Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Και όμως υπάρχουν... αλλά αλλού..! Υπουργός με @

Υπουργός ετών 29 αλλά με @

Την παραίτησή της από το αξίωμα της υπουργού Ανώτατης Εκπαίδευσης της Σουηδίας ανακοίνωσε το Σάββατο η Άιντα Χάτζιαλιτς, καθώς την περασμένη Πέμπτη η σουηδική τροχαία τη σταμάτησε και ανίχνευσε αλκοόλ στο αίμα της λίγο πάνω από το επιτρεπόμενο όριο κατανάλωσης (0,2 τοις χιλίοις - κατά πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με άλλες χώρες). 
Η Χάτζιαλιτς, με καταγωγή από τη Βοσνία, επέστρεφε από ένα γεύμα στη Δανία όπου είχε πιει δύο ποτήρια κρασί, όπως μεταδίδει το BBC 
"Πήρα την απόφαση να παραιτηθώ επειδή πιστεύω ότι αυτό που έκανα είναι σοβαρό... Ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου", τόνισε η 29χρονη που ήταν η νεότερη σε ηλικία υπουργός και η πρώτη μουσουλμάνα υπουργός της χώρας.   
Η Άιντα Χάτζιαλιτς ήρθε πρόσφυγας στη Σουηδία μαζί με την οικογένειά της από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη όταν ήταν πέντε ετών, και ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της υπουργού Ανώτατης Εκπαίδευσης το 2014.


Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Οδική Ασφάλεια και Σχολές Οδήγησης και...

Οδική Ασφάλεια και Σχολές Οδήγησης... και ... και(;)
Ακούνε τις καμπάνες αλλά δεν ξέρουν που είναι το καμπαναριό..! 
...............
Με δύο τροπολογίες του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (που εντάχθηκαν στο σχέδιο νόμου με τίτλο Ανάθεση και εκτέλεση συμβάσεων παραχώρησης – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2014/23/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Φεβρουαρίου 2014 σχετικά με την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης (ΕΕ L 94/1/28.3.2014) και άλλες διατάξεις), τροποποιείται η διαδικασία της ιατρικής εξέτασης των υποψηφίων οδηγών και οδηγών και καταργούνται οι Δευτεροβάθμιες Ιατρικές Επιτροπές (Δ.Ι.Ε).

Επίσης, επανακαθορίζεται συνολικά το ασυμβίβαστο του εκπαιδευτή υποψήφιων οδηγών με την ιδιότητα του υπαλλήλου του ευρύτερου δημοσίου τομέα, ενώ δημιουργείται από το ΥΠΟΜΕΔΙ πληροφοριακό σύστημα για τη μηχανογράφηση όλων των λειτουργιών και διαδικασιών των σχολών και κέντρων παροχής εκπαιδευτικού έργου.
Κατά την σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής η Υφυπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ Μαρίνα Χρυσοβελώνη τοποθετήθηκε σχετικά, με τις δυο τροπολογίες.
 Συγκεκριμένα:

«Διευκρίνισε ότι με την τροποποίηση της διαδικασίας της ιατρικής εξέτασης, με την κατάργηση των Δευτεροβάθμιων Ιατρικών Επιτροπών λύνεται το πρόβλημα της αναμονής για εξέταση περίπου 12.000 ενδιαφερομένων υποψηφίων οδηγών. Επιπρόσθετα, απλοποιείται και επισπεύδεται πλέον η διαδικασία, καθώς δίνεται η δυνατότητα ιατρικής εξέτασης υποψηφίων οδηγών από ιατρούς κρατικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων ή κρατικών κέντρων υγείας ή ιδιωτών ιατρών, επιτυγχάνοντας έτσι και την επέκταση του ωραρίου σε ολοήμερο.
Ακόμη, υποστήριξε ότι με τον επανακαθορισμό του ασυμβίβαστου για την άσκηση του επαγγέλματος εκπαιδευτών υποψηφίων οδηγών καθίσταται σαφές το νομικό πλαίσιο του ασυμβιβάστου και επιτυγχάνονται η διαφάνεια και η αξιοπιστία στα προγράμματα εκπαίδευσης και στον προγραμματισμό εξετάσεων των υποψηφίων οδηγών. Παράλληλα απλουστεύονται οι διαδικασίες και μειώνεται η γραφειοκρατία.
Τέλος, με το πληροφοριακό σύστημα επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού και πόρων και βελτιστοποιείται το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών».
Δείτε τις τοποθετήσεις της Υφυπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ Μαρίνας Χρυσοβελώνη στην σημερινή συζήτηση στην Βουλή για τις δύο τροπολογίες.
Τοποθέτηση για την τροπολογία για την δημιουργία πληροφοριακού συστήματος και επανακαθορισμού ασυμβίβαστου εκπαιδευτών υποψηφίων οδηγών.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση:
• δημιουργείται στο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων πληροφοριακό σύστημα για τη μηχανογράφηση όλων των λειτουργιών και διαδικασιών των σχολών και κέντρων παροχής εκπαιδευτικού έργου που αδειοδοτούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών της Χώρας.
Επιτυγχάνεται, με τον τρόπο αυτό,
• εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού και πόρων,
• η απλοποίηση των διαδικασιών και μείωση της γραφειοκρατίας,
• η βελτιστοποίηση του έργου των ελεγκτικών μηχανισμών που έχουν πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο στις λειτουργούσες σχολές για προγραμματισμό ελέγχων,
• η διαφάνεια και αξιοπιστία στα προγράμματα εκπαίδευσης και στον προγραμματισμό εξετάσεων των υποψηφίων οδηγών και οδηγών.
• Επιπροσθέτως, προβλέπεται εξουσιοδοτική διάταξη για την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.
Με την δεύτερη παράγραφο της προτεινόμενης ρύθμισης επανακαθορίζεται καθολικά το ασυμβίβαστο της άσκησης του επαγγέλματος εκπαιδευτή υποψήφιων οδηγών με την ιδιότητα του υπαλλήλου του δημοσίου, των ΝΠΔΔ και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, καθώς και των συνταξιούχων αυτών.
Και τούτο προς άρση χρόνιων αμφισβητήσεων και παρερμηνειών, οι οποίες προκάλεσαν σύγχυση στις αρμόδιες υπηρεσίες της Διοίκησης και οδήγησαν σταδιακά στην καταστρατήγησή του.
Επιπλέον, ρυθμίζονται μεταβατικά οι περιπτώσεις εκπαιδευτών υποψήφιων οδηγών υπαλλήλων του Δημοσίου, οι οποίοι εξαιτίας των προβλημάτων που προέκυψαν ως προς την εφαρμογή του ασυμβίβαστου άδεια/βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος εκπαιδευτή.

Τοποθέτηση για την τροπολογία για την τροποποίηση της διαδικασίας της ιατρικής εξέτασης των υποψηφίων οδηγών.
Με την προτεινόμενη διάταξη τροποποιείται η διαδικασία της ιατρικής εξέτασης των υποψηφίων οδηγών και οδηγών, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η διαδικασία και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη διακοπή της λειτουργίας των Δευτεροβάθμιων Ιατρικών Επιτροπών (Δ.Ι.Ε).

Συγκεκριμένα :
• δίδεται η δυνατότητα της ιατρικής εξέτασης των υποψηφίων οδηγών και οδηγών από ιατρούς κρατικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων ή κρατικών κέντρων υγείας στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας τους ή από ιδιώτες ιατρούς.
• Καταργείται επομένως, η συγκρότηση Δευτεροβάθμιων Ιατρικών Επιτροπών (Δ.Ι.Ε) από τις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών της χώρας
• αντιμετωπίζουμε κατά αυτόν τον τρόπο την αναμονή για εξέταση περίπου 12.000 ενδιαφερόμενων υποψηφίων οδηγών και οδηγών.
• επιτυγχάνεται ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, λόγω και της ολοήμερης λειτουργίας (απογευματινά ραντεβού) των νοσηλευτικών ιδρυμάτων ή κρατικών κέντρων υγείας ή των ιδιωτών γιατρών στα ιατρεία τους.
• δίνεται εξουσιοδότηση στους Υπουργούς Οικονομικών, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και Υγείας με Κοινή τους Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό της αμοιβής των ιατρών των εμπλεκόμενων νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr

Τι είχες Γιάννη; Τι είχα πάντα..!

Η όπως έλεγε ο ποιητής..(;)