Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Διπλώματα οδήγησης τέλος!(;)

Συνέντευξη του Προέδρου του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής.
Οι απλήρωτοι εξεταστές απέχουν από την εργασία τους εδώ και έναν περίπου μήνα

Εδώ και τρεις εβδομάδες (στην επαρχία το χρονικό διάστημα είναι μεγαλύτερο) έχουν σταματήσει οι εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών και δεν εκδίδονται από το Υπουργείο Συγκοινωνιών διπλώματα οδήγησης. Τι σημαίνει αυτό;
Πρώτον όσοι θέλουν άμεσα να αποκτήσουν δίπλωμα είτε γιατί το χρειάζονται στη δουλειά τους είτε γιατί το απαιτεί κάποια εργασία που πιθανόν τους ενδιαφέρει δεν μπορούν να εξεταστούν.
Δεύτερον το κράτος χάνει έσοδα (π.χ. 70 ευρώ από κάθε δίπλωμα αυτοκινήτου).
Τρίτον υπάρχει τεράστιο πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες των σχολών εκπαίδευσης λόγω στάσεως μαθημάτων και  έλλειψης "μαθητών.
O Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής, Άρης Ζωγράφος, εξηγεί πώς έχει η κατάσταση:  
"Ο λόγος που δεν γίνονται εξετάσεις για απόκτηση διπλώματος οδήγησης τον τελευταίο καιρό είναι διότι οι εξεταστές, οι οποίοι το πρωί εργάζονται στο υπουργείο συγκοινωνιών και πληρώνονταν υπερωρίες ώστε μετά το τέλος της εργασίας τους να διεξαγάγουν τις εξετάσεις, δεν έχουν εδώ και δύο μήνες πληρωθεί τις υπερωρίες τους. Προσέξτε οι εξεταστές δεν απεργούν, απέχουν από την έξτρα εργασία τους ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Θεωρώ αδιανόητο να έχει κάποιος εργαστεί και να μην αμείβετε γι’ αυτή του την εργασία, πρέπει άμεσα να καταβληθούν τα δεδουλευμένα
Με αυτή την αφορμή ο κύριος Ζωγράφος επισημαίνει και άλλες σοβαρές παραμέτρους του θέματος που αργά ή γρήγορα θα βγουν στην επιφάνεια:  
"Ζητάμε από το Υπουργείο να ενσκήψει πάνω στο θέμα της εκπαίδευσης και αξιολόγησης των οδηγών το οποίο είναι παρωχημένο. Να μελετήσει τις προτάσεις μας και από κοινού να προβούμε σε ενέργειες για την αλλαγή του διάτρητου και ξεπερασμένου πλέον συστήματος εκπαίδευσης και αξιολόγησης των οδηγών. Η συμμετοχή ενός χρήστη στην Κοινωνία της Κυκλοφορίας απαιτεί άλλες σύγχρονες εκπαιδευτικές διαδικασίες, οι οποίες πρέπει να ξεκινούν από την νηπιακή ηλικία, να συνυπάρχουν σε όλο τον κορμό της εκπαίδευσης ως υποχρεωτικό μάθημα και να συνεχίζονται με την δια βίου μάθηση καθόλην την οδηγητική του πορεία!"
"Αν θεωρήσουμε ότι η εξέταση των υποψήφιων οδηγών είναι ύψιστη υπηρεσία, πιστοποίησης κάποιου χρήστη να συμμετάσχει στην Κοινωνία της Κυκλοφορίας… Εεε δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι υπερωριακή απασχόληση..!
Ο εξεταστής όταν ορίζεται για την παραπάνω εργασία πρέπει να την κάνει αποκλειστικά και να απαλλάσσεται από όλες τις άλλες υποχρεώσεις που έχει στην υπηρεσία του. Οι  εξετάσεις να είναι σαφώς προσδιορισμένες (με συγκεκριμένα ραντεβού ανά ώρα ή ανά μισή ώρα) και η διάρκεια κάθε εξέτασης να είναι η καθορισμένη, τουλάχιστον 30 λεπτά, ανεξάρτητα της απόδοσης του κάθε εξεταζόμενου.Στο τέλος κάθε  εξέτασης ο υποψήφιος οδηγός θα γνωρίζει όχι μόνον αν πέτυχε ή απορρίφθηκε, αλλά και την απόδοσή του σε κάθε θεματική ενότητα! Έτσι  οι  εξετάσεις θα παίζουν το ρόλο τους ως ύψιστη υπηρεσία στο σύστημα της Οδικής Ασφάλειας.”
Σ’ αυτό το σημείο να τονιστεί πως από τα 42 εκατομμύρια ευρώ που εισπράττει το κράτος από την έκδοση διπλωμάτων στους εξεταστές δίνει τα 6.800.000 ευρώ.
Όσο για το σύστημα εξετάσεων ο κύριος Ζωγράφος επιμένει:
"Έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Δεν λύνει πλέον προβλήματα ούτε απαντά στα σύγχρονα ζητήματα της αυτοκίνησης. Πόσα χρόνια τώρα οι υποψήφιοι οδηγοί εξετάζονται στο παρκάρισμα, την οπισθογωνία ή το ξεκίνημα στον ανήφορο. Αυτά, όμως, η σύγχρονη αυτοκίνηση τα έχει ξεπεράσει με την τεχνολογία που συνεχώς εξελίσσει. Υπάρχουν άλλα καυτά θέματα όπως η επιθετικότητα των οδηγών ή η διαδραστικότητα και το πώς θα λειτουργεί ο χρήστης σε μια απαιτητική εποχή της πληροφορίας. Χρειάζεται ριζική αναβάθμιση και των εκπαιδευτών και των εξεταστών και της αξιολόγησης. Εμείς έχουμε κάνει προτάσεις στο Υπουργείο και περιμένουμε τις απαντήσεις τους. Ωστόσο επισημαίνουμε πως η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στους δείκτες ασφάλειας των δρόμων και πλέον πρέπει άμεσα να κάνουμε κάτι ριζοσπαστικό για να μην θρηνούμε 5 νεκρούς και 60 τραυματίες καθημερινά".

Link:
...................................................... 

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Ανακοίνωση τηλεδιάσκεψης της ΣΕΣΕΟΑ

Ανακοίνωση τηλεδιάσκεψης της ΣΕΣΕΟΑ:
Οι παλινωδίες των υπουργείων μεταφορών και οικονομικών επιτείνουν την ομηρία πολιτών και ενός ολόκληρου κλάδου.
Δώστε λύση τώρα!
1. Πληρώστε τους εργαζόμενους.
2. Προγραμματίστε εξετάσεις εντός ωραρίου.
3. Ανοίξτε το κεφαλαιώδες ζήτημα των διάτρητων εξετάσεων και αποφασίστε ποιο θα είναι το μέλλον της εκπαίδευσης και της αξιολόγησης των οδηγών του αύριο!
Καλούμε όλους τους συνάδελφους να προγραμματίσουν από αύριο ως μορφή πίεσης για την λύση του προβλήματος!

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Ὥσπερ λίθοι τε καὶ πλίνθοι καὶ ξύλα καὶ κέραμος ἀτάκτως μὲν ἐρριμμένα οὐδὲν χρήσιμά ἐστιν.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Λίθοι και πλίνθοι και ξύλα και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα 
Βρισκόμαστε δυστυχώς και πάλι, στο ίδιο έργο  θεατές. Εκπαίδευση(;) και ενημέρωση για την οδική ασφάλεια θα παράξουν σε κάθε περιφέρεια της Ελλάδας,  κάποιοι αυτοαποκαλούμενοι φορείς - εκπαιδευτές(;) οδικής συμπεριφοράς  και οδικής ασφάλειας, οι οποίοι, προτίθενται να  οργανώσουν σε ομάδες χρηστών αλλά και σε σχολεία,  εκδηλώσεις και δράσεις αμφιβόλου αποτελέσματος, με υψηλό κόστος το οποίο καλείται να πληρώσει ο φορολογούμενος πολίτης, με την επιχορήγηση τους από τις περιφέρειες.
Ο λόγος για τα γνωστά πλέον «Ινστιτούτα» τις περιβόητες ΜΚΟ.
Ο στόχος; Η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, με το αζημίωτο βέβαια, με προγράμματα που επινόησαν και που το παιδαγωγικό Ινστιτούτο επιτρέπει(!)  την τέλεσή τους.
Το οικονομικό κόστος των προγραμμάτων που καταθέτουν ανά  Περιφέρεια ποικίλει, αλλά η μεθοδολογία και τα μέσα επίτευξης ακριβώς τα ίδια. Αντιγραφή – Επικόλληση, ισοπεδώνοντας κάθε λογική στοχοποιημένης κατάρτισης που απαιτείται ανά χώρο.
Παρατήρηση πρώτη.
Πόσοι από τους εμπλεκόμενους καταλαβαίνουν ότι, η οδική ασφάλεια είναι μέγιστο εθνικό θέμα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται;  Οι 4  νεκροί στους δρόμους και οι 60 τραυματίες που θρηνούμε  κάθε ημέρα,  έχουν ΚΑΙ Όνομα ΚΑΙ Επώνυμο.
Παρατήρηση δεύτερη.
Γιατί μπορεί να αυτοσχεδιάζει ο καθένας πάνω σ' αυτό το κορυφαίο  εθνικό θέμα και να ζητά και αποζημίωση;
Παρατήρηση τρίτη.
Πως επιτρέπει η πολιτεία και κάθε υπεύθυνος - αρμόδιος την τέλεση τέτοιων δράσεων,  ιδιαίτερα όταν απευθύνονται στα νέα παιδιά, δηλαδή  στις ποιο ευάλωτες ομάδες χρηστών του οδικού δικτύου; Ποιος μπορεί να  παίζει με το μέλλον της χώρας μας;
Παρατήρηση τέταρτη.
Στον τομέα της δημόσια υγείας, στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, δικαιούται να αυτοσχεδιάσει κανείς;
Διαπίστωση.
Στη χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας», ο καθένας μπορεί να δηλώνει ότι  θέλει, να πράττει ότι θέλει, να απαιτεί ότι θέλει, επειδή δήλωσε ειδήμων,  και οι άλλοι θα πρέπει να υπακούν και να ικανοποιούν τις απαιτήσεις του, ακόμα και τις οικονομικές που αυτός καθορίζει.

Ως Πανελλήνιος Σύλλογος  Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής  Αγωγής, εμείς που δεν αυτοχρηστήκαμε εκπαιδευτές, αλλά μας έχρησε η  πολιτεία  με την σχετική νομοθεσία, αφού ολοκληρώσαμε δύο κύκλους  εκπαίδευσης και πολλαπλές εξετάσεις, μας ανετέθει το έργο της εκπαίδευσης των χρηστών των οδοστρωμάτων.
Για εμάς που απαραίτητη προϋπόθεση και πυλώνας της δουλειάς μας είναι η γνώση της κυκλοφοριακής συμπεριφοράς, σας δηλώνουμε ευθαρσώς ότι, οι παραπάνω προτεινόμενες δράσεις είναι σαν να ρίχνονται βότσαλα στην θάλασσα! Εάν δεν υπάρξει ένα ολιστικό πανελλαδικό πρόγραμμα και μια ενιαία γνωσιακή βάση αναφοράς, αν δεν στηριχτεί μια τέτοια προσπάθεια στους καθ' ύλην και  καθ΄έργο υπεύθυνους που έχει πιστοποιήσει η πολιτεία, κανένα θετικό  αποτέλεσμα δεν θα έχουμε.

Θεωρούμε ότι, στις οποιεσδήποτε δράσεις οι οποίες αφορούν σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα πρέπει να κυριαρχεί η διαφάνεια και ένας συνολικός –επιστημονικά τεκμηριωμένος– σχεδιασμός για, την εκπαίδευση, την  ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, όσο και την δια βίου μάθηση των χρηστών της οδού.
Σήμερα με την φτωχοποίηση και την βαρβαρότητα που έχει δημιουργήσει η έντονη οικονομική κρίση, η αποτίμηση της αποτελεσματικότητας των δράσεων σε σχέση με τη χρηματοδότηση που απαίτησαν οι οποιοιδήποτε, πρέπει να είναι εκ των ουκ άνευ απαιτητή. Η αποτίμηση αυτή θα πρέπει να γίνεται και από τις τοπικές κοινωνίες και βάσει Ευρωπαϊκών Οδηγιών και Βέλτιστων Πρακτικών. (http://www.cast-project.eu/).

Σ' αυτή την κατεύθυνση εμείς ως εκπαιδευτές οδήγησης και κυκλοφοριακής  αγωγής, είμαστε έτοιμοι «από καιρό» να συμβάλουμε με όλες μας τις  δυνάμεις, τις γνώσεις  και την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει, σε όλη αυτή τη διαδρομή, εκπαιδεύοντας όλους εσάς, μέσα στις ποιο αντίξοες συνθήκες,  στην ώσμωση της συνεργασίας με τους φυσικούς δασκάλους των μαθητών,  έτσι ώστε οι μαθητές να πάρουν  πραγματικά αναγκαίες και απαραίτητες γνώσεις  στοχεύοντας σε ένα ασφαλέστερο οδηγητικό περιβάλλον.
Έχουμε προτείνει χρόνια τώρα σε πολλές περιφέρειες, την ΔΩΡΕΑΝ αξιολόγηση τακτικών οδηγών οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε ατύχημα ή αισθάνονται ανεπαρκείς. Όπως επίσης  και την επικαιροποίηση γνώσεων όπου απαιτείται, ώστε να διαμορφωθεί ένα ασφαλές οδηγητικό περιβάλλον το οποίο είναι ζητούμενο για την εργασία μας.
Καλούμε τους Περιφερειάρχες και τα Περιφερειακά Συμβούλια να  αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο εθνικό θέμα ως θέμα  δημόσιας υγείας και  προστασίας της ανθρώπινης ζωής και να πράξουν αντίστοιχα,  αποστασιοποιούμενοι  εν μέρει  από τους στοίχους του ποιητή:
 Ξεύρεις την χώραν που ανθεί
 φαιδρά πορτοκαλέα
 που κοκκινίζ' η σταφυλή
 και θάλλει η ελαία;
 Ω δεν την αγνοεί κανείς,
 είναι η γη η ελληνίς!
.........................................................
Για το Δ.Σ.




Εϊ..!

Εϊ..!
Διαδραστική Πορεία με Μοτοσικλέτες των Εκπαιδευτών Οδήγησης. 
Οδηγείς! Σκέψου και τις δύο πλευρές!

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Εϊ..!

Εϊ..!
Διαδραστική Πορεία με Μοτοσικλέτες των Εκπαιδευτών Οδήγησης. 
Οδηγείς! Σκέψου και τις δύο πλευρές!

Κυριακή 3 Απριλίου 2016 από 11:00 έως 15:00 

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Εϊ..!

Εϊ..!
Διαδραστική Πορεία με Μοτοσικλέτες των Εκπαιδευτών Οδήγησης. 
Οδηγείς! Σκέψου και τις δύο πλευρές!