Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

0% Αλκοόλ – 0% Ψυχοτρόπες ουσίες

Καμιά ποσότητα οινοπνεύματος στο αίμα δεν είναι ακίνδυνη κατά την οδήγηση. Η καθιέρωση μηδενικού ορίου είναι επιβεβλημένη!
Άρθρο στο Κυριακάτικο ΕΘΝΟΣ
“Απόλυτος” στο θέμα της κατανάλωσης αλκοόλ αλλά και όλων των ψυχοτρόπων ουσιών από τους οδηγούς είναι ο Άρης Ζωγράφος, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής (Π.Σ.Ε.Ο.). Στο άρθρο που ακολουθεί εξηγεί το γιατί:
Δείτε, τα στοιχεία είναι αμείλικτα! Το 40% των οδηγών που ευθύνονται για τα θανατηφόρα τροχαία έχουν ποσοστό αλκοόλ στο αίμα τους πάνω από το όριο, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη, το ποσοστό των οδηγών που βρίσκονταν υπό την επήρεια “ουσιών”!
Κραυγάζουμε σε όλους τους τόνους, μην υποτιμάτε τον κίνδυνο επειδή έτυχε μερικές φορές να οδηγήσετε κάτω από την επίδραση αλκοόλ και δε συνέβη ατύχημα. Δυστυχώς, τα δυσάρεστα αποτελέσματα έρχονται, όταν κανείς βρεθεί σε σχετικά δύσκολη θέση, όπου οι ικανότητες δε συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις της στιγμής.
Και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ποσότητα οινοπνεύματος στο αίμα που να θεωρείται ακίνδυνη για την οδήγηση. Τα όρια που έχουν θεσπίσει τα κράτη είναι καθαρά “νομικά” όρια, που διαφέρουν από χώρα σε χώρα και αποσκοπούν καθαρά σε εισπρακτικούς σκοπούς.


Πώς επιδρά όμως το αλκοόλ στην οδήγηση(;)
Δυστυχώς, το αλκοόλ μπαίνει γρήγορα στο αίμα και από εκεί επηρεάζει όλα τα όργανα και τον εγκέφαλο, καταστέλλει κάποιες λειτουργίες και αίρει αναστολές, τις οποίες υπαγορεύει η ψυχραιμία και η φρόνηση. Έτσι, μειώνεται η ικανότητα εκτίμησης του κινδύνου, ενώ παράλληλα δημιουργείται η λανθασμένη εντύπωση ότι έχουμε κάτι από το DNA του Charles Leclerc! Αυτή η ψευδαίσθηση είναι ακόμη πιο επικίνδυνη, επειδή δεν έχουμε καν επίγνωση της κατάστασής μας, αφού το αλκοόλ:
Μειώνει την οπτική γωνία, προκαλεί υπνηλία, τα μάτια θολώνουν και δε βλέπουμε καθαρά τα αντικείμενα και τα απέναντι αυτοκίνητα, και ούτε μπορούμε να εκτιμήσουμε την ταχύτητά τους.
Αυξάνει το χρόνο αντίδρασης και αποσταθεροποιεί την αλληλουχία των διαδοχικών κινήσεων, που πρέπει να γίνουν. Ο κακός συνδυασμός κινήσεων και ενεργειών, ευνοεί το δυστύχημα.
Όταν έχουμε μάθημα στην σχολή αλλά και σε ορισμένες εκπαιδεύσεις τακτικών οδηγών με θέμα το αλκοόλ, τρομάζω με τις απόψεις που ακούω σχετικά με το αλκοόλ και την οδήγηση:
“Όταν πιώ ένα ποτηράκι, χαλαρώνω και οδηγώ καλύτερα…”
Είναι η πιο επικίνδυνη άποψη, καθώς στην πραγματικότητα από τα 400 ερεθίσματα που αξιολογούσαμε φυσιολογικά σε απόσταση 2 km, αξιολογούμε μετά βίας 150 – και αυτά με πολλές εκπτώσεις!
“Εμένα δεν με πιάνει το ποτό…”
Μεγάλη πλάνη. Υπάρχουν, φυσικά, βιολογικές διαφορές από άνθρωπο σε άνθρωπο, όμως, αυτές είναι μικρές, χωρίς πρακτική σημασία, γιατί όταν ο χρόνος αντίδρασης από 0,5 sec φτάσει στο 1,1 sec, η 1,3 sec και οδηγούμε με μόλις 50 km/h, η απόσταση που απαιτείται μόνο για να αντιδράσουμε από 7 μέτρα, γίνεται 15 μέτρα ή 25 μέτρα… Είναι προφανής η τεράστια διαφορά!
“Θα πιω καφέ μετά και θα συνέλθω…”
Καμία ουσία και κανένα μέτρο δεν μπορεί να αναστείλει ή να μειώσει την αρνητική δράση της αλκοόλης στην οδήγηση παρά μόνον ο «γάργαρος» ύπνος.
“Θα ξαπλώσω λίγο και μετά μπορώ να οδηγήσω…”
Μύθος! οι μεγαλύτερες παρενέργειες που δημιουργεί το αλκοόλ, εμφανίζονται μετά από μία περίπου ώρα και είναι ολέθριες. Εάν κιόλας πιει κανείς αρκετά, μπορεί να χρειαστούν και πάνω από 18 ώρες για να επανέλθει σε φυσιολογική κατάσταση.
“Τους καλούς οδηγούς τους επηρεάζει λιγότερο το αλκοόλ…”
Σε δοκιμασίες που κάναμε, με οδηγούς αγώνων ράλι, καθώς και με οδηγούς που δοκιμάζουν αυτοκίνητα διαπιστώθηκε ότι επηρεάζονται το ίδιο όσο και “κοινοί οδηγοί”.
Ούτε ο σκέτος καφές, ούτε το άνοιγμα του παραθύρου, ούτε η ψαγμένη μουσική, ούτε ένα κρύο ντους μπορούν να αποβάλλουν το αλκοόλ Χρειάζεται ο απαραίτητος χρόνος μέχρι να καεί. Για αυτόν τον λόγο, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής έχει τη θέση ότι η Οδήγηση μετά από χρήση Αλκοόλ ή ουσιών, είναι Φόνος εκ προμελέτης! Θεσπίστε το μηδενικό όριο σε όποιον οδηγεί οποιοδήποτε όχημα..!
Στην χώρα μας  ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ), στο Άρθρο 42, αναφέρει ότι για έναν οδηγό το επιτρεπόμενο (;)  όριο οινοπνεύματος με την μέθοδο της αιμοληψίας είναι 0,5 τοις χιλίοις, ενώ με την μέθοδο της εκπνοής είναι στα 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα με την προϋπόθεση ότι η μέτρηση γίνεται με ειδικά πιστοποιημένα αλκοολόμετρα.
όμως τα αποτελέσματα της παραπάνω λογικής, έρχονται να καταρρίψουν αμείλικτα οι αριθμοί:
Με ποσότητα αλκοόλ στο αίμα μεταξύ 0,1 – 0,2 mg/l η πιθανότητα εμπλοκής ενός οδηγού σε τροχαία σύγκρουση είναι διπλάσια!
Με ποσότητα αλκοόλ στο αίμα μεταξύ 0,3 – 0,5 mg/l η πιθανότητα εμπλοκής σε τροχαία σύγκρουση είναι  11 φορές μεγαλύτερη!
Με ποσότητα αλκοόλ στο αίμα μεταξύ 0,6 – 1,0 mg/l η πιθανότητα εμπλοκής σε τροχαία σύγκρουση είναι   48 φορές μεγαλύτερη!
Με ποσότητα αλκοόλ στο αίμα μεταξύ  1,0 – 1,5 mg/l η πιθανότητα εμπλοκής σε τροχαία σύγκρουση είναι 380 φορές μεγαλύτερη!
Ως Π.Σ.Ε.Ο. Έχουμε καταθέσει μία ολοκληρωμένη πρόταση σε σχέση με την συνύπαρξη στον δρόμο και επαναλαμβάνουμε για μία ακόμη φορά:
  • Αλλάξετε τώρα τα όρια αλκοόλ και ουσιών θεσπίζοντας το μηδέν (zero)!  0,0 ng/ml σε οποιαδήποτε ψυχοτρόπο ουσία, οποιονδήποτε οδηγεί οποιοδήποτε όχημα..! :(
  • Ακυρώστε όλη την θεματική ενότητα Αλκοόλ και Οδήγηση και τις ερωτήσεις για τις άδειες οδήγησης
  • Εισάγετε την θεματική ενότητα: Η Κοινωνία της Κυκλοφορίας (ΚτΚ) ως βιωματικό μάθημα, σε όλη την υποχρεωτική εκπαιδευτική διαδικασία και στους υποψηφίους οδηγούς
Επιτέλους ας τελειώνουμε με τις αγκυλώσεις και τα  ημίμετρα. Η οδήγηση είναι η πιο επικίνδυνη πράξη που κάνουμε καθημερινά και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίζουμε..!
Στάση ζωής για όλη την Κοινωνία της Κυκλοφορίας η απόφαση:  Δεν οδηγώ, όταν δεν είμαι σε θέση να οδηγώ..!

Πηγή ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: