Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Νέο σύστημα χορήγησης αδειών οδήγησης.

Νέο (;) σύστημα χορήγησης αδειών οδήγησης.

Πλήρως μηχανογραφημένη θα είναι η διαδικασία, η οποία θα βιντεοσκοπείται. Προβλέπονται εξετάσεις και σε πίστα ελιγμών. Με ηλεκτρονική κλήρωση η επιλογή των εξεταστών, που θα υποβάλλουν «πόθεν έσχες»

Αλλάζει ριζικά από την επόμενη χρονιά η διαδικασία εξετάσεων για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης με στόχο την εφαρμογή διαφανούς διαδικασίας, τη μείωση των επισκέψεων των υποψηφίων στις διευθύνσεις μεταφορών και την καταπολέμηση του «λαδώματος», το οποίο εκτιμάται ότι φτάνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Οι εξετάσεις προτείνεται να περιλαμβάνουν πλέον τρία στάδια, καθώς στα θεωρητικά και την πορεία θα προστεθούν οι ειδικοί ελιγμοί σε πίστα, οι οποίοι θα εφαρμοστούν σε δεύτερη φάση

Η μελέτη της σχετικής επιτροπής του υπουργείου Υποδομών έχει ήδη ολοκληρωθεί. «Προτεραιότητά μας είναι η διαφάνεια στις εξετάσεις. Γι' αυτό και το πόρισμα της μελέτης πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του Μαΐου, προκειμένου οι αλλαγές να εφαρμοστούν μέσα στο 2012» τονίζει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Χάρης Τσιόκας.

Η απόκτηση διπλώματος θα είναι δυσκολότερη, καθώς οι υποψήφιοι θα πρέπει να εξεταστούν και σε πίστες ελιγμών. Η εξέταση θα ακολουθεί τη θεωρητική και θα είναι προαπαιτούμενη για την εξέταση του υποψηφίου στον δρόμο.

Η διαδικασία των εξετάσεων θα είναι πλήρως μηχανογραφημένη σε όλα τα στάδια και θα βιντεοσκοπείται σχεδόν στο σύνολό της, ενώ το αδιάβλητο θα επιτυγχάνεται και με την ηλεκτρονική κλήρωση των εξεταστών λίγη ώρα πριν από την εξέταση.

Οι εξετάσεις προτείνεται να περιλαμβάνουν πλέον τρία στάδια, καθώς στη θεωρητική και την πορεία θα προστεθούν οι ειδικοί ελιγμοί σε πίστα, οι οποίοι θα εφαρμοστούν σε δεύτερη φάση, καθώς προς το παρόν υπάρχουν μόνο έξι πίστες σε όλη την Ελλάδα. Στις πίστες αυτές θα γίνεται η εξέταση των υποψηφίων σε ελιγμούς, οπισθογωνία, στάθμευση και αναστροφές. Εάν ο υποψήφιος καταφέρει να περάσει τη δοκιμασία, θα εξετάζεται και στον δρόμο. Οι εξεταστές θα υποχρεούνται στην υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες, θα ανήκουν σε ειδικό αυτοτελή φορέα, ο οποίος θα ελέγχεται από Σώμα Επιθεωρητών. Οσοι με βάση τους μηχανογραφικούς ελέγχους παρουσιάζουν ακραία αποτελέσματα σε σχέση με τις μέσες πανελλαδικές τιμές θα επιτηρούνται από τον ειδικό φορέα εποπτείας των εξετάσεων και θα απομακρύνονται σε περίπτωση κακής εκτέλεσης των καθηκόντων τους.

Στόχος είναι η μείωση στο ελάχιστο της μεσολάβησης του ανθρώπινου παράγοντα, στον οποίο αποδίδονται οι διακυμάνσεις στα ποσοστά επιτυχίας, καθώς έως σήμερα στις ήδη μηχανογραφημένες θεωρητικές εξετάσεις το ποσοστό επιτυχίας είναι περίπου 50%, ενώ στις πρακτικές φτάνει το 75% για την Αθήνα και «εκτοξεύεται» έως και το 95% σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις.

Οι αλλαγές:

Μέσω ΕΛΤΑ η αποστολή των νέων διπλωμάτων

Απευθείας στον πολίτη μέσω του ταχυδρομείου από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο έχει και την ευθύνη της εκτύπωσης, σχεδιάζεται να αποστέλλεται η άδεια οδήγησης στον δικαιούχο αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων του υποψήφιου οδηγού. Σύμφωνα με την πρόταση των μελετητών, θα αρκεί μόλις μία επίσκεψη στην υπηρεσία μεταφορών για τον πολίτη από την έναρξη της εκπαίδευσης έως τη χορήγηση της άδειας με την πλήρη εφαρμογή του νέου μηχανογραφικού συστήματος, όταν μέχρι σήμερα απαιτούνταν τουλάχιστον τρεις επισκέψεις μετά την έκδοση του Δελτίου Εκπαίδευσης.

Βιβλίο εξετάσεων

Παράλληλα ήδη έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου και των υπευθύνων για τη συγγραφή του εγχειριδίου θεωρητικής εξέτασης, ώστε να υπάρξει η συμφωνία που θα επιτρέπει την ανάρτηση της ύλης στο Διαδίκτυο, προκειμένου οι υποψήφιοι να έχουν δωρεάν πρόσβαση σ' αυτήν. Αλλαγές προβλέπονται, όμως, και για τους εκπαιδευτές οδηγών, καθώς αυξάνονται στα 2 από 1,5 χρόνο τα έτη σπουδών. Όλη η εκπαίδευση θα παρέχεται από ΙΕΚ, ενώ εξετάσεις θα διενεργούνται και στις 13 περιφέρειες της χώρας αντί των τριών σήμερα.

Τι αλλάζει από το 2012

Θεωρητική εξέταση
Βιντεοσκόπηση εξέτασης.
Σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων.
Μηχανογραφική παρακολούθηση αποτελεσμάτων (επόπτες/ποσοστό επιτυχίας).
Κεντρικό μηχανογραφικό σύστημα και όχι server σε κάθε Νομαρχία όπως ισχύει σήμερα.

Πορεία
Δημιουργία ειδικού Σώματος Επιθεωρητών και φορέα εποπτείας.
Καθορισμός διαδικασιών ελέγχου του έργου των εξεταστών και απομάκρυνσή τους από το Σώμα σε περίπτωση κακής εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
Υποχρεωτική υποβολή πόθεν έσχες από τους εξεταστές.

Μεταφορά της διαδικασίας χορήγησης αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας μοτοποδηλάτων από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο υπουργείο Υποδομών.

Πίστες
Διενέργεια ειδικών ελιγμών σε πίστες.
Στους ειδικούς ελιγμούς στο όχημα κατά την εξέταση θα βρίσκεται μόνον ο υποψήφιος οδηγός με προϋπόθεση τη βεβαίωση της σχολής του ότι παρακολούθησε τον ελάχιστο αριθμό απαιτούμενων μαθημάτων.

Η εξάσκηση θα μπορεί να γίνεται με οποιοδήποτε αυτοκίνητο είτε με τη βοήθεια του εκπαιδευτή είτε με τη βοήθεια έμπειρου οδηγού (τρία χρόνια δίπλωμα αντίστοιχης κατηγορίας).

Ελεύθερο τίμημα για την εξάσκηση.

Βιντεοσκόπηση εξέτασης.

Μηχανογραφική παρακολούθηση αποτελεσμάτων.

ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΘΝΟΣ



Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας

5η Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 15 Μαρτίου 2011

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων η 5η Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, η πρώτη επίσημη μετά το νόμο που ψηφίσθηκε για τη θεσμοθέτησή του, που καθιστά τις εισηγήσεις του δεσμευτικού χαρακτήρα. Αντικείμενο της Συνάντησης ήταν το «Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα 2011 – 2020».

Κατά την έναρξη, ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας τόνισε την υψηλή προτεραιότητα που καταλαμβάνει ο τομέας της οδικής ασφάλειας στην πολιτική της Κυβέρνησης να ελαττώσει ή και να εκμηδενίσει τον αριθμό των θυμάτων από τροχαία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «πρέπει να μιλάμε για εγκλήματα και όχι ατυχήματα» και υπογράμμισε πως «πέρα από μία άλλη πολιτική, πρέπει να εμπνεύσουμε και μία άλλη αντίληψη».

«Σαφώς», είπε ο Υπουργός, «ως Πολιτεία και κοινωνία το στρατηγικό σχέδιό μας επιχειρεί σε πολλά επίπεδα, αλλά θα πρέπει κυρίως να εστιάζει σε δύο επίπεδα: α) την αντίληψη, την αγωγή, την κουλτούρα και β) τις συγκεκριμένες, σαφείς, εξειδικευμένες, μετρήσιμες δράσεις». Κι αυτό, όπως εξήγησε, γιατί δεν υπάρχει διάρκεια και συστηματικότητα επί του θέματος στην καθημερινή ζωή. Μάλιστα, παρότρυνε προσωπικότητες από τον πολιτικό κι επιστημονικό χώρο και γνωστά πρόσωπα από τους καλλιτεχνικούς κύκλους να αναφέρονται δημοσίως στην οδική ασφάλεια, επισημαίνοντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο προσφέρουν μεγάλο έργο για την εμπέδωση των κινδύνων στην κοινή γνώμη.

Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σπύρος Βούγιας, αφού χαιρέτισε τη διευρυμένη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, τόνισε ότι «μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να είναι έτοιμη η τελική Έκθεση, προκειμένου να παρουσιαστεί στη Διυπουργική Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια και στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Ο κ. Βούγιας ανέφερε ότι «το στρατηγικό σχέδιο 2011-2020 που παρουσιάζεται σήμερα συγκροτεί σε ένα ενιαίο σώμα τις επιμέρους πολιτικές που εφαρμόζουν τα διάφορα Υπουργεία. Ήδη, υπήρξαν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα του 2010, με μείωση των νεκρών κατά 183 άτομα. Εξίσου αισόδοξα, είπε, «είναι και τα στατιστικά στοιχεία του πρώτου 2μήνου του 2011 με 50 νεκρούς λιγότερους, χωρίς να πρέπει να επαναπαύεται κανείς. Κεντρικός στόχος παραμένει η διαμόρφωση μιας παιδείας οδικής ασφάλειας που θα διαπερνά τις νοοτροπίες, τις πολιτικές και τις δράσεις όλων των συναρμόδιων φορέων, της Πολιτείας και των χρηστών της οδού».

Το Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας για την Ελλάδα έχει ανατεθεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Την παρουσίαση του ενδιάμεσου Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας, μέχρι την οριστικοποίησή του τον Ιούνιο, έκανε ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου, καθηγητής Ε.Μ.Π. Γεώργιος Κανελλαΐδης.

Στη σημερινή Συνάντηση μετείχε και ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για την Οδική Ασφάλεια Λεωνίδας Γρηγοράκος, όπως και εκπρόσωποι από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, τη Γενική Διεύθυνση Οδικής Ασφάλειας του Υπουργείου, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, τον Ο.Α.Σ.Α, την Ένωση Νομαρχιακών Αυτ/σεων Ελλάδας, την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, το Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, την Ε.Λ.Π.Α, το Ινστιτούτο Μεταφορών (ΙΜΕΤ), το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ, την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, τη Μοτοσικλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδας, τους Φίλους του Ποδηλάτου - Ποδηλάτ-ισσ-ες, την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και την Πρωτοβουλία Πολιτών για τα Δικαιώματα των Πεζών – ΠΕΖΗ.

Οι Εκπαιδευτές Απόντες...!

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Οδήγηση στο Χιόνι και τον Πάγο… Συνέχεια (Μέρος ΙΙ)

Οδήγηση στο Χιόνι και τον Πάγο… Συνέχεια (Μέρος ΙΙ) 

Άρθρο του Άρη Ζωγράφου στο http://www.zografos.com/

Μετά τη Χιονόπτωση… Tι;

Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί ένα μέσο οδηγό, από έναν ικανό οδηγό;


Η προνοητικότητα!

Ενώ ο μέσος οδηγός συνήθως αντιδρά στις οδικές καταστάσεις που διαμορφώνονται αυτοσχεδιάζοντας εκείνη τη στιγμή, ο ικανός οδηγός προβλέπει τις καταστάσεις που θα διαμορφωθούν, παίρνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα, κι έτσι τις διαχειρίζεται αποτελεσματικά ή απλά τις αποφεύγει!

Η οδήγηση στο χιόνι δεν είναι και ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο! Πολλές φόρες όμως, αν ξέρει κάνεις τι κάνει, αν γνωρίζει τις δυνατότητες του αυτοκίνητου του, αλλά και οι συνθήκες του δρόμου, μπορεί να γίνει και διασκεδαστική.

Οδηγώντας σε χιονισμένο οδόστρωμα.

Η απλή λογική ορίζει: "Μην ξεκινάτε να πάτε πουθενά αν δεν έχετε εξοπλίσει κατάλληλα το αυτοκίνητο σας ή εάν δεν το εμπιστεύεστε".

Επειδή στη χώρα μας τα ελαστικά χιονιού (Μ+S = Λάσπη + Χιόνι) είναι άγνωστες λέξεις ακόμη και για πολλούς τροχονόμους, φροντίστε να έχετε φορέσει τις αντιολισθητικές αλυσίδες, γιατί ο πάγος καιροφυλακτεί...! Σημειώστε ότι κατά κανόνα φοράμε τις αλυσίδες στους κινητήριους τροχούς, εκτός κι αν αλλιώς ορίζει ο κατασκευαστής του οχήματός σας. Αυτή η πληροφορία, όπως και άλλες χρήσιμες για το όχημά σας, υπάρχουν στο βιβλίο του κατασκευαστή.

Μη μετακινηθείτε εάν δεν έχετε:

1. εξασφαλίσει την ορατότητα κρατώντας τα φώτα διασταυρώσεως αναμμένα και

2. καθαρίσει όλο το όχημά σας από τα χιόνια. Το στρώμα χιονιού πάνω στον ουρανό του αυτοκινήτου είναι επικίνδυνο για τους άλλους αλλά και για τον ίδιο τον οδηγό. Σε κάποιο πιθανό φρενάρισμα τα χιόνια θα έλθουν μπροστά στο παρμπρίζ και θα περιορίσουν την ορατότητά του. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα τα χιόνια να πέσουν στο παρμπρίζ των ακολουθούντων, ενώ στην περίπτωση που πίσω από το όχημά σας ακολουθεί μοτοσικλέτα, είναι σίγουρο ότι δεν θα θέλετε να είστε στην θέση του οδηγού της…!

Η ζώνη ασφαλείας (ακόμη κι αν κινείσθε με 20 km/h) είναι υποχρεωτική, όχι μόνο για τον οδηγό αλλά και για όλους τους συνεπιβαίνοντες. Ακόμη και αν σε άλλες περιστάσεις δεν την φοράτε, κάτι που δεν το συνιστούμε σε καμία περίπτωση, στις συνθήκες που περιγράφουμε τώρα, είναι η ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΙΝΗΣΗ, πριν βάλουμε μπροστά.

Μη χρησιμοποιήστε cruise control. Η χειμερινή οδήγηση απαιτεί να είστε προσηλωμένοι στις συνθήκες οδήγησης και να έχετε πάντα τον πλήρη έλεγχο του οχήματος. Και η παραμικρή διάσπαση της προσοχής σας, μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.

Η απόσταση ακινητοποιήσεως του οχήματος στο χιόνι είναι 10πλάσια από ότι στο στεγνό οδόστρωμα. Όταν κινούμαστε με 50 km/h, η απόσταση, στην οποία θα σταματήσει το όχημά μας σε άμεση ανάγκη ακινητοποίησης, είναι (50/10)2 x 10 = 250 μέτρα.

Σε τέτοιες συνθήκες το όχημα γλιστρά ανεξέλεγκτα . . .

Τι πρέπει να κάνετε εάν αρχίζετε να ολισθαίνετε
• Πρώτα απ’ όλα, να μην πανικοβάλεστε!
• Δεύτερον, μη φρενάρετε!
• Τρίτον, μην επιταχύνετε!
• Καθορίστε το σημείο που θέλετε να κατευθυνθείτε, και στρέψτε το βλέμμα σας εκεί.
• Οδηγείστε προς την πλευρά τις ολίσθησης, δηλαδή στρίβετε με μικρές γωνίες τιμονιού προς το μέρος όπου εξολισθαίνει το πίσω μέρος του οχήματός σας.
• Όταν το όχημά σας δεν υπακούει, αποσυμπλέξτε, ώστε να μην υπάρχει επιπλέον δύναμη, εκτός της αδράνειας, που να εκτρέπει το όχημά σας.
Αν έχετε αυτόματο κιβώτιο, οδηγήστε με τον μοχλό είτε στο Manual είτε στο 1. Αν το όχημά σας δεν υπακούει και εξολισθαίνει, τοποθετήστε τον μοχλό στο "Ν" για να σταματήσετε την εκτροπή.

Τι πρέπει να κάνετε αν αποκλειστείτε στο χιόνι…

Προσπαθήστε να μείνετε ψύχραιμοι. Ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος.

Παραμείνετε ζεστοί, εξασφαλίζοντας τον εξαερισμό του οχήματος σας. Ανάβετε το κινητήρα κάθε ώρα για 10 περίπου λεπτά.

Καθαρίστε το χώρο πίσω από την εξάτμιση, για να αποφύγετε τη δηλητηρίαση από τα καυσαέρια.

Μην εγκαταλείπετε το όχημά σας.

Προσπαθήστε να γίνετε ορατοί έχοντας αναμμένα τα φώτα σας, και βάλτε στην κεραία οροφής κάποιο πανί ή το ανακλαστικό γιλέκο.

Μη μένετε ακίνητοι μέσα στο όχημα, αλλά κάντε κάποιες ασκήσεις για να βοηθήσετε την κυκλοφορία του αίματος.

Μετά το τέλος της περιπέτειας. . .

Τελειώνοντας το ταξίδι ή την περιπέτεια, πλύνετε πολύ καλά το όχημά σας και τις αλυσίδες που χρησιμοποιήσατε, γιατί το αλάτι που έχει κολλήσει στο κάτω μέρος του οχήματός σας δημιουργεί διάβρωση, τόσο στα κινούμενα μέρη, όσο και στους θόλους.

http://www.zografos.com/News.aspx?id=100

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Η οδήγηση στο χιόνι.

Η οδήγηση στο χιόνι… Μύθοι και πραγματικότητα! [Μέρος Ι]

'Αρθρο του Άρη Ζωγράφου στο 2x4.gr
Στη χώρα μας, από τις πρώτες κιόλας νιφάδες χιονιού, στήνονται τηλεοπτικοί μαραθώνιοι από δημοσιογράφους και κανάλια, που μας “ξορκίζουν” να μη βγούμε από τα σκεπάσματά μας, προκειμένου να γλιτώσουμε από τους… ολέθριους κινδύνους που κρύβει η οδήγηση στο χιόνι…!!
Όμως, πόσο επικίνδυνη είναι τελικά η οδήγηση αυτή Κι αν όντως είναι επικίνδυνη, τι πρέπει να προσέχουμε, ώστε να κινούμαστε με ασφάλεια στο χιονισμένο οδόστρωμα

Α. Ελέγξτε και εξοπλίστε κατάλληλα το αυτοκίνητο σας.

1. Αλλάξτε, εφόσον έχετε τη δυνατότητα, τα ελαστικά σας με χειμερινά ελαστικά. Η ειδική σύνθεση γόμας και το «ειδικής χάραξης» προφίλ διασφαλίζουν μικρότερη απόσταση φρεναρίσματος, όταν οδηγείτε στο χιόνι ή και γενικά σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
2. Προσθέστε την κατάλληλη ποσότητα αντιπηκτικού στο ψυγείο της μηχανής, αλλά και κατάλληλο πρόσθετο αντιπηκτικό στο δοχείο της πλυστικής συσκευής. Θα προστατέψει το αυτοκίνητό σας από τον πάγο και τη διάβρωση.
3. Ελέγξτε την μπαταρία για να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετή ισχύ για τις εκκινήσεις στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και την υπερκατανάλωση ενέργειας.
4. Ελέγξτε τα φρένα σας. Εάν τα φρένα δεν έχουν την σωστή κατανομή, δεν αποδίδουν σωστά και το αυτοκίνητο μπορεί να «τραβάει» αριστερά ή δεξιά κατά το φρενάρισμα.
5. Έχετε μαζί σας εξοπλισμό ανάγκης. Αλυσίδες, φακός, μια κουβέρτα, ένα πτυοσκάπανο, μια ξύστρα χιονιού και γάντια είναι απαραίτητα.
6. Ελέγξτε το καλοριφέρ και το a/c. Θα σας εξασφαλίσουν άνεση και θα κρατήσουν το παρμπρίζ σας καθαρό από πάγο και συγκεντρώσεις ατμών.
7. Αλλάξτε τα λάδια. Τα λιπαντικά για χειμερινές συνθήκες εξασφαλίζουν εύκολη εκκίνηση.
8. Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα υγρά για το παρμπρίζ. Με κατάλληλους υαλοκαθαριστήρες, ένα αντιψυκτικό διάλυμα θα κρατά πάντα καθαρό το παρμπρίζ.
Β. Οδηγίες για πριν και κατά την οδήγηση
1. Φροντίζετε πριν από κάθε μετακίνηση σε χιόνια, το ρεζερβουάρ σας να είναι, για κάθε ενδεχόμενο, πάντα γεμάτο με καύσιμα.
2. Η απόσταση ακινητοποίησης στο χιόνι και τον πάγο είναι 10 φορές υψηλότερη από ότι είναι στο στεγνό οδόστρωμα. Προβλέψτε λοιπόν παραπάνω χρόνο για να φθάσετε στον προορισμό σας.
3. Τετραπλασιάστε την απόσταση ασφαλείας. Η απόσταση ανάμεσα σε εσάς και το προπορευόμενο αυτοκίνητο θα σας δώσει αρκετό χρόνο να σταματήσετε.
4. Προσπαθήστε να προβλέπετε τις κινήσεις των άλλων αλλά και την επόμενη κίνηση σας για να έχετε περισσότερο χρόνο χειρισμών και αντίδρασης.
5. Τα φώτα διασταυρώσεως (μεσαία) τα έχουμε πάντα αναμμένα, ώστε να μας βλέπουν και για να μην πιάνουν χιόνι.
6. Αν χρειαστεί να βάλετε αλυσίδες, θυμηθείτε:
  • οι αλυσίδες μπαίνουν στους κινητήριους τροχούς,
  • μετά από λίγα μέτρα κίνησης τις ξανατεντώνουμε και
  • όταν φοράμε αλυσίδες η ανώτατη ταχύτητα δεν υπερβαίνει τα 50 km/h
6. Κρατήστε το αυτοκίνητό σας καθαρό. Το τακτικό ξέπλυμα με καθαρό νερό μειώνει τη διάβρωση που προκαλείται από τα χημικά, το αλάτι και το χαλίκι που χρησιμοποιείται για την απόψυξη των δρόμων.
7. Προσοχή στις γέφυρες και τις άνω διαβάσεις. Σε αυτές τις επιφάνειες ο πάγος σχηματίζεται γρηγορότερα, για αυτό προσαρμόστε ανάλογα την οδήγησή σας.
8. Να βλέπετε και να σας βλέπουν. Φροντίστε την ορατότητα κρατώντας τα φώτα σας αναμμένα και το παρμπρίζ σας καθαρό.
9. Όταν πρόκειται να ακινητοποιήσετε για ώρες το αυτοκίνητό σας μην τραβάτε το χειρόφρενο γιατί παγώνει και δεν επανέρχεται.
10. Αν υποψιάζεστε ότι θα χιονίσει, σηκώστε τους υαλοκαθαριστήρες από το παρμπρίζ για να μην κολλήσουν με τον πάγο πάνω στο παρμπρίζ.
11. Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ξεχάστε τα "πιτσιλιστήρια". Το νερό, ακόμα και με αντιπηκτικό, παγώνει ακαριαία, γίνεται φιλμ πάγου και θα χρειαστείτε σπάτουλα ή θα περιμένετε κάνα δίωρο να δουλέψει το καλοριφέρ για να λιώσουν οι πάγοι στα τζάμια.
12. Ξεκινάτε με πολύ λίγο γκάζι πατινάροντας ελαφρά τον συμπλέκτη, κι αν είναι δυνατόν, με την 2η ταχύτητα. Προσπαθήστε να αλλάζετε ταχύτητες όσο πιο απαλά και λιγότερο γίνεται.
13. Κατά την αλλαγή κατεύθυνσης, οι χειρισμοί πρέπει να είναι αργοί και προοδευτικοί, αφού πάνω στο χιόνι και ειδικά στον πάγο η αλλαγή πορείας και γενικά η μεταβολή της κινητικής κατάστασης του αυτοκινήτου πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ομαλότερη. Προχωρείτε αργά και σταθερά, παίρνετε τις στροφές "γλυκά" και προσοχή στο φρένο: το ABS βοηθάει αλλά δεν κάνει θαύματα!
14. Αποφύγετε τις ουρές βιαστικών και εκνευρισμένων, κάποιος αγανακτισμένος θα κάνει "τη στραβή".
15. Αν δε μπορείτε να τους προσπεράσετε με ασφάλεια, αφήστε τους να απομακρυνθούν, όπως ξέρετε η αγανάκτηση στο δρόμο είναι «κολλητική».
16. Το καλοριφέρ χρησιμοποιήστε το με μέτρο και σε θερμοκρασία…ανθρώπινη: η υπερβολική ζέστη θα σας νυστάξει και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο.
17. Όταν γλιστράτε στο χιόνι και αυτό μπορεί να είναι συνεχές… Οδηγείστε προς την πλευρά τις ολίσθησης, μη φρενάρετε απότομα, αλλά, πατήστε το συμπλέκτη (αυτό θα προσφέρει στους τροχούς περισσότερη πλευρική πρόσφυση) διορθώστε την πορεία με απαλές κινήσεις στο τιμόνι και φρενάρετε μαλακά, αν χρειαστεί!
Σημειώστε:
Με βροχή, ομίχλη, χιόνι με ή χωρίς αλυσίδες, τη διαφορά στην ασφάλεια κάνει πάντα ο οδηγός. Ούτε τα ερπυστριοφόρα πάνε παντού, και μόνο η εμπειρία με το καθαρό μυαλό μπορεί να βάλει ασφαλή όρια. Δε χρειάζεται να ρισκάρουμε αν δεν υπάρχει ανάγκη χάριν της οποιασδήποτε τετρακίνησης, και σε καμία περίπτωση δεν ξεκινάμε όταν τα καιρικά φαινόμενα είναι έντονα και σε εξέλιξη... Θυμηθείτε, ότι καλός οδηγός είναι αυτός που ξέρει: πότε, πού κινείτε, με τι ρίσκο, με ποια ταχύτητα και τι κινδύνους διατρέχει αυτός και οι γύρω του.

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Οδηγός επιβίωσης σε βρεγμένο οδόστρωμα…!

Οδηγός επιβίωσης σε βρεγμένο οδόστρωμα…!

Άρθρο του Άρη Ζωγράφου στο 2x4.gr

Η Βροχή
Λοιπόν, είναι γεγονός, και στην Ελλάδα βρέχει! Και τότε, δυστυχώς, συμβαίνουν τα χειρότερα… Σα σε μια άκρως μεταδοτική ασθένεια, παρατηρούμε τα φανάρια να σταματάνε, τους δρόμους να γίνονται λίμνες, τις διαγραμμίσεις να εξαφανίζονται, το οδόστρωμα να φαντάζει «σεληνιακό»… Κι η ασθένεια καταλήγει σε επιδημία.

Οι παρακάτω απλοί κανόνες θα κάνουν, νομίζουμε, την οδήγηση σε τέτοιες συνθήκες περισσότερο ανθρώπινη:

1. Ορατότητα: Φροντίστε να έχετε καθαρό παρμπρίζ, βεβαιωθείτε ότι οι υαλοκαθαριστήρες δεν έχουν φθαρεί, και ότι υπάρχει αρκετό νερό στο δοχείο για το πλύσιμο του παρμπρίζ.

2. Ανάψτε τα φώτα διασταυρώσεως: Η βροχή μειώνει την ορατότητα, δε βλέπετε και δε σας βλέπουν καθαρά. Οδηγείτε λοιπόν με προσοχή και με τα φώτα αναμμένα για όσο διαρκεί η περιορισμένη ορατότητα.

3. Επειδή τα κλειστά παράθυρα κατά τη διάρκεια της βροχής οδηγούν γρήγορα στο θάμπωμα των τζαμιών, χρησιμοποιείτε το σύστημα a/c – αέρα, για το «ξεθάμπωμα» των τζαμιών.

4. Ελέγξτε τα ελαστικά σας πριν βγείτε στο δρόμο. Βεβαιωθείτε ότι τα ελαστικά σας έχουν τόσο το προβλεπόμενο βάθος πέλματος όσο και τη σωστή πίεση. Το κανονικό βάθος πέλματος συμβάλλει στην αποφυγή της πλαγιολίσθησης και της υδρολίσθησης.

5. Η βροχή αυξάνει την ολισθηρότητα του δρόμου. Ειδικά στο ξεκίνημα της βροχής, οι δρόμοι μπορεί να γίνουν εξαιρετικά ολισθηροί. Σε βρεγμένο δρόμο, η τριβή μεταξύ ελαστικών και δρόμου είναι μειωμένη κατά τουλάχιστον 50% [Θυμηθείτε ότι αν κινείστε με ταχύτητα 60 km/h, η απόσταση ακινητοποιήσεως του οχήματός σας σε βρεγμένο οδόστρωμα είναι 72 μέτρα!]

6. Ταχύτητα: Μειώστε ταχύτητα, η οδήγηση με ελαττωμένη ταχύτητα επιτρέπει τη μεγαλύτερη σε διάρκεια επαφή του πέλματος με το δρόμο, πράγμα που οδηγεί σε καλύτερη πρόσφυση. Κρατήστε μεγαλύτερη Απόσταση Ασφαλείας από το προπορευόμενο αυτοκίνητο, [για την βροχή η ελάχιστη Απόσταση Ασφαλείας είναι 4 sec].

7. Η Προετοιμασία για ένα ταξίδι στη βροχή, απαιτεί προσεκτική χρήση όλων των κύριων σημείων ελέγχου - τιμόνι, συμπλέκτη, φρένα και γκάζι - καθώς και μεγαλύτερο περιθώριο ασφάλειας για πιθανά λάθη και έκτακτες περιπτώσεις. Όταν ξεκινάτε ένα ταξίδι με βροχή, τα παπούτσια σας θα είναι βρεγμένα και θα γλιστράνε εύκολα από τα πεντάλ. Τρίψτε τις σόλες στο πατάκι του αυτοκινήτου πριν βάλετε μπροστά τον κινητήρα. Ελέγξτε ότι τα φώτα πορείας, τα πίσω φώτα, τα φώτα φρένων και τα φλας δουλεύουν κανονικά.

8. Όταν το οδόστρωμα φαντάζει λίμνη… Ακολουθείτε τα ίχνη ενός προπορευόμενου αυτοκινήτου. Αποφύγετε τη χρήση των φρένων σας και προσαρμόστε την ταχύτητά σας σύμφωνα με την ταχύτητα των μπροστινών αυτοκινήτων, αφήνοντας το γκάζι ή επιλέγοντας μικρότερη σχέση.

9. Προσπέραση: με δεδομένο, ότι ένας είναι ο μάγος της βροχής (και αυτός τρέχει με Ferrari!), στη βροχή το προσπέρασμα θέλει πολύ μεγάλη προσοχή, διότι, και ο υπολογισμός της ταχύτητας των άλλων αυτοκινήτων είναι πιο δύσκολος, και η απότομη αλλαγή λωρίδας μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ελέγχου του αυτοκινήτου.

10. "Στεγνώστε" τα φρένα σας όταν περάσετε μέσα από λιμνάζοντα νερά.

Αν έχετε οδηγήσει μέσα από λιμνάζοντα νερά βάθους ικανού να βρέξουν τα τακάκια των φρένων σας, φρενάρετε απαλά και διαδοχικά με το αριστερό πόδι, για να τα "στεγνώσετε".

11. Η ολίσθηση μπορεί να προκύψει ακόμη και στους προσεκτικότερους οδηγούς. Μάθετε πώς να ανακτήσετε τον έλεγχο μετά από μια ολίσθηση. Αν το αυτοκίνητό σας γλιστρήσει αντισταθείτε στην επιθυμία να πατήσετε απότομα τα φρένα, αλλά προσπαθήστε να εφαρμόστε έντονη, σταθερή πίεση στο πεντάλ του φρένου και να οδηγείτε προς την κατεύθυνση της ολίσθησης, όταν το όχημα σας εξολισθήσει.

12. Μην προσπαθήσετε να περάσετε μέσα από νερά που κινούνται, εάν δεν μπορείτε να έχετε ευρύτερη εποπτεία του περιβάλλοντος. Είναι πιθανό η δυνατή βροχή να σχηματίζει χείμαρρους, οι οποίοι μπορεί να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνοι. Ειδικά στη νυχτερινή οδήγηση, το πέρασμα από κινούμενα νερά έχει οδηγήσει σε τραγωδίες.

13. Σε μέρη όπου έχει «μαζέψει» πολύ νερό, κινηθείτε πολύ σιγά και θυμηθείτε, ότι όσο περισσότερο νερό σηκώσει το αυτοκίνητο με το πέρασμα σας, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η πιθανότητα να βραχούν τα ηλεκτρικά τμήματα του κινητήρα, και… να καταλήξετε να κάνετε κουπί!

14. Όταν κινείστε σε κατοικημένες περιοχές, προσοχή στους πεζούς που κινούνται σε πεζοδρόμιο ή περιμένουν σε στάση λεωφορείων, προς αποφυγήν ανεπιθύμητων… λουτρών!

15. Αν η βροχή είναι πολύ δυνατή και οι υαλοκαθαριστήρες δεν μπορούν να καθαρίσουν το παρμπρίζ, σταματήστε!

Η δυνατή βροχή μπορεί να υπερφορτώσει τους υαλοκαθαριστήρες, αφήνοντας ένα σχεδόν αδιάκοπο κάλυμμα νερού να καλύπτει το παρμπρίζ. Όταν η ορατότητα είναι τόσο περιορισμένη, ώστε τα άκρα του δρόμου ή των άλλων αυτοκινήτων να μην είναι ορατά από απόσταση ασφαλείας, είναι ώρα να βγείτε από το δρόμο και να περιμένετε να κοπάσει η βροχή. Είναι καλύτερα να σταματήσετε σε χώρους στάθμευσης ή άλλες προστατευμένες περιοχές.

Αν η άκρη του δρόμου είναι η μόνη σας επιλογή, σταθμεύστε όσο πιο άκρη μπορείτε και περιμένετε να περάσει η καταιγίδα. Κρατήστε τα φώτα διασταυρώσεως σας αναμμένα και ανάψτε τα φώτα έκτακτης ανάγκης (alarm) για να ειδοποιείτε τους άλλους οδηγούς.