Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Οδηγός επιβίωσης σε βρεγμένο οδόστρωμα…!

Οδηγός επιβίωσης σε βρεγμένο οδόστρωμα…!

Άρθρο του Άρη Ζωγράφου στο 2x4.gr

Η Βροχή
Λοιπόν, είναι γεγονός, και στην Ελλάδα βρέχει! Και τότε, δυστυχώς, συμβαίνουν τα χειρότερα… Σα σε μια άκρως μεταδοτική ασθένεια, παρατηρούμε τα φανάρια να σταματάνε, τους δρόμους να γίνονται λίμνες, τις διαγραμμίσεις να εξαφανίζονται, το οδόστρωμα να φαντάζει «σεληνιακό»… Κι η ασθένεια καταλήγει σε επιδημία.

Οι παρακάτω απλοί κανόνες θα κάνουν, νομίζουμε, την οδήγηση σε τέτοιες συνθήκες περισσότερο ανθρώπινη:

1. Ορατότητα: Φροντίστε να έχετε καθαρό παρμπρίζ, βεβαιωθείτε ότι οι υαλοκαθαριστήρες δεν έχουν φθαρεί, και ότι υπάρχει αρκετό νερό στο δοχείο για το πλύσιμο του παρμπρίζ.

2. Ανάψτε τα φώτα διασταυρώσεως: Η βροχή μειώνει την ορατότητα, δε βλέπετε και δε σας βλέπουν καθαρά. Οδηγείτε λοιπόν με προσοχή και με τα φώτα αναμμένα για όσο διαρκεί η περιορισμένη ορατότητα.

3. Επειδή τα κλειστά παράθυρα κατά τη διάρκεια της βροχής οδηγούν γρήγορα στο θάμπωμα των τζαμιών, χρησιμοποιείτε το σύστημα a/c – αέρα, για το «ξεθάμπωμα» των τζαμιών.

4. Ελέγξτε τα ελαστικά σας πριν βγείτε στο δρόμο. Βεβαιωθείτε ότι τα ελαστικά σας έχουν τόσο το προβλεπόμενο βάθος πέλματος όσο και τη σωστή πίεση. Το κανονικό βάθος πέλματος συμβάλλει στην αποφυγή της πλαγιολίσθησης και της υδρολίσθησης.

5. Η βροχή αυξάνει την ολισθηρότητα του δρόμου. Ειδικά στο ξεκίνημα της βροχής, οι δρόμοι μπορεί να γίνουν εξαιρετικά ολισθηροί. Σε βρεγμένο δρόμο, η τριβή μεταξύ ελαστικών και δρόμου είναι μειωμένη κατά τουλάχιστον 50% [Θυμηθείτε ότι αν κινείστε με ταχύτητα 60 km/h, η απόσταση ακινητοποιήσεως του οχήματός σας σε βρεγμένο οδόστρωμα είναι 72 μέτρα!]

6. Ταχύτητα: Μειώστε ταχύτητα, η οδήγηση με ελαττωμένη ταχύτητα επιτρέπει τη μεγαλύτερη σε διάρκεια επαφή του πέλματος με το δρόμο, πράγμα που οδηγεί σε καλύτερη πρόσφυση. Κρατήστε μεγαλύτερη Απόσταση Ασφαλείας από το προπορευόμενο αυτοκίνητο, [για την βροχή η ελάχιστη Απόσταση Ασφαλείας είναι 4 sec].

7. Η Προετοιμασία για ένα ταξίδι στη βροχή, απαιτεί προσεκτική χρήση όλων των κύριων σημείων ελέγχου - τιμόνι, συμπλέκτη, φρένα και γκάζι - καθώς και μεγαλύτερο περιθώριο ασφάλειας για πιθανά λάθη και έκτακτες περιπτώσεις. Όταν ξεκινάτε ένα ταξίδι με βροχή, τα παπούτσια σας θα είναι βρεγμένα και θα γλιστράνε εύκολα από τα πεντάλ. Τρίψτε τις σόλες στο πατάκι του αυτοκινήτου πριν βάλετε μπροστά τον κινητήρα. Ελέγξτε ότι τα φώτα πορείας, τα πίσω φώτα, τα φώτα φρένων και τα φλας δουλεύουν κανονικά.

8. Όταν το οδόστρωμα φαντάζει λίμνη… Ακολουθείτε τα ίχνη ενός προπορευόμενου αυτοκινήτου. Αποφύγετε τη χρήση των φρένων σας και προσαρμόστε την ταχύτητά σας σύμφωνα με την ταχύτητα των μπροστινών αυτοκινήτων, αφήνοντας το γκάζι ή επιλέγοντας μικρότερη σχέση.

9. Προσπέραση: με δεδομένο, ότι ένας είναι ο μάγος της βροχής (και αυτός τρέχει με Ferrari!), στη βροχή το προσπέρασμα θέλει πολύ μεγάλη προσοχή, διότι, και ο υπολογισμός της ταχύτητας των άλλων αυτοκινήτων είναι πιο δύσκολος, και η απότομη αλλαγή λωρίδας μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ελέγχου του αυτοκινήτου.

10. "Στεγνώστε" τα φρένα σας όταν περάσετε μέσα από λιμνάζοντα νερά.

Αν έχετε οδηγήσει μέσα από λιμνάζοντα νερά βάθους ικανού να βρέξουν τα τακάκια των φρένων σας, φρενάρετε απαλά και διαδοχικά με το αριστερό πόδι, για να τα "στεγνώσετε".

11. Η ολίσθηση μπορεί να προκύψει ακόμη και στους προσεκτικότερους οδηγούς. Μάθετε πώς να ανακτήσετε τον έλεγχο μετά από μια ολίσθηση. Αν το αυτοκίνητό σας γλιστρήσει αντισταθείτε στην επιθυμία να πατήσετε απότομα τα φρένα, αλλά προσπαθήστε να εφαρμόστε έντονη, σταθερή πίεση στο πεντάλ του φρένου και να οδηγείτε προς την κατεύθυνση της ολίσθησης, όταν το όχημα σας εξολισθήσει.

12. Μην προσπαθήσετε να περάσετε μέσα από νερά που κινούνται, εάν δεν μπορείτε να έχετε ευρύτερη εποπτεία του περιβάλλοντος. Είναι πιθανό η δυνατή βροχή να σχηματίζει χείμαρρους, οι οποίοι μπορεί να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνοι. Ειδικά στη νυχτερινή οδήγηση, το πέρασμα από κινούμενα νερά έχει οδηγήσει σε τραγωδίες.

13. Σε μέρη όπου έχει «μαζέψει» πολύ νερό, κινηθείτε πολύ σιγά και θυμηθείτε, ότι όσο περισσότερο νερό σηκώσει το αυτοκίνητο με το πέρασμα σας, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η πιθανότητα να βραχούν τα ηλεκτρικά τμήματα του κινητήρα, και… να καταλήξετε να κάνετε κουπί!

14. Όταν κινείστε σε κατοικημένες περιοχές, προσοχή στους πεζούς που κινούνται σε πεζοδρόμιο ή περιμένουν σε στάση λεωφορείων, προς αποφυγήν ανεπιθύμητων… λουτρών!

15. Αν η βροχή είναι πολύ δυνατή και οι υαλοκαθαριστήρες δεν μπορούν να καθαρίσουν το παρμπρίζ, σταματήστε!

Η δυνατή βροχή μπορεί να υπερφορτώσει τους υαλοκαθαριστήρες, αφήνοντας ένα σχεδόν αδιάκοπο κάλυμμα νερού να καλύπτει το παρμπρίζ. Όταν η ορατότητα είναι τόσο περιορισμένη, ώστε τα άκρα του δρόμου ή των άλλων αυτοκινήτων να μην είναι ορατά από απόσταση ασφαλείας, είναι ώρα να βγείτε από το δρόμο και να περιμένετε να κοπάσει η βροχή. Είναι καλύτερα να σταματήσετε σε χώρους στάθμευσης ή άλλες προστατευμένες περιοχές.

Αν η άκρη του δρόμου είναι η μόνη σας επιλογή, σταθμεύστε όσο πιο άκρη μπορείτε και περιμένετε να περάσει η καταιγίδα. Κρατήστε τα φώτα διασταυρώσεως σας αναμμένα και ανάψτε τα φώτα έκτακτης ανάγκης (alarm) για να ειδοποιείτε τους άλλους οδηγούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: