Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Ο δρόμος είναι δάσκαλος - και αυτές τις μέρες θα βρίσκεται on-line..!


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ | ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Ο δρόμος είναι δάσκαλος - και αυτές τις μέρες θα βρίσκεται on-line..! 😊

Δωρεάν Μαθήματα e-learning από τους Εκπαιδευτές Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής.
Μένουμε σπίτι, αλλά δεν μένουμε "μόνοι": με τη συντροφιά του διαδικτυακού μας δασκάλου, μαθαίνουμε για την Κοινωνία της Κυκλοφορίας και την οδική ασφάλεια!

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής (ΠΣΕΟ), στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας που καταβάλει για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με ζητήματα που αφορούν την οδική ασφάλεια και την βιώσιμη κινητικότητα, αποφάσισε - εν όψει της νέας καθημερινότητας που μας επέβαλε η πανδημία του κορονοϊού - να προχωρήσει στη δημιουργία ενός δωρεάν διαδικτυακού κύκλου μαθημάτων και επιμορφωτικών σεμιναρίων, για όλους τους πολίτες που χρησιμοποιούν τον δρόμο!


Το πρόγραμμα του ΠΣΕΟ περιλαμβάνει πέντε κύκλους μαθημάτων:
·         Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας
·         Ποδηλατώντας
·         Μοτοσικλέτα και Αναβάτης
·         Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική ασφάλεια
·         Κοινωνία της Κυκλοφορίας
Οι οποίοι πλαισιώνονται με μελέτες περιπτώσεων (key studies)  ανά θεματική ενότητα.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους on-line και να επιλέξουν τον κύκλο που επιθυμούν να παρακολουθήσουν στον παρακάτω σύνδεσμο:


Με τιμή για το Δ.Σ



ΠΣΕΟ | E-Learning

Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Οδηγίες από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

Την ανάγκη λήψης μέτρων από όλους τους πολίτες, αλλά και από τις επιχειρήσεις, για τον περιορισμό μετάδοσης του κορονοϊού επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με αφορμή την εξέλιξη που υπάρχει στην κοινότητα με κρούσματα.
Ο ΙΣΑ διαπιστώνει ότι πολλοί ασθενείς δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο αυτοπεριορισμού και ότι υπάρχει έλλειψη στην αγορά σε μάσκες και απολυμαντικά.

Οδηγίες:

1. Σε κάθε επιχείρηση θα πρέπει στην είσοδο να υπάρχει συσκευασία απολυμαντικού.

2. Κάθε άτομο που μετακινείται εκτός σπιτιού πρέπει να φέρει μαζί του απολυμαντικό ή απολυμαντικά μαντιλάκια. Τα δοχεία απορριμμάτων που ρίχνονται, τα απολυμαντικά μαντιλάκια, που χρησιμοποίησε ο ασθενής θα πρέπει να φέρουν εσωτερική πλαστική σακούλα με ενοποιημένο σχοινί κλεισίματος.

3. Ο χώρος αναμονής(σαλόνι) θα πρέπει πριν το άνοιγμα ή μετά το πέρας της προηγούμενης χρήσης να απολυμαίνεται (δάπεδο, καρέκλες, τραπέζια). Στα τραπέζια δεν πρέπει αυτήν την περίοδο να υπάρχουν περιοδικά, και διαφημιστικά φυλλάδια.

4. Εάν έχει συσκευασία παροχής πόσιμου νερού να χρησιμοποιούνται πλαστικά κύπελλα σε θήκη και όχι χύμα.

5. Εάν η επίσκεψη στο γραφείο γίνεται με τηλεφωνικό ραντεβού καλό είναι να ενημερώνεται ο πελάτης ότι εάν έχει βήχα να μην προσέλθει ή εάν είναι επιτακτική ανάγκη να προσέλθει με μάσκα.

6. Χαιρετάμε με άγγιγμα των αγκώνων και κρατάμε απόσταση δύο μέτρων από τον συνομιλητή μας.

7. Πλένουμε τα χέρια μας μετά την χρήση της τουαλέτας και όταν πιάνουμε ακάθαρτα αντικείμενα.

8. Στις μετακινήσεις με μέσα ΜΜ μετά την αποβίβαση απολυμαίνουμε τα χέρια μας. Εάν το λεωφορείο έχει πολλούς επιβάτες αποφεύγουμε το πρόσωπο του συνεπιβάτη στρέφοντας το πρόσωπο μας σε λοξή θέση αριστερά η δεξιά Μόλις φθάσουμε στην εργασία μας πλένουμε τα χέρια μας ή τα απολυμαίνουμε.

9. Εάν χρησιμοποιούμε δικό μας όχημα στις μετακινήσεις που όμως γίνεται χρήση και από άλλα άτομα θα πρέπει με ένα απολυμαντικό μαντιλάκι να απολυμάνουμε τις χειρολαβές στις πόρτες το τιμόνι και τους λεβιέδες ταχύτητας και χειρόφρενου.

10. Στις οικονομικές συναλλαγές χρησιμοποιούμε την κάρτα την οποία απολυμαίνουμε μετά την χρησιμοποίηση της και όχι νομίσματα.

11. Γυρίζοντας σπίτι απολυμαίνουμε τα χέρια μας πριν μπούμε με απολυμαντικό χαρτομάντιλο ή υγρό απολυμαντικό. Βγάζουμε τα παπούτσια και τα εσώρουχα και τα βάζουμε στο μπαλκόνι να αερισθούν, πλένουμε τα χέρια μας και το πρόσωπο και αλλάζουμε εσώρουχα. Τα ρούχα αφήνονται να αερισθούν για μισή τουλάχιστον ώρα. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται σε κάθε πολύωρη έξοδο από το σπίτι.

12. Δεν πηγαίνουμε γυμναστήριο και σε άλλες κλειστές εκδηλώσεις η συναντήσεις. Εφόσον έχουμε βήχα δεν πηγαίνουμε στο γιατρό χωρίς μάσκα. Δεν πρέπει να εκτιθέμεθα σε ψυχρό περιβάλλον.

13. Ανοίγετε την πόρτα με την μύτη του παπουτσιού η τον αγκώνα, εάν η πόρτα έχει χειρολαβή με το χέρι σας και αφού μπείτε στην αίθουσα απολυμάνετε τα χέρια σας με απολυμαντικό η ένα απολυμαντικό μαντιλάκι. Δεν αγγίζουμε καταλόγους ή διαφημιστικά έντυπα

14. Εάν ο σύντροφο σας έχει συμπτώματα γρίπης θα πρέπει να φοράτε και οι δύο μάσκα. Όσοι τον φροντίζουν θα φορούν μάσκα και γάντια και την μεν μάσκα θα την αντικαθιστούν κάθε τρεις ώρες τα γάντια αμέσως μετά το τέλος της φροντίδας. Αερίζουμε συχνά το δωμάτιο του δίνουμε υγρά αποφεύγοντας τα ξινά τα αλμυρά και τα γλυκά. Σε περίπτωση που δεν έχετε απολυμαντικό ούτε χαρτομάντιλα πλύνετε τα χέρια με σαπούνι.

ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ..!
................................

Καταπολέμηση Κορονοϊού

Από την ομάδα εργασίας για την καταπολέμηση της επιδημίας κορονoϊού:

Στέλνουμε σαφείς, απλές και προσιτές πληροφορίες σε όλους, οι οποίες περιγράφουν ακριβώς τι είναι ο ιός Covid-19 (Coronavirus), πώς μεταδίδεται από άτομο σε άτομο και πώς μπορεί να εξουδετερωθεί .

Η μόλυνση από τον ιό δεν προκαλεί ένα κρυολόγημα με ρινική καταρροή ή με παραγωγικό βήχα, αλλά προκαλεί ένα ξηρό βήχα αρχικά.

Ο ιός δεν αντέχει στη θερμότητα και πεθαίνει αν εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες : 26-27 βαθμους. Ζεστά ροφήματα όπως τσάι, τσάι από βότανα ή σούπα θα πρέπει να καταναλώνονται συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας ή απλά  ζεστό νερό: τα ζεστά υγρά εξουδετερώνουν τον ιό, οπότε αποφύγετε να πιείτε παγωμένο νερό.

Και για όσους μπορούν να το κάνουν, εκτεθείτε τον στον ήλιο!

1. Το μέγεθος του ιού είναι αρκετά μεγάλο (διάμετρος περίπου 400-500 νανόμετρα), οπότε κάθε τύπος μάσκας μπορεί να το σταματήσει: στην καθημερινή ζωή, δεν χρειάζονται ειδικές μάσκες, αρκούν οι απλές μάσκες  .

Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση είναι διαφορετική για τους γιατρούς και τους επαγγελματίες υγείας που εκτίθενται σε υψηλά ιικά φορτία και πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό.

2. Όταν ο ιός βρίσκεται σε μεταλλικές επιφάνειες, επιβιώνει για περίπου 12 ώρες.  Έτσι, όταν αγγίζετε μεταλλικές επιφάνειες, όπως ντουλάπια, οικιακές συσκευές, μπάρες λεωφορείων κ.λπ., πλένετε τα χέρια σας καλά και τα απολυμαίνετε προσεκτικά.

3. Ο ιός μπορεί να επιβιώσει στα ρούχα και υφάσματα για περίπου 6/12 ώρες: τα κανονικά απορρυπαντικά μπορούν να τα σκοτώσουν.  Για τα ρούχα που δεν μπορούν να πλυθούν καθημερινά, μπορείτε να τα αφήσετε στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, το Covid 19 δεν θα αντισταθεί.



Πώς εκδηλώνεται το Covid 19:

1. Ο ιός μένει πρώτα στον λαιμό, προκαλώντας φλεγμονή και αίσθημα ξηρού λαιμού: αυτό το σύμπτωμα μπορεί να διαρκέσει 3/4 ημέρες.

2. Ο ιός μετά ταξιδεύει μέσω της υγρασίας που υπάρχει στην αναπνευστική οδό, κατεβαίνει στην τραχεία και στη συνέχεια εγκαθίσταται στους πνεύμονες προκαλώντας πνευμονία.  Αυτό το στάδιο διαρκεί περίπου 5/6 ημέρες.

3. Η πνευμονία εμφανίζεται με υψηλό πυρετό και δυσκολία στην αναπνοή, αλλά δεν συνοδεύεται από συμβατικό ρίγος.  Εάν αισθάνεστε σαν να πνίγεστε, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας.

  Πώς μπορείτε να το αποφύγετε;

1. Ο ιός μεταδίδεται κυρίως με άμεση επαφή, αγγίζοντας τα υφάσματα ή τα υλικά στα οποία υπάρχει ο ιός: είναι σημαντικό να πλένετε συχνά τα χέρια σας.

Ο ιός επιβιώνει μόνο στα χέρια σας για δέκα λεπτά, αλλά σε δέκα λεπτά, μπορεί να συμβούν πολλά: να τρίψτε τα μάτια σας ή γρατσουνίστε τη μύτη σας για παράδειγμα και αφήστε τον ιό να εισέλθει στον λαιμό σας ...

Έτσι, για το δικό σας καλό και των άλλων, πλύνετε τα χέρια σας πολύ συχνά και τα απολυμαίνετε!

2. Μπορείτε να κάνετε γαργαρισμούς με μια απολυμαντικό στοματικό διάλυμα που εξαλείφει ή ελαχιστοποιεί την ποσότητα του ιού που μπορεί να εισέλθει στον λαιμό σας, έτσι ώστε να την εξουδετερώσετε προτού να πέσει κάτω στην τραχεία και στη συνέχεια στους πνεύμονες.

3. Απολυμάνετε το πληκτρολόγιο των υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων.

Επιπλέον, το Covid19 μπορεί να μην εμφανίζει σημάδια μόλυνσης για πολλές ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν είναι γνωστό αν ένα άτομο είναι μολυσμένο ή όχι.
Αλλά όταν έχετε πυρετό ή / και βήχα, οι πνεύμονές σας είναι συνήθως ήδη κατά 50% επιμολυσμένοι.
Οι ειδικοί προτείνουν λοιπόν να κάνετε έναν απλό έλεγχο κάθε πρωί:
Πάρτε μια βαθιά αναπνοή και κρατήστε την αναπνοή σας για περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα.  Εάν το κάνετε αυτό χωρίς να βήξετε, να έχετε αίσθημα πίεσης στο θώρακα, κλπ., Δείχνει ότι δεν υπάρχει ίνωση στους πνεύμονες. Το τεστ αυτό υποδεικνύει την απουσία μόλυνσης.

 Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, ελέγξτε αυτό κάθε πρωί σε περιβάλλον καθαρού αέρα.

 Αυτές είναι απλές πληροφορίες και συμβουλές από γιατρούς που χειρίζονται περιπτώσεις COVID-19.

 Μια άλλη απλή συμβουλή, πρέπει να φροντίσουμε να κρατήσουμε το λαιμό υγρό, τουλάχιστον όσο το δυνατόν πιο στεγνό.  Πιείτε λίγες γουλιές νερό τουλάχιστον κάθε 15 με 20 λεπτά.

 ΓΙΑΤΙ;  Ακόμα κι αν ο ιός εισέλθει στο στόμα σας ... νερό ή άλλα υγρά θα το μεταφέρουν μέσω του οισοφάγου στο στομάχι.

 Μόλις μπει στο στομάχι, τα οξέα του στομάχου θα σκοτώσουν τον ιό.  Εάν δεν πίνετε αρκετό νερό τακτικά, ο ιός θα μπορεί να μπει πιο εύκολα στους πνεύμονές σας.

 Μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες με την οικογένειά σας, τους φίλους και τους γνωστούς σας, την αλληλεγγύη και τον πολίτη.

................................



Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

ΠΣΕΟ | Ο δρόμος είναι δάσκαλος!

Το ταξίδι με τα παιδιά συνεχίζεται: - "Ο δρόμος είναι δάσκαλος"
Η σκυτάλη στην Εύβοια. Οι συνάδελφοι μέλη του Π.Σ.Ε.Ο. @Παναγιώτης Αλεξίου και @Γιώργος Χαρμαντάς επί το έργω..!


5ο και 6ο Δημοτικό σχολείο Κονιστρών
"...Υπερασπίσου το παιδί / Γιατί αν γλιτώσει το παιδί  Υπάρχει ελπίδα.." :)


Να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στην πόλη!

Θα εξακολουθούμε να εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας και τους πολίτες στον φόβο, ή στο να διεκδικούν το δικαίωμα στην πόλη;
Με αφορμή το ολιστικό πρόγραμμα για την σύγχρονη κινητικότητα του ΠΣΕΟ:
“Ο δρόμος είναι δάσκαλος!”
Η απρόσκοπτη μετακίνηση είναι θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα και στοιχειώδης ατομική ελευθερία, ειδικά στις σύγχρονες πόλεις στις οποίες οι αποστάσεις είναι μεγάλες. Η κινητικότητα δεν είναι μόνο επιλογή, αλλά και ανάγκη. Ανάγκη για να πας στη δουλειά, στο σχολείο, στην αγορά, να συναναστραφείς με κόσμο… Κάθε περιορισμός του δικαιώματος στη μετακίνηση, αποτελεί μορφή κοινωνικού αποκλεισμού, με όλες τις παρελκόμενες συνέπειες! 
Το δικαίωμα στην πόλη είναι μια ιδέα και ένα σύνθημα, που ειπώθηκε αρχικά από τον Ανρί Λεφέβρ το 1968 στο βιβλίο Le Droit à la ville (Το Δικαίωμα στην πόλη).
Ζούμε και κινούμαστε σε πόλεις που κατασκεύασε μια κυρίαρχη ιδεολογία με γνώμονα την ιδιοκτησία και το κέρδος! Είναι ο σύγχρονος κόσμος που κατασκεύασε ο άνθρωπος,  στον οποίο είναι καταδικασμένος να ζει! Είναι ο κόσμος που σήμερα (με την καταστροφή του περιβάλλοντος)  μας κλείνει με αυθάδεια το μάτι, λέγοντάς μας ότι τα κάναμε όλα λάθος..!


Το ερώτημα του ποια πόλη θέλουμε, δεν μπορεί να διαχωριστεί από το ερώτημα του τι είδους άνθρωποι θέλουμε να είμαστε, τι είδους κοινωνικές σχέσεις αναζητούμε, τι σχέσεις με τη φύση φροντίζουμε να έχουμε, τι τρόπο καθημερινής ζωής επιθυμούμε, τι είδους τεχνολογίες κρίνουμε κατάλληλες, τι αισθητικές αξίες έχουμε.
Το δικαίωμα στην πόλη είναι κάτι περισσότερο από την ελευθερία πρόσβασης του ατόμου στους αστικούς πόρους: Είναι το δικαίωμα να αλλάζουμε τους εαυτούς μας μέσω των αλλαγών στην πόλη. (H. Lefebvre)
Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα, το δικαίωμα αυτό απευθύνεται όχι μόνο στο ατομικό αλλά και στο συλλογικό επίπεδο, καθώς για το μετασχηματισμό της αστικοποίησης είναι απαραίτητη μια δυναμική μαζική διεκδίκηση! 

Σήμερα όλοι σχεδόν (και αυτοί που κατέστρεψαν το περιβάλλον) συμφωνούν με τον Λεφέβρ στο ότι, η ελευθερία να σχηματίζουμε και να ανασχηματίζουμε τις πόλεις και τους εαυτούς μας,  είναι ένα από τα πιο σημαντικά αλλά και παραμελημένα ανθρώπινα δικαιώματα!
Γνωρίζουμε όλοι ότι οι πόλεις που φτιάξαμε (με ένα συγκεκριμένο μοντέλο)  δεν είναι βιώσιμες!

Οι σύγχρονες πόλεις αν και έχουν εξελιχθεί σε βασικά κέντρα υποδομών, αγορών, πολιτισμού και αναψυχής, δεν μπόρεσαν να  αντιμετωπίσουν τη συνεχή υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων τους. Ουσιαστικά  (και ίσως δομικά)  προβλήματα, όπως  η κακή ποιότητα του αέρα, η κυκλοφοριακή συμφόρηση και ο όγκος της κυκλοφορίας, η επιθετικότητα, τα υψηλά επίπεδα θορύβου, η κατάληψη των 2/3 σχεδόν των δρόμων και των (όσων) δημόσιων χώρων, από οχήματα, σκουπιδοτενεκέδες και απορρίμματα, η έλλειψη χώρων παιχνιδιού, αναψυχής και αθλητισμού, η άναρχη δόμηση πνίγουν όλο και πιο πολύ τους κατοίκους!
Υποχρεωνόμαστε από την ίδια την κατασκευή της πόλης να μη ζούμε στο δημόσιο χώρο!
Υπάρχει, λοιπόν, για να χρησιμοποιήσουμε και μια έκφραση της εποχής, ένα είδος “bullying” από την πόλη προς τους πολίτες, προς τους κατοίκους που έχει δημιουργήσει η ίδια η φιλοσοφία κατασκευής της πόλης..!
Παράλληλα το πρόβλημα των τροχαίων συγκρούσεων (σταθερά πακτωμένο με την κατασκευή της πόλης)  είναι μια γάγγραινα! Για να εξαλειφθεί  απαιτείται μόνιμη, μακροπρόθεσμη και πολυεπίπεδη αντιμετώπιση η οποία δεν πρέπει να αφήνει στο απυρόβλητο κανέναν παράγοντα: Από τις πολεοδομικές αναφορές, τις απαιτήσεις της σύγχρονης κινητικότητας, τους απαιτητούς ελεύθερους χώρους, μέχρι και την κουλτούρα των μετακινήσεων..!
Αν και στη χώρα μας σήμερα, σχεδόν κάθε μέρα γίνονται εκδηλώσεις με επίκεντρο την Οδική Ασφάλεια (έκφραση που πουλάει πολύ και έχουν στηθεί πίσω της καριέρες και περιουσίες), η επίδραση αυτών δεν άπτεται (και είναι λογικό) των προσδοκιών. Η πληθώρα πληροφοριών και όχι πάντοτε έγκυρων, δημιουργεί έναν “ιδιότυπο κορέσμο” ο οποίος τελικώς περισσότερο μπερδεύει, παρά εκπαιδεύει τον πολίτη.
Στον αντίποδα αυτής της λογικής ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής (Π.Σ.Ε.Ο.)  προτείνει μια ολιστική προσέγγιση του θέματος, με συνεχείς πολυεπίπεδες δράσεις για την πόλη, διεκδικώντας το δικαίωμα της συμμετοχής στην πόλη!
Κοινός παρονομαστής ο δρόμος, και όλα τα θαυμαστά που συμβαίνουν σε αυτόν!
Ο 1ος άξονας: Ιστορίες που λέει ο δρόμος φιλοδοξεί να μοχλεύσει στην δημιουργία μιας νέας αισθητικής του δρόμου, φιλικής, πολύχρωμης, ανθρωποκεντρικής και  προσβάσιμης σε όλους τους πολίτες!
Ο 2ος άξονας: Ο πολίτης ως υποκείμενο στην Κοινωνία της Κυκλοφορίας, τοποθετεί τον άνθρωπο στο κάδρο των συμπεριφορών, προτείνοντας και εκπαιδεύοντάς τον στην υιοθέτηση ενεργητικών τρόπων μετακίνησης φιλικών προς το περιβάλλον, ως επένδυση και πολλαπλασιαστή για όλη την κοινωνία.
Ο 3ος  άξονας: Η βιώσιμη αστική κινητικότητα ως κραυγή και συγχρόνως εφαλτήριο για το σημείο μηδέν που βρισκόμαστε, να αδράξουμε έστω και αυτή την κουτσή ευκαιρία, για να αντιστρέψουμε την σημερινή κατάσταση!
Κάθε πόλη καλλιεργεί συμπεριφορές, όχι μόνο για τους κατοίκους της αλλά και για κάθε επισκέπτη που περνά από αυτή!
Ήρθε η ώρα να αποκτήσουν οι πόλεις ένα δικό τους καταστατικό, ένα δικό τους μανιφέστο, το οποίο θα απαντά στην επιτακτική ανάγκη/απαίτηση για συλλογική αλλαγή!
Η πρόταση του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής (ΠΣΕΟ) με τους τρεις άξονες προσεγγίσεων και δράσεων είναι ουσιαστική, μια και όλες οι δράσεις των αξόνων, θα λειτουργήσουν ως καρτεσιανό γινόμενο για την Κοινωνία της Κυκλοφορίας (ΚτΚ)!

Άρης Ζωγράφος
Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης (ΠΣΕΟ)