Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Διαδικασία εξέτασης υποψηφίων οδηγών, που εντάσσονται σε ειδικές κατηγορίες.

Ένα κεφαλαιώδες ζήτημα που ζητά (και αυτό) λύση:

Η εξέταση υποψηφίων οδηγών που εντάσσονταν σε ειδικές κατηγορίες (αγράμματοι, λειτουργικά αναφάλβητοι, άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, κωφοί καθώς και όσοι δεν είναι γνώστες της ελληνικής γλώσσας)

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, με θέμα τη διαδικασία εξέτασης υποψηφίων οδηγών (αυτοκινήτων & μηχανών), που εντάσσονται σε ειδικές κατηγορίες.

Στην ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:
«Με την υπ. Αρίθμ. 24391/2987/15.06.2009 απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών (ΦΕΚ 1273Β/29.06.2009) ρυθμίζονταν ζητήματα και εκκρεμότητες γύρω από την εξέταση υποψηφίων οδηγών (για την απόκτηση διπλωμάτων αυτοκινήτου και μηχανής), που εντάσσονταν σε ειδικές κατηγορίες (αγράμματοι, λειτουργικά αναφάλβητοι, άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, κωφοί καθώς και όσοι δεν είναι γνώστες της ελληνικής γλώσσας). Παράλληλα οδηγίες εφαρμογής των νέων διατάξεων στάλθηκαν προς τις κατά τόπους Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών σύμφωνα με το υπ. Αρίθμ. οικ. 40106/4845/15.07.2009 έγγραφο του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών. Η νέα εφαρμοζόμενη πρακτική που στηρίχθηκε στην έκδοση ειδικών βιβλίων και ενός νέου συστήματος ηχητικών εντολών σε συνδυασμό με την πληροφορική αποτέλεσε, μια διέξοδο σε ένα συνεχιζόμενο πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι συγκεκριμένες κατηγορίες υποψήφιων οδηγών.

Λίγους μήνες αργότερα και μετά από καταγγελίες (``πληροφορίες τηλεφωνικές και γραπτές, που περιήλθαν στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου, για καταστρατήγηση της υπεύθυνης δήλωσης περί μη δυνατότητας εξέτασης υποψηφίων οδηγών ως αγράμματων, από πολίτες που κατά τεκμήριο τουλάχιστον δεν ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία``, όπως αναφέρονται στο υπ. Αρίθμ.10081/1221-25.02.2010 έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων) για μη νόμιμες διαδικασίες εξέτασης των υποψηφίων οδηγών ειδικών κατηγοριών, το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων με την υπ. Αρίθμ. 10081/1221/25.02.2010 εγκύκλιο ανέστειλε την εφαρμογή των διατάξεων της Υ.Α. υπ. Αρίθμ. 24391/2987/15.06.2009 (ΦΕΚ 1273/Β`), μέχρι νεωτέρας. Με αποτέλεσμα να μείνουν μετέωρες οι αιτήσεις εξέτασης των υποψηφίων οδηγών (που συνοδεύονται από πλήρη φάκελο δικαιολογητικών), αλλά και πλήττοντας σφοδρά τις σχολές οδηγών, αφού το Υπουργείο από την μια πλευρά ανέστειλε μια διαδικασία εξέτασης (όπου υπάρχουν ενδείξεις αδιαφάνειας), χωρίς όμως να την αντικαταστήσει με μια νέα διαδικασία εξέτασης.

Σε καμία περίπτωση οι πολίτες (πόσο μάλλον όταν εντάσσονται σε ειδική κατηγορία), δεν πρέπει να είναι για άλλη μια φορά αυτοί που θα πληρώσουν την αβλεψία και την ανάπτυξη μη νόμιμων καιροσκοπικών φαινομένων, καθώς και την ασυνεννοησία του Υπουργείου με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Μεταφορών επάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Επιπλέον η καχυποψία απέναντι σε πολίτες που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, δεν λύνει το πρόβλημα αλλά εντείνει καταστάσεις κοινωνικής αναταραχής και ανισότητας.

Σε σχετικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, έχουν δείξει πως στην περιοχή μας έχουμε τους περισσότερους αγράμματους και αναλφάβητους σε όλη την χώρα. Αυτό το γεγονός σημαίνει ότι η εσπευσμένη αναστολή της διάταξης που αφορούσε αυτές τις αδύναμες πληθυσμιακά ομάδες, πλήττει άμεσα τους ανθρώπους που προσδοκούσαν να αποκτήσουν ένα δίπλωμα οδήγησης μηχανής ή αυτοκινήτου, χωρίς να μπλέκουν σε άλλα γρανάζια εκμετάλλευσης, όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν. Η ύπαρξη καταγγελιών (πληροφορίες τηλεφωνικές και γραπτές όπως αναφέρονται στο υπ. Αρίθμ. έγγραφο 10081/1221-25.02.2010 έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων) για την διαδικασία εξέτασης, που καθορίζονταν με τις διατάξεις της Υ.Α. υπ. Αρίθμ. 24391/2987/15.06.2009 (ΦΕΚ 1273/Β`), θα έπρεπε να οδηγήσει στην υιοθέτηση μια ολιστικής προσέγγισης λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την ευρύτερη προοπτική του προβλήματος, επιταχύνοντας τις ενέργειες αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και διαμόρφωσης αδιάβλητου πλαισίου εξετάσεων, χωρίς περιθώρια εκμετάλλευσης των υποψήφιων οδηγών που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες».

Με την ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση ρωτάει τον κύριο Υπουργό:

• Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να συνεχιστεί η εξέταση των υποψήφιων οδηγών, που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες;

• Με δεδομένη την ήδη μεγάλη χρονική καθυστέρηση, που έχει σημειωθεί μέχρι και σήμερα στο ζήτημα των εξετάσεων των υποψηφίων οδηγών (ειδικών κατηγοριών), πότε θα εκδώσετε τις απαραίτητες εγκυκλίους ώστε να ενεργοποιηθεί ξανά η διαδικασία εξέτασής τους;

• Γιατί το υπουργείο προέβη σε ακυρωτικούς και ανασταλτικούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, χωρίς να μεριμνήσει και να προωθήσει εναλλακτικές-διορθωτικές λύσεις, με συνέπεια να εγκλωβίσει συνανθρώπους μας (υποψήφιους οδηγούς και εκπαιδευτές οδηγών) σε μια ατέρμονη γραφειοκρατική κατάσταση, ποδηγετώντας κάθε έννοια ισονομίας και ισοπολιτείας;

• Εφόσον οι λόγοι αναστολής των διατάξεων της Υ.Α. υπ. Αρίθμ. 24391/2987/15.06.2009 (ΦΕΚ 1273/Β`), εδράζονται σε τηλεφωνικές και γραπτές πληροφορίες, που περιήλθαν στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η στοιχειοθεσία κατηγοριών κατά των ατόμων που φέρονται ως υπεύθυνοι; Και πότε υπολογίζετε να τελεσφορήσει η συγκεκριμένη διαδικασία;

...........................................
Για την Οργανωτική Επιτροπή
Γραφείο Τύπου
+30 2107755530

Δεν υπάρχουν σχόλια: