Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Εν Πάτραις συνέχεια...Η ανταγωνιστικότερη τιμή.

Αληθινό γεγονός... 

Φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, τριτοετής μπαίνει σε σχολή οδηγών στην πόλη που σπουδάζει. Λέει στον δάσκαλο : 
"Θέλω να βγάλω δίπλωμα για αυτοκίνητο και μηχανάκι μέχρι 250 κυβικά. Πέστε μου μία τιμή. Σας λέω όμως εκ των προτέρων ότι θέλω να μάθω όσο πιο λίγα πράγματα γίνεται..."

Με έκπληξη ακούω μορφωμένη κοπέλα, ακαδημαϊκό πολίτη του πανεπιστημίου να λέει μια τόσο μα τόσο μα τόσο ανεύθυνη και επιπόλαιη κουβέντα. Να ζητάει να της μάθουν όσο λιγότερα πράγματα γίνεται σε ζήτημα που αφορά τη ζωή της ίδιας και των άλλων. Διατεθειμένη να παζαρέψει τα χρήματα που θα δώσει για να πάρει δίπλωμα εκμηδενίζει κάθε έννοια ποιότητας και κοστολογεί και παζαρεύει την σωματική ασφάλεια του εαυτού της και των άλλων για 30 η 40 ευρώ. 
Για να μην τα πολυλογώ. 

Ο δάσκαλος οδήγησης δείχνει κι αυτός την ίδια ανεύθυνη στάση με την πελάτισσά του. Αφού η ίδια επιδεικτικά αδιαφορεί για την ποιότητα της εκμάθησης γιατί να ενδιαφερθεί κι αυτός; 
Παλιότερα οι φοιτητές διαμαρτύρονταν διότι τα δρομολόγια από και προς πανεπιστήμιο δεν ήταν τόσο συχνά με αποτέλεσμα να στριμώχνονται σε σημείο που δεν πήγαινε. Και τώρα κι ο δάσκαλος τσουβαλιάζει μαζί με τρεις τέσσερις άλλους μαθητές τη φοιτήτρια μέσα στο αμάξι της σχολής. Της κάνει μηχανάκι μαζί με άλλους τρεις τέσσερις. 
Η προσοχή του δασκάλου δεν είναι αποκλειστικά στραμμένη σε αυτήν την ώρα του μαθήματος της, μα και στους υπολοίπους. Φταίνε κι οι δυο. Δάσκαλε μάθε μου όσα πιο λίγα γίνεται του είπε ξεκάθαρα. Κι αυτός κάνει ότι του ζήτησε μιας κι ο πελάτης έχει πάντα δίκιο, αν όμως ξέρει τι του γίνεται. Μετά λοιπόν από μια σειρά ομαδικών τσουβαλιασμένων συμπιεσμένων μαθημάτων θα πάει να εξεταστεί. Αν είναι έτοιμη ας σκεφτεί ο καθένας. Αν οι πιθανότητες να κοπεί και να ξαναδώσει είναι περισσότερες από αυτές του να περάσει με την πρώτη πάλι το αφήνω στην κρίση σας. 
Θα χρειαστεί κάποια επαναληπτικά μαθήματα πριν ξαναδώσει. Ίσως τώρα περισσότερο συνειδητοποιημένη και αφού τα επαναληπτικά μαθήματα προφανώς και δεν τα έκανε δωρεάν δίνει μεγαλύτερη προσοχή στην ποιότητα και στη διάρκεια του μαθήματος που πρέπει να κάνει. Θα μπορούσε όμως σωστά να έχει μάθει πριν πάθει και πριν ξαναπληρώσει. 

Ας πρόσεχε θα έλεγε ο σοφός ελληνικός λαός. 

Πείτε όχι λοιπόν στο τσουβάλιασμα της ομαδικής εκπαίδευσης που ορισμένοι σας προσφέρουν με δέλεαρ ανταγωνιστικότερη !(;) τιμή. 
Η πόλη που ζείτε και σπουδάζετε δεν είναι δα και τόσο μεγάλη. Αν έχετε τα μάτια σας και τα αυτιά σας ανοικτά θα τους βρείτε. Άλλωστε η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη. Κι αν οι άλλοι επιθυμούν να την κοστολογήσουν ή να την ισοπεδώσουν εσείς τουλάχιστον μην γίνετε συμμέτοχοι και συνεργάτες τους.
Πείτε τους όχι. 

Χρυσάνθεμο σ΄ ευχαριστώ για το βήμα. 
Ήμουν κι εγώ φοιτήτρια τριανταεπτά έτη πριν.
........................................................................



Δεν υπάρχουν σχόλια: