Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Πόλεις για μικρά και μεγάλα παιδιά...!

Ένα σπουδαίο φωτορεπορτάζ από το https://sostegr.wordpress.com/ 

Πόλεις φιλικές στα παιδιά; Μοιάζει με κακόγουστο αστείο για όσους από εμάς μεγαλώνουμε παιδιά σε μια ελληνική μεγαλούπολη. Κι όμως ελάχιστες αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις μπορούν να κάνουν το όνειρο πραγματικότητα.Ένα μικρό φωτορεπορτάζ γιατί σ’ αυτή την περίπτωση οι εικόνες έχουν μεγαλύτερη αξία από τις λέξεις.
low speed zoneΖώνες 30 χλμ στις γειτονιές, σε πολυσύχναστα σημεία και κοντά σε σχολεία.
low speedΣήμανση που όχι μόνο ορίζει χαμηλά όρια ταχύτητας αλλά και υπενθυμίζει στους οδηγούς να δίνουν προτεραιότητα στα παιδιά.
Viatorpc_Denmark_Copenhagen_people-at-the-park_1244-540x324Πάρκα στο κέντρο της πόλης λειτουργούν όχι μόνο σαν ανάσα πρασίνου, αλλά και σαν πόλοι ξεκούρασης, αναψυχής και παιχνιδιού.
parksΕλεύθεροι χώροι με τόλμη και φαντασία…. τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν τον τρόπο τους να διασκεδάζουν.
bike01Ποδηλατόδρομοι ….. παντού….και για όλους!
Pavement,_Bowes_Road,_LondonΠλατιά πεζοδρόμια….ακόμα κι αν αυτό σημαίνει λιγότερες λωρίδες για τα αυτοκίνητα.
WnR_schoolbusΑσφαλείς διαδρομές που οδηγούν τα παιδιά από το σπίτι στο σχολείο και αντίστροφα
kindergardenΠεζόδρομοι μπροστά απ’ τα σχολεία.
tree-seatingkolle37_childrenworking-e1266553097499svane-frode-natural-playground-playscape-waterplay1Παιδική χαρά σημαίνει φυσικά υλικά και δυνατότητα επέμβασης των παιδιών στο χώρο.
walkingstreet700pxΠεζοδρομημένο κέντρο της πόλης
bus-4
busstopΣτάσεις λεωφορείων – αφορμές για παιχνίδι….για όλους
Communal_Gardens_5comunal gardensΕσωτερικοί κήποι ανάμεσα σε σπίτια μπορούν να λειτουργήσουν σαν πόλος έλξης, παιχνιδιού, εξερεύνησης και κοινωνικότητας των μικρών παιδιών της γειτονιάς.
5.-Musical-Instruments_600Μουσικά όργανα για δημόσια χρήση διάσπαρτα στην πόλη, γιατί όχι;
 playoutΠαιχνίδι στο δρόμο με φίλους…..το χόρτασε ποτέ κανείς;
:)
............................

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Δημιουργήστε μια αφίσα

Το περιοδικό για την εκπαίδευση στο ντιζάιν grdesign απευθύνει ανοικτό κάλεσμα για την δημιουργία αφισών σε σχέση με την παγκόσμια εβδομάδα οδικής ασφάλειας που φέτος είναι αφιερωμένη στα παιδιά.
Δημιουργήστε μια αφίσα "Ένα παιδί, είναι ένα παιδί. Δεν είναι κινούμενος στόχος!"
Δημιουργήστε μια αφίσα με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας Αφιερωμένη στα Παιδιά (4-10 Μαϊου 2015). Οι αφίσες που θα προκριθούν θα εκτεθούν στην έκθεση του Μουσείου Μπενάκη στα πλαίσια δράσης του gr design μαζί με τις 12 αφίσες που σχεδιάστηκαν για την προηγούμενη θεματική «Η ταχύτητα σκοτώνει» για την Παγκόσμια Ημέρα Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων πέρυσι.
Κείμενο αφίσας:
4-10 Μαϊου 2015
Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας Αφιερωμένη στα Παιδιά
Ένα παιδί, είναι ένα παιδί. Δεν είναι κινούμενος στόχος!
Προδιαγραφές αρχείων:
Διαστάσεις αφίσας 50Χ70 εκ.
1. Αρχείο pdf 50X70 εκ. CMYK 300 dpi.
2. Μικρό Aρχείο (17X25) jpg. RGB 300 dpi.
Οι αφίσες θα υποβληθούν στην ειδική φόρμα που ακολουθεί και οι υποβολές θα λήξουν την Τετάρτη 15 Απριλίου 2015.
Κανένα άλλο κείμενο δεν πρέπει να γραφτεί.
Κυρίως όχι ξένη γλώσσα, εκτός των Ελληνικών που αναφέρονται.
Η κριτική επιτροπή:
Πάνος Κωνσταντόπουλος, Γιάννης Κουρούδης, Αρτέμης Ρούσος, Κώστας Πολίτης και Γιώργος Κουβίδης (πρόεδρος του συλλόγου SOS Tροχαία Εγκλήματα).posteraki

gr design δράσεις

Το περιοδικό «gr design» με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων από την έναρξη της έκδοσής του, διοργανώνει έκθεση «πεπραγμένων».
Την επέτειο των δύο χρόνων γιορτάζουν με τη συμμετοχή τους σχεδιαστές από το ευρύ φάσμα της δημιουργίας και των ποικιλιών του Ελληνικού Ντιζάιν.
Το περιοδικό gr design αναφέρεται στα 2 χρόνια δράσεων του, ο Μιχάλης Κατζουράκης με έργα του για εξώφυλλα του περιοδικού, ο Δημήτρης Αρβανίτης παρουσιάζει τις αφίσες του που έγιναν μέρος της συλλογής του Παρισινού Musée des Arts Décoratifs, η ομάδα We designπαρουσιάζει εργασίες τους της συλλογής greecerevisited, τα Χαρτιά Περράκη μας υποδέχονται στην «Αποθήκη χάρτου», η Ένωση Γραφιστών συμμετέχει με επιλογές έργων τής δράσης της, ο Γιάννης Κουρούδης επιλέγει αφίσες του για τη Λυρική, οΠαναγιώτης Χαρατζόπουλος αποκαλύπτει «εμπειρίες Τυπογραφίας» και συμμετέχει μαζί με τον Βασίλη Γεωργίου και τον Γιάννη Καρλόπουλο στο «Στέλλα πρότζεκτ» και την Ελληνική καλλιγραφία. Ακόμα παρουσιάζονται οι νέες εκδόσεις του «gramma» με το βιβλίο του Δημήτρη Αρβανίτη «Στιγμιαίο Ντιζάιν», του Πάνου Κωνσταντόπουλου «Infographics» και τουΚώστα Θεοχάρη «Αθήνα, η ζωή στους δρόμους». Η έκθεση κλείνει με τα έργα των νέων σχεδιαστών που προκρίθηκαν στην ετήσια διοργάνωση του περιοδικού με σκοπό την προβολή της «φρέσκιας δημιουργίας».
Eγκαίνεια και τελετή απονομής Σάββατο 25 Απριλίου
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Eκπαιδευτικό υλικό για τις μαθησιακές δυσκολίες

Τρεις τόμοι με εκπαιδευτικό υλικό για τις μαθησιακές δυσκολίες από τη Σουζάνα Παντελιάδου

Διαβάστε περισσότερα: 
Τρεις τόμοι με εκπαιδευτικό υλικό για τις μαθησιακές δυσκολίες από τη Σουζάνα Παντελιάδου

http://bit.ly/1FVo5NK
Μαθησιακές Δυσκολίες: Βασικές Έννοιες και Χαρακτηριστικά  Εκδόσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ "Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις Μαθησιακές Δυσκολίες"
Στο Α’ τεύχος παρουσιάζονται εισαγωγικές γνώσεις σχετικά με την ιστορία, τον ορισμό και τα χαρακτηριστικά των μαθητών με Μαθησιακές Δυσκολίες, εγκαθιστώντας μια κοινή γλώσσα αναφοράς και κατανόησης για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. 

Επίσης, περιγράφονται τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των μαθητών στη σχολική μάθηση, όπως τα αναγνωρίζουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί στο πλαίσιο της σχολικής τάξης. 
Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην κατανόηση του ρόλου της οικογένειας και στην ανάδειξη τρόπων υποστήριξης και αξιοποίησής της.(Βόλος 2007)

.......................................................

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας 4-10 Μαΐου

4-10 Μαΐου: Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας
“Τίποτα δεν είναι πιο συγκλονιστικό από το θάνατο ενός παιδιού, και τίποτα πιο παράλογο από το θάνατο σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.”  Αλμπέρ Καμύ

Σ΄ ολόκληρο τον κόσμο, 186.300 παιδιά χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει πως κάθε μέρα, περισσότερα από 500 παιδιά χάνουν την ζωή τους. Χιλιάδες άλλα τραυματίζονται.  Οι τροχαίες συγκρούσεις αποτελούν ένα από τα κύρια αίτια θανάτου για τα παιδιά 15 έως 17 ετών.
Η Τρίτη Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, από τις 4 έως τις 10 Μαΐου 2015, θα εστιάσει στο θέμα Παιδί και Οδική Ασφάλεια. Στόχος είναι να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες παιδικές ζωές και να ενισχυθεί η ασφαλής μετακίνηση των παιδιών.
Η Ευρώπη διαθέτει την πιο προχωρημένη νομοθεσία και τις ασφαλέστερες υποδομές σε σύγκριση με τις άλλες η Ηπείρους. Κι όμως, πάνω από 15.000 νέοι κάτω των 20 ετών χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στο Ευρωπαϊκό Οδικό Δίκτυο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τη δεκαετία 1996-2007, 22.104 παιδιά μέχρι 14 ετών έχασαν την ζωή τους στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σ΄αυτά συμπεριλαμβάνονται εξακόσια παιδιά από την Ελλάδα,  πράγμα που τοποθετεί τη χώρα μας στη χειρότερη θέση ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, η μείωση του αριθμού των παιδιών που σκοτώθηκαν σε τροχαία στην Ελλάδα είναι πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη μείωση του αριθμού των ενηλίκων.
Σε όλες της παραμέτρους που αφορούν την οδική ασφάλεια των παιδιών, η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία Ευρωπαϊκή θέση ή ανάμεσα στους τελευταίους. Ενδεικτικά, για τα έτη 2010-2012, η Ελλάδα κατέλαβε την πρώτη θέση σε θανάτους παιδιών που επέβαιναν σε αυτοκίνητα αναλογικά με τον πληθυσμό της, με ποσοστό υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου!
Οι θάνατοι αυτοί αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου.
Τουλάχιστον ίσος αριθμός βαριά τραυματισμένων παιδιών που θα ζήσουν την ζωή τους με σοβαρή αναπηρία είναι επίσης αποτέλεσμα της κατάστασης που επικρατεί στο Οδικό Δίκτυο.
Σε ένα μεγάλο αριθμό αυτών των συμβάντων η κατάσταση είναι εξαιρετικά περίπλοκη, με σοβαρότατες συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις, καθώς γονείς εμπλέκονται στον θάνατο ή τον τραυματισμό των ίδιων τους των παιδιών.
Η κατάσταση αυτή αντικατοπτρίζει την παντελή έλλειψη δικαιωμάτων των παιδιών και στην κυκλοφορία.
Το ζητούμενο δεν είναι απλά η ασφαλής μετακίνηση των παιδιών και η υποχρέωση των ενηλίκων να προσέχουν τα παιδιά όταν χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο.
Ζητούμενο είναι η διεκδίκηση ζωτικού χώρου, χώρου ελεύθερου, χώρου ελευθερίας όπου τα παιδιά θα μπορούν να κυκλοφορούν, να ζουν και να παίζουν, χωρίς τον τρόμο που έχουν επιβάλει τα μηχανοκίνητα μέσα, όχι μόνο στους δρόμους, αλλά και στους πεζόδρομους, τα πεζοδρόμια, τις πλατείες, παντού.

Αποτελεί ζωτική ανάγκη η ανάκτηση του δημόσιου χώρου και η δυνατότητα ελεύθερης, ασφαλούς, και –γιατί όχι; – ευχάριστης μετακίνησης για τα παιδιά, με τα πόδια, με ποδήλατο, πατίνι ή σκέιτ μπορντ.
Η ιεραρχία που κυριαρχεί στην κυκλοφορία σήμερα πρέπει να ανατραπεί, προς όφελος των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου και πρώτα απ’ όλα των παιδιών.
Το κυκλοφοριακό δίκτυο πρέπει να ανασχεδιαστεί, ώστε η πόλη να γίνει ασφαλής και φιλική προς τους κατοίκους της – μια κυψέλη συλλογικότητας και όχι ένα δίκτυο από πίστες ταχύτητας ανάμεσα σε πολυκατοικίες που φιλοξενούν εγκλείστους.
 Ζητάμε λοιπόν:
-Απομάκρυνση κάθε εμπόδιου από τα πεζοδρόμια και εκτεταμένες πεζοδρομήσεις, απόλυτα σεβαστές, ιδιαίτερα γύρω από σχολεία, παιδικούς σταθμούς και αθλητικές εγκαταστάσεις, που θα επιτρέπουν και θα ενθαρρύνουν την μετακίνηση των παιδιών με τα πόδια, με το ποδήλατο ή το πατίνι προς αυτά.
-Εκτεταμένες ζώνες ήπιας κυκλοφορίας με όριο ταχύτητος τα 30 km/h, όριο που ελαχιστοποιεί την πιθανότητα θανατηφόρων τροχαίων και που εφαρμόζεται σε ολοένα και περισσότερες πόλεις σήμερα.
-Εφαρμογή και αυστηρή επιτήρηση όλων των προβλεπόμενων για την ασφαλή μεταφορά παιδιών με ΙΧ ή με Σχολικά Λεωφορεία.
-Ενθάρρυνση των παιδιών να υιοθετούν το περπάτημα και το ποδήλατο, καθώς και την χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
-Πραγματοποίηση μιας πλατιάς ενημερωτικής καμπάνιας πως και στη χώρα μας πλέον, ο πεζός έχει προτεραιότητα και πως ο οδηγός είναι υποχρεωμένος να σταματά παραχωρώντας προτεραιότητα στους πεζούς σε κάθε διάβαση. Εφαρμογή με αυστηρή επιτήρηση αυτής της αρχής από 1/1/2016.
– Ενίσχυση της τροχαίας με ικανό προσωπικό, καθώς και συστηματικούς ελέγχους και αυστηρές ποινές για όλες τις παραβάσεις που απειλούν την ζωή των υπόλοιπων χρηστών του οδικού δικτύου, ιδιαίτερα των παιδιών (υπερβολική ταχύτητα, παραβίαση σηματοδότη, οδήγηση υπό την επήρρεια αλκοόλ).
 Δεν ζητάμε να υποταχθούν οι ανάγκες των παιδιών στα δεδομένα της κυκλοφορίας.
Αντίθετα, ζητάμε να προσαρμοστεί η κυκλοφορία στις ανάγκες των ανθρώπων για τους οποίους δημιουργήθηκε, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται τόσο τα παιδιά, όσο και άλλοι ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου.
Τα παιδιά είναι και αυτά χρήστες του οδικού δικτύου. Δεν είναι κινούμενοι στόχοι.
Ο πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα, με αφορμή την πρωτοβουλία του ΟΗΕ και με γνώση της απελπιστικής κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα όσον αφορά το θέμα Παιδί και Οδική Ασφάλεια,  καλεί τα αρμόδια υπουργεία (ιδιαίτερα τα υπουργεία Παιδείας, Υγείας και Πολιτισμού) να ασχοληθούν σοβαρά με το πρόβλημα αυτό που αποδεκατίζει τη νέα γενιά.

Ξέρουμε ότι στον τομέα αυτό έχουν παραλάβει όχι απλώς καμμένη γη, αλλά έρημο, καθώς και ένα πλήθος αυτόκλητων ειδικών, που είναι πρόθυμοι να διαδώσουν αντιφατικά μηνύματα στα παιδιά, εμπεδώνοντας από τη μια το φόβο για την κυκλοφορία και από την άλλη τη λατρεία του αυτοκινήτου και της ταχύτητας.
-Καλούμε τις Περιφερειαριακές και Δημοτικές αρχές να εγκύψουν στο πρόβλημα και να δημιουργήσουν ανοιχτές επιτροπές οδικής ασφάλειας και βιώσιμης κινητικότητας σε κάθε Δήμο και κάθε περιφερειακή ενότητα, που θα αναδεικνύουν αλλά και θα επιλύουν προβλήματα.
-Περισσότερο από όλους, καλούμε τις συλλογικότητες που αγωνίζονται για την Οδική Ασφάλεια και για τα Δικαιώματα των ευάλωτων χρηστών του Οδικού Δικτύου, Πεζούς, Ποδηλάτες, Μαμάδες στο Δρόμο και άλλους, καθώς και τους συλλόγους Γονέων, Νηπιαγωγών, Δασκάλων και Καθηγητών, τα μαθητικά συμβούλια και κάθε κοινωνικό φορέα, που ενδιαφέρεται πραγματικά για το θέμα, σε μια συντονισμένη μόνιμη κοινή δράση που θα κορυφωθεί την εβδομάδα 4-10 Μάη και θα συνεχιστεί όλη την χρονιά, η οποία θα βάλει τις βάσεις για την ανατροπή της σημερινής, απαράδεκτης από κάθε άποψη, κατάστασης.
Πανελλαδικός σύλλογος “SOS Τροχαία Εγκλήματα”
ΥΓ. Το blog του συλλόγου μας (https://sostegr.wordpress.com) όλη την φετινή χρονιά θα είναι ουσιαστικά αφιερωμένο στο θέμα Οδική Ασφάλεια και Παιδί.
Για πληροφορίες σε σχέση με την παγκόσμια εβδομάδα: http://www.savekidslives2015.org/

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Κατάργηση Εξετάσεων Εδώ και Τώρα..!

Ποιοι παίζουν με το ψωμί και την υπόληψή των εκπαιδευτών οδήγησης και κυκλοφοριακής αγωγής , εκ του ασφαλούς..(;)

Δ Ε Λ Τ I O    T Y Π Ο Υ
Σήμερα 10-3-2015 και ημέρα Τρίτη οι εκπαιδευτές υποψηφίων οδηγών του Περιφερειακού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν αποκλεισμό της κεντρικής εισόδου της Διεύθυνσης Μεταφορών Ανατολικής Θεσσαλονίκης από ώρα 7 έως 11 το πρωί διαμαρτυρόμενοι για τη δραματική μείωση των διοικητικών υπαλλήλων που στελεχώνουν τη Διεύθυνση, εξαιτίας της μετακίνησής τους σε άλλες Διευθύνσεις της Περιφέρειας ή κατόπιν συνταξιοδότησης, χωρίς να υπάρξει ισάριθμη αναπλήρωση αυτών.
Ο αυξημένος αριθμός των αιτημάτων των πολιτών και των επαγγελματιών του χώρου (σχολές οδηγών, Κ.Ε.Π, διεκπεραιωτών, επαγγελματιών οδηγών κλπ.) προς τις αντίστοιχες Διευθύνσεις Μεταφορών με την παράλληλη εκτέλεση του εξεταστικού έργου προς τους υποψηφίους οδηγούς από τους ίδιους υπαλλήλους, εντός του εργασιακού ωραρίου τους, δίνουν την εικόνα ερήμωσης και υπολειτουργίας των Δημοσίων Υπηρεσιών.
Ως πρωτοβάθμια σωματεία της Περιφερειακής Ενότητας της Θεσσαλονίκης εδώ και πολλούς μήνες, με παροτρύνσεις, με συμβολικό αποκλεισμό της Κεντρικής Περιφέρειας της ΠΚΜ, με παραστάσεις προς τον κ. Περιφερειάρχη, με επιστολές αναδείξαμε την καθημερινή διόγκωση του προβλήματος και την κατάληξη αυτού στους πολίτες και τους επαγγελματίες του χώρου.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ:
  • Την αποχή των εξεταστών από τις προγραμματισμένες εξετάσεις.
  • Την αναίτια διακοπή του προγραμματισμού των πρακτικών εξετάσεων τον τελευταίο μήνα. 
  • Τη συνεχή αποδυνάμωση της Διεύθυνσης Μεταφορών Ανατολικής Θεσσαλονίκης από υπαλλήλους. (Από το καλοκαίρι έχουν αποχωρήσει περισσότερα από 10 άτομα, χωρίς να αντικατασταθούν).  Όποιος υπάλληλος ζητήσει να μετακινηθεί εγκρίνεται η μετακίνησή του σε άλλη υπηρεσία.  Το γεγονός αυτό οδηγεί σε απαράδεκτες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των διοικητικών πράξεων.
  • Εδώ και ενάμισι χρόνο δεν έχει τοποθετηθεί Διευθυντής και Προϊστάμενοι τμημάτων.

Τα πρωτοβάθμια Σωματεία των σχολών οδηγών Θεσσαλονίκης.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΟΔΗΓΩΝ  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ   «Ο ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ»
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ   «ΠΙΛΟΤΟΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΤΟΥ»
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ «ΦΙΛΙΠΠΟΣ»

Μήπως ήρθε η ώρα για την κατάργηση αυτής της κωμωδίας που αποκαλούνται εξετάσεις..(;)