ερώτημα: «Αγαπητοί κύριοι, όλοι οι προαναφερόμενοι στην α΄ ενότητα της παρούσης, εμάς τους Εκπαιδευτές Οδήγησης με τις αντίστοιχες σύγχρονες Σχολές μας, μας θεωρείτε ως Σχολείο - Εκπαιδευτήριο; 

Η ίδια η ελληνική κοινωνία θεωρεί ότι στέλνει τα παιδιά της σε ένα Σχολείο εκμάθησης των όλων όσων απαιτεί η σύγχρονη εντός των πόλεων ασφαλής οδήγηση; 
Κύριοι υποψήφιοι οδηγοί – αγαπητοί μαθητές μας ή οδηγοί που χρήζετε επανεξάσκησης, όταν σε κοινωνικού επιπέδου συζητήσεις αναφέρουν οι γονείς σας ή οι οικείοι σας ότι εσείς στο παρελθόν έχετε παρακολουθήσει επί χρόνια μαθήματα για την εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου ή άλλης πρόσληψης γνώσης, είναι έμπλεοι θαυμασμού και καμαρώνουν για το επίτευγμά σας. Όταν, επίσης, κάνετε πολύχρονη εκπαίδευση στο ΚΑΡΑΤΕ ή σε άλλες πολεμικές τέχνες ή, επίσης, όταν ασκείστε σε ένα σπορ και δαπανάτε πολύ χρόνο για οποιαδήποτε εξωσχολική δραστηριότητά ή χόμπυ σας, οι γονείς σας συμπαρίστανται στις προσπάθειές σας και είναι αρωγοί και χρηματοδότες σας. Όταν όμως τους πείτε ότι χρειαστήκατε ένα μάθημα παραπάνω των υποχρεωτικών ή σας το επέβαλε να το παρακολουθήσετε η Σχολή Οδηγών, τότε αμέσως όλοι θα κατηγορούσατε τον Εκπαιδευτή Οδήγησης ως «κλέφτη».
Δηλαδή ενώ όλοι καμαρώνουν (και σωστά) για μία φερ’ ειπείν κόρη που κάνει επί 20 χρόνια μπαλέτο, μόλις αυτή η υποψήφια χρειαστεί κάποιο-α επί πλέον των υποχρεωτικών μάθημα, αμέσως οι ίδιοι οι γονείς της, που δεν εφείδοντο σε άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες έσπευδαν να μας κατηγορήσουν ή στην καλύτερη των περιπτώσεων, διαχέανε προς το πρόσωπό μας την αμφισβήτηση και την καχυποψία. Αγνοώντας ή αδιαφορώντας πλήρως για το μέγα διακύβευμα της σωστής και πλήρους εκμάθησης της ασφαλούς και νομικά ορθής οδήγησης ή της προχειρότητας και της ημιμάθειας, που αποτελεί ασφαλώς η ίδια η ζωή των παιδιών τους, τα οποία θα ταυτοποιηθούν αργά ή γρήγορα ως θύματα ή ως θύτες τροχαίων δυστυχημάτων και οικογενειακών καταστροφών και ξεκληρισμάτων. 

Κύριοι υποψήφιοι και αγαπητοί γονείς εμείς οι Εκπαιδευτές οδήγησης δεν είμαστε μέρος της διαδικασίας έκδοσης διπλωμάτων. Αποτελούμε Σχολές – Εκπαιδευτήρια, για διά βίου μάθηση και για αρχική εκπαίδευση ή επανεκπαίδευση, με όλα τα σύγχρονα εποπτικά μέσα που διαθέτουν οι σύγχρονες Σχολές μας, για πλήρη μεταλαμπάδευση γνώσης των κανόνων της νομικά ορθής και ασφαλούς οδήγησης προς το πρόσωπό σας. Μόλις αντιληφθείτε ότι οδηγείτε λανθασμένα το οποιοδήποτε όχημα και ας έχετε το αντίστοιχο δίπλωμα, να απευθυνθείτε στις Σχολές μας για ένα μικρό κύκλο μαθημάτων επανεξάσκησης ούτως ώστε να σας τελειοποιήσουμε. Ή μόλις αντιληφθείτε πως το παιδί σας ή κάποιος μεγαλύτερος σε ηλικία συγγενής ή φίλος σας, αν και επέτυχε στις εξετάσεις και απέκτησε το δίπλωμά του, εντούτοις οδηγεί με λάθη και είναι δημόσιος κίνδυνος, τότε στείλτε το να του παράξουμε περαιτέρω γνώση με πρόσθετα μαθήματα ουσίας και όχι τυπολατρίας (μια που κατέχει το δίπλωμα του). 

Στη συνέχεια, κύριοι υποψήφιοι και αγαπητοί γονείς, απευθυνόμαστε και σε σας που έχετε την πολυτέλεια να προσφέρετε στον εαυτό σας περαιτέρω εξειδικευμένη γνώση περί την ασφαλή και ρεαλιστική, ίσως και «σπορτίβ» οδήγηση. Εσείς που πράγματι θέλετε κάτι το επιπλέον και αναζητάτε μετά το δίπλωμα άλλες πηγές γνώσης, ενίοτε ακριβές σε κόστος, μακριά από εμάς τους ίδιους τους φυσικούς σας Δασκάλους. Πολλοί από εσάς μάς λοιδορείτε γιατί δήθεν δεν σας εκπαιδεύσαμε σωστά, δεν σας πήγαμε σε εθνικές οδούς ούτως ώστε να τρέξετε σε μεγαλύτερα όρια, δεν ακολουθούμε τα της Γερμανίας και άλλων προηγμένων κρατών συστήματα εκμάθησης κλπ. και εν τέλει καταφύγατε σε άλλους ιδιωτικούς φορείς «μάθησης», οι οποίοι στοχεύουν ως παλαιοί οδηγοί αγώνων στον εντυπωσιασμό σας και στην οικονομική σας αφαίμαξη. Αυτά συμβαίνουν στην Αθήνα και σε άλλα αστικά κέντρα. 

Ερώτημα: ποιος Εκπαιδευτής Οδήγησης αρνήθηκε να μεταλαμπαδεύσει περαιτέρω γνώση και να διδάξει εκ του περισσού; Πέραν των όσων θα ζητηθούν στις εξετάσεις. Απάντηση: ουδείς. Αλλά όποιος Εκπαιδευτής απαιτήσει από τους υποψήφιους την πραγματοποίηση εξειδικευμένων ή περαιτέρω των υποχρεωτικών μαθημάτων, κινδυνεύει να κατηγορηθεί από εσάς τους ίδιους τους υφιστάμενους της έξτρα αυτής εκπαίδευσης. Έτσι φτάνουμε στο σημείο εμείς οι φυσικοί και θεσμικά οι μόνοι Εκπαιδευτές – Δάσκαλοι σας να παραμεριζόμαστε από παλαιούς οδηγούς αγώνων, οι οποίοι διατείνονται ότι θα σας μάθουν την ασφαλή και ρεαλιστική οδήγηση. Δηλαδή εμάς και τις Σχολές μας μάς καλύψατε ως διδακτέα ύλη; Τα μάθατε όλα από εμάς και μετά θέλετε περαιτέρω επιμόρφωση περί την ασφαλή, νομικά ορθή και ρεαλιστική οδήγηση; 

Εάν ναι ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ και πάλι. Εμείς είμαστε οι μόνοι – διά βίου - θεσμικοί φορείς εκπαίδευσης οδήγησης. Όσοι το χρειάζεστε, ελάτε να παρακολουθήσετε ακόμη ένα μικρό κύκλο μαθημάτων, στον οποίο οι απαιτήσεις ξεπερνούν το επίπεδο των εξετάσεων των υποψηφίων οδηγών. 

Αγαπητοί κύριοι ακόμη και ο κύριος Υπουργός Μεταφορών ή ό ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός σε εμάς θα έλθει να διδαχτεί για να βγάλει το όποιο δίπλωμα (όλων των κατηγοριών). Είμαστε θεσμοθετημένα οι μόνοι νόμιμοι φορείς εκπαίδευσης περί τη ασφαλή οδήγηση. Θεωρούμε τον εαυτό μας και τις Σχολές μας ως δύσκολα Σχολεία (τα δυσκολότερα), που μέσω της επαρκούς ή μη γνώσης που θα λάβετε από εμάς, διακυβεύονται οι ζωές σας και των λοιπών πολιτών. 

Μη διστάσετε να απευθυνθείτε πάλι σε εμάς όταν αντιληφθείτε για τον εαυτό σας ή για κάποιον οικείο σας ελλιπή γνώση και κακή οδήγηση. Η δουλειά μας, είναι αυτή της συνεχούς εκπαίδευσης και δεν αποτελούμε μέρος της διαδικασίας έκδοσης του διπλώματός σας. 

Κλείνουμε την ανοικτή αυτή επιστολή – συζήτηση με τα χιλιοειπωμένα μακάβρια: 

Όχι άλλους νεκρούς στον Μολώχ της ασφάλτου – όχι άλλες μάνες να κλαίνε στα μνήματα - όχι άλλο ξεκλήρισμα των οικογενειών – όχι κάθε χρόνο να σκοτώνεται μία πόλη ανθρώπων. 

Όχι στην ημιμάθεια – στον ωχαδελφισμό – στην κακή οδήγηση, που είναι απόρροια ελλιπών μαθημάτων – βιασύνης – προχειρότητας και πλήρους ανευθυνότητας και αδιαφορίας για τις υποχρεώσεις μας ως πολίτες οδηγοί». 

Πηγή : Ροδιακή


  • Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας · Researcher at Ε.Α.Π. - Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
    Ευχάριστη Νότα τα λόγια σας.. Όλοι εμείς που δεσμευόμαστε ότι κάτω από τις πολύ δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, θα κάνουμε τα πάντα για να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων αισθανόμαστε περήφανοι. Σε αυτό τον αγώνα σάς θέλουμε όλους συνοδοιπόρους γιατί από 'δώ και μπρος κανείς δεν μπορεί να παραμένει αμέτοχος..
    • Πρότυπες Σχολές Οδήγησης Ζωγράφος
      Έμειναν οι φωνές ν’ αντιλαλούν. Την αδιαφορία; Την άγνοια; Τον ωχαδελφισμό; Σαν φαντάσματα στην πιο άγρια νύχτα στις συνειδήσεις των ανθρώπων, αλλά πρωτίστως των Ταγών, που δεν έχουν παρά να ανοίξουν τα αυτιά της καρδιάς τους και να ανταποκριθούν στο πιο απελπισμένο κάλεσμα για ασφάλεια και αλληλεγγύη στους δρόμους..
      • Pantelis Kousis · Εκπαιδευτής at Εκπαιδευτής Οδηγών και Χειριστών Ταχυπλόων Σκαφών
        Κυρία Diane Tezaris.
        είμαι στη διάθεσή σας, οπλισμένος με σθένος - αποφασιστικότητα - ψυχικό απόθεμα δυνάμεων,
        και σας περιμένω να πάμε στον κ. εισαγγελέα να καταγγείλουμε ό, τι το έκνομο έχει περιέλθει στην αντίληψή σας.
        Επίσης, εάν το επιθυμείτε μπορώ να κρατήσω και την ανονυμία σας.
        Σας περιμένω, όπως περιμένω χρόνια... τον οποιοδήποτε καταγγέλοντα.
        Όχι λόγια! Έργα!
        Παντελής Κούσης
        Πρόεδρος Εκπαιδευτών Οδηγών Νομού Δωδεκανήσου.
        • Diane Tezaris ·  Top Commenter · Baltimore, Maryland
          posi apo esas tous ipotithomenous ekpedeutes kai ypalilous tou ipourgiou eprepe autin tin stigmi na vriskeste stin filaki kai o logos einai dioti gia orismena psoroeuro mirazete ston kATHENA ADIES IKANOTITAS ODIGISIS KAI AUTI DEN XEROUN NA VGALOUN TA MATIATOUS KAI OMOS VRISKONTE STOUS DROMOUS KATHIMERINA I ANEUTHINOTITA KAI I ANOMIA TA ROUSFETIA KAI ATIMORISIA EINAI TA MEGALITERA OPLA STON KATHE ANITHIKO ODIGO OPOU AFERI TIN ZOI KAPIOU SINANTHROPOUTOU STIN ASFALTO EAN OMOS PLIRONE ME MERIKA HRONIA STIN FILAKI KAI I KATHE ASFALISTIKI ETERIA EXANAGAZOTAN NAPLIROSI STO KATHE THIME EKATONTADES HILIADES EVRO TOTES OLLA THA ALAZAN PROS TO KALITERO EINAI LIPON PROTIMOTERON NA EKPEDEUTHITE PROTA ESIS KAI KATOPIN NA DINETE MATHIMATA SE ALLOUS.

                                              
                           

        Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

        Διευκρινίσεις περί των εκπαιδευτών


        Διευκρινίσεις περί των εκπαιδευτών υποψήφιων οδηγών

        Εγκύκλιος ΟΑΕΕ: 45/27.7.2012
        Σχετ.: Εγκύκλιοι οδηγίες Β3/οικ.11307/1578/9.3.2012 και Β3/56157/5762/20.4.2012 του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

        1. Σύμφωνα με το εδάφιο ζ’, παρ. 1 του άρθρου 1 του Π.Δ.258/2005, στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ υπάγονται οι κατέχοντες άδεια εκπαιδευτή υποψήφιων οδηγών, εφόσον:

        α) ασκούν αυτοπρόσωπα το επάγγελμα αυτό με ιδιόκτητο εκπαιδευτικό αυτοκίνητο ή
        β) διατηρούν σχολή οδηγών αυτοκινήτου ή
        γ) συμμετέχουν σε εταιρεία με αυτό το αντικείμενο.

        Στο εδάφιο β’ της παρ. 2 του άρθρου 2 του Π.Δ.208/2002 προβλέπεται ότι για την άσκηση του επαγγέλματος του εκπαιδευτή υποψήφιων οδηγών ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να πληροί αθροιστικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις: (α) να έχει ισχύουσα άδεια άσκησης επαγγέλματος εκπαιδευτή, (β) να είναι κάτοχος άδειας λειτουργίας Σχολής Οδηγών ή Σχολής Κέντρου Θεωρητικής Εκπαίδευσης Υποψήφιων Οδηγών (ΚΕΘΕΥΟ) που λειτουργεί νόμιμα ή να είναι εταίρος ή μέτοχος νομικού προσώπου στο όνομα του οποίου έχει εκδοθεί άδεια λειτουργίας Σχολής Οδηγών ή ΚΕΘΕΥΟ ή να εργάζεται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας σε Σχολή Οδηγών ή ΚΕΘΕΥΟ που λειτουργεί νόμιμα και (γ) να είναι ασφαλισμένος στον ασφαλιστικό φορέα που προβλέπουν οι κείμενες διατάξεις, με τη συγκεκριμένη κατά την περ. β’ ιδιότητα.
        Δεν αμφισβητείται σε καμία περίπτωση ότι οι εκπαιδευτές υποψήφιων οδηγών αυτοκινήτου έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν με τις μορφές εργασίας που προβλέπει η προαναφερόμενη υπό στοιχείο β’ προϋπόθεση. Όμως η υπό στοιχείο γ’ προϋπόθεση της ίδιας παραγράφου ξεκαθαρίζει ότι, ανάλογα με τη συγκεκριμένη ιδιότητα που θα έχει ο εκπαιδευτής υποψήφιων οδηγών (όπως αυτή περιγράφεται στο στοιχείο β’), θα ασφαλιστεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις στον ανάλογο ασφαλιστικό φορέα (ΟΑΕΕ ή ΙΚΑ).
        Σύμφωνα με τις παραπάνω σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Ν.3919/2011 (ΦΕΚ 32/Α’) «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας, κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων», σας γνωρίζουμε τα εξής:

        2. Από το εδάφιο η’ της παρ. 2 του άρθρου 2 του Ν.3919/2011 προκύπτει ότι για την ίδρυση και λειτουργία Σχολής Οδηγών και υποκαταστημάτων αυτής οι εταίροι ή μέτοχοι νομικών προσώπων δεν υποχρεούνται να είναι οι ίδιοι εκπαιδευτές υποψήφιων οδηγών.

        Σε περίπτωση που κανένας εκ των μελών του νομικού προσώπου δεν έχει την ιδιότητα του εκπαιδευτή υποψήφιων οδηγών και προκειμένου να πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις του ισχύοντος νομικού πλαισίου για την άσκηση του επαγγέλματος εκπαιδευτή υποψήφιων οδηγών, την ίδρυση και λειτουργία Σχολών Οδηγών και υποκαταστημάτων τους, η Σχολή Οδηγών ή και το υποκατάστημά της θα πρέπει να προσλάβει προσωπικό που θα έχει την ιδιότητα του εκπαιδευτή υποψήφιων οδηγών.
        Αναφορικά με τα φυσικά πρόσωπα τα οποία επιθυμούν να ιδρύσουν Σχολή Οδηγών και τυχόν υποκαταστήματά αυτής ως ατομική επιχείρηση, εξακολουθούν να ισχύουν τα οριζόμενα στο εδάφιο α1 της παρ. 1 του άρθρου 7, καθώς και στο εδάφιο α’ της παρ. 3 του άρθρου 8 του Π.Δ.208/2002, δηλαδή θα πρέπει να είναι οι ίδιοι εκπαιδευτές υποψήφιων οδηγών.

        3. Κατ’ εφαρμογή του άρθρου 3 του Ν.3919/2011, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Ν.3844/2010 (ΦΕΚ 63/Α’) και την κοινή υπουργική απόφαση 52424/8501/2011 (ΦΕΚ 2663/Β’), από 3.7.2011 καταργήθηκε η διοικητική πράξη της άδειας άσκησης επαγγέλματος του εκπαιδευτή υποψήφιων οδηγών και αντικαταστάθηκε από την αναγγελία έναρξης άσκησης επαγγέλματος εκπαιδευτή υποψήφιων οδηγών, αντίστοιχα.

        Ως εκ τούτου, όπου στο Π.Δ.208/2002, όπως ισχύει, καθώς και στο εν γένει νομικό πλαίσιο, αναφέρεται ο όρος «άδεια ασκήσεως επαγγέλματος εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών» νοείται είτε η «άδεια ασκήσεως επαγγέλματος εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών» (για άδειες που έχουν εκδοθεί πριν από τις 3.7.2011 και εξακολουθούν να ισχύουν) είτε η «βεβαίωση ορθής αναγγελίας έναρξης / ανανέωσης ασκήσεως επαγγέλματος εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών».
        Συγκεκριμένα, ο ενδιαφερόμενος απευθύνεται στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε.) ή στα Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης (Ε.Κ.Ε.) και αιτείται – αναγγέλλει την άσκηση του επαγγέλματος του εκπαιδευτή υποψήφιων οδηγών, συνοδεύοντας την αίτησή του με όλα τα νόμιμα δικαιολογητικά που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις των άρθρων 3 και 4 του Π.Δ.208/2002 (ΦΕΚ 194/Α’).
        Ο ενδιαφερόμενος προσκομίζει όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά και στην περίπτωση που επιθυμεί την ανανέωση της αναγγελίας του ή της άδειάς του (αν πρόκειται για παλαιό εκπαιδευτή του οποίου η άδεια εξακολουθεί να είναι σε ισχύ).
        Κατόπιν ελέγχου των δικαιολογητικών, εντός τριμήνου, από τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών και εφόσον αυτά είναι ορθά και πλήρη, η συγκεκριμένη Διεύθυνση δύναται να του χορηγεί, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, σχετική βεβαίωση ορθής αναγγελίας έναρξης / ανανέωσης άσκησης επαγγέλματος εκπαιδευτή υποψήφιων οδηγών, υπόδειγμα του οποίου σας επισυνάπτουμε προς ενημέρωσή σας (Υπόδειγμα 1).
        Στην περίπτωση που δεν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών ενημερώνει εγγράφως τον ενδιαφερόμενο (σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών) ότι δεν του επιτρέπεται να ασκήσει το επάγγελμα του εκπαιδευτή (επισυνάπτουμε το έγγραφο απαγόρευσης άσκησης επαγγέλματος προς ενημέρωσή σας – Υπόδειγμα 2).
        Μετά από το πέρας τριών (3) μηνών και εφόσον δεν έχει λάβει αρνητική απάντηση, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του εκπαιδευτή υποψήφιων οδηγών ελεύθερα.
        Η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών θα καταγράφει σε ηλεκτρονικό αρχείο τις βεβαιώσεις αναγγελίας που έχει χορηγήσει.
        Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι, σε περιπτώσεις που το επάγγελμα του εκπαιδευτή υποψήφιων οδηγών ασκείται με την προαναφερθείσα Αναγγελία Έναρξης / Ανανέωσης, εκδίδεται πράξη «Απαγόρευσης Άσκησης Επαγγέλματος Εκπαιδευτή Υποψηφίων Οδηγών» όταν πρόκειται για προσωρινή ή οριστική αφαίρεση / ανάκληση άδειας εκπαιδευτή υποψήφιων οδηγών.

        4. Στο άρθρο 7, παρ. 7 του Π.Δ.208/2002 προβλέπεται ότι οι άδειες κυκλοφορίας εκπαιδευτικών οχημάτων χορηγούνται για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο των αναγκών της μέλλουσας να λειτουργήσει Σχολής Οδηγών. Τα εκπαιδευτικά οχήματα, δηλαδή, ανήκουν σε Σχολές Οδηγών είτε αυτές ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα είτε σε Σχολή Οδηγών με εταιρική μορφή. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ανήκει στον εκπαιδευτή υποψήφιων οδηγών που δεν έχει Σχολή Οδηγών.

        Συνεπώς, είναι σαφές ότι στην περίπτωση που εκπαιδευτής υποψήφιων οδηγών ασκεί το επάγγελμα αυτοπρόσωπα, με ιδιόκτητο εκπαιδευτικό όχημα, θα πρέπει να είναι συγχρόνως και κάτοχος Σχολής Οδηγών.

        5. Σύμφωνα με την παρ. 12 του άρθρου 7 του Π.Δ.208/2002, κάθε εκπαιδευτής και κάθε νομικό πρόσωπο στο οποίο έχει χορηγηθεί άδεια λειτουργίας Σχολής Οδηγών, έχει δικαίωμα ίδρυσης και λειτουργίας Σχολών Οδηγών ή υποκαταστημάτων της Σχολής (ή των Σχολών) σε έναν ή περισσότερους Νομούς.

        Επιπλέον, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 2 του Π.Δ.208/2002 (όπως τροποποιήθηκε από το Π.Δ.337/2003), ο εκπαιδευτής υποχρεούται να ασκήσει το επάγγελμα εντός του Νομού όπου εδρεύει η Σχολή Οδηγών ή σε Νομό όπου έχει υποκατάστημα.
        Ως εκ τούτου, γίνεται σαφές ότι δεν υφίστανται για τις Σχολές Οδηγών και τους εκπαιδευτές γεωγραφικοί περιορισμοί, καθόσον επιτρέπεται η άσκηση του επαγγέλματος σε ένα ή περισσότερα γεωγραφικά διαμερίσματα με την ίδρυση υποκαταστήματος-ων.

        .........................................