Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Η εκπαίδευση στους οδηγούς είναι διαρκής!

Η εκπαίδευση στους οδηγούς είναι διαρκής!

Μια διαφορετική προσέγγιση για το πόσο όλοι μας (πολιτεία – εκπαιδευτές – οδηγοί) οφείλουμε να συμβάλουμε με τον τρόπο μας, στην καλύτερη κατάρτιση και άρα στην ασφαλέστερη οδήγηση, διατυπώνουν από κοινού ο πρόεδρος κ. Παντελής Κούσης και ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτών Δωδεκανήσου κ. Στέφανος Πορτσέλλη. 

Στην επιστολή αναφέρεται συγκεκριμένα: 
«Αγαπητοί κ.κ. δημοσιογράφοι όλων των ΜΜΕ, κ.κ. πολιτικοί ταγοί της χώρας, υπεύθυνοι του πάλαι ποτέ ΥΜΕ, κ.κ. συνάδελφοι, αγαπητοί μαθητές μας πρώην και νυν, αγαπητοί σκεπτόμενοι πολίτες και όποιοι άλλοι που μετέχουν σε ΜΗΚΥΟ σχετικού περιεχομένου και ενδιαφέροντος, ή ακόμη και θύματα ή θύτες τροχαίων, επιτρέψτε μας εν είδει ανοιχτής επιστολής να μοιραστούμε τις σκέψεις μας, ίσως και φιλοσοφικού περιεχομένου, για τον λόγω της ύπαρξης των Σχολών μας και ημών των Εκπαιδευτών, προσωπικά. 

Άλλωστε το λειτούργημα το οποίο επιτελούμε ως οι μόνοι θεσμικοί φορείς παροχής εκπαίδευσης περί τη νομικά ορθή και ασφαλή οδήγηση των οχημάτων (όλων των κατηγοριών), είναι από μόνο του τιτάνιο, δεν χωρά ουδεμία αμφιβολία για το μέγιστο της σοβαρότητάς του και εμπεριέχει το διακύβευμα του βίαιου θανάτου του κακώς εκπαιδευμένου, του ημιμαθούς ή και του έχοντος μηδενική εκπαίδευση σύγχρονου Νεοέλληνα οδηγού και βέβαια στη χείριστη περίπτωση και της απώλειας πολλών ακόμη ζωών, ατυχών και άμοιρων λοιπών ανθρώπων που βρέθηκαν τη δεδομένη στιγμή στην αιμοδιψή τροχιά του. 

Κύριοι γεννάται εύκολα το ερώτημα: «Αγαπητοί κύριοι, όλοι οι προαναφερόμενοι στην α΄ ενότητα της παρούσης, εμάς τους Εκπαιδευτές Οδήγησης με τις αντίστοιχες σύγχρονες Σχολές μας, μας θεωρείτε ως Σχολείο - Εκπαιδευτήριο; 

Η ίδια η ελληνική κοινωνία θεωρεί ότι στέλνει τα παιδιά της σε ένα Σχολείο εκμάθησης των όλων όσων απαιτεί η σύγχρονη εντός των πόλεων ασφαλής οδήγηση; 
Κύριοι υποψήφιοι οδηγοί – αγαπητοί μαθητές μας ή οδηγοί που χρήζετε επανεξάσκησης, όταν σε κοινωνικού επιπέδου συζητήσεις αναφέρουν οι γονείς σας ή οι οικείοι σας ότι εσείς στο παρελθόν έχετε παρακολουθήσει επί χρόνια μαθήματα για την εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου ή άλλης πρόσληψης γνώσης, είναι έμπλεοι θαυμασμού και καμαρώνουν για το επίτευγμά σας. Όταν, επίσης, κάνετε πολύχρονη εκπαίδευση στο ΚΑΡΑΤΕ ή σε άλλες πολεμικές τέχνες ή, επίσης, όταν ασκείστε σε ένα σπορ και δαπανάτε πολύ χρόνο για οποιαδήποτε εξωσχολική δραστηριότητά ή χόμπυ σας, οι γονείς σας συμπαρίστανται στις προσπάθειές σας και είναι αρωγοί και χρηματοδότες σας. Όταν όμως τους πείτε ότι χρειαστήκατε ένα μάθημα παραπάνω των υποχρεωτικών ή σας το επέβαλε να το παρακολουθήσετε η Σχολή Οδηγών, τότε αμέσως όλοι θα κατηγορούσατε τον Εκπαιδευτή Οδήγησης ως «κλέφτη».
Δηλαδή ενώ όλοι καμαρώνουν (και σωστά) για μία φερ’ ειπείν κόρη που κάνει επί 20 χρόνια μπαλέτο, μόλις αυτή η υποψήφια χρειαστεί κάποιο-α επί πλέον των υποχρεωτικών μάθημα, αμέσως οι ίδιοι οι γονείς της, που δεν εφείδοντο σε άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες έσπευδαν να μας κατηγορήσουν ή στην καλύτερη των περιπτώσεων, διαχέανε προς το πρόσωπό μας την αμφισβήτηση και την καχυποψία. Αγνοώντας ή αδιαφορώντας πλήρως για το μέγα διακύβευμα της σωστής και πλήρους εκμάθησης της ασφαλούς και νομικά ορθής οδήγησης ή της προχειρότητας και της ημιμάθειας, που αποτελεί ασφαλώς η ίδια η ζωή των παιδιών τους, τα οποία θα ταυτοποιηθούν αργά ή γρήγορα ως θύματα ή ως θύτες τροχαίων δυστυχημάτων και οικογενειακών καταστροφών και ξεκληρισμάτων. 

Κύριοι υποψήφιοι και αγαπητοί γονείς εμείς οι Εκπαιδευτές οδήγησης δεν είμαστε μέρος της διαδικασίας έκδοσης διπλωμάτων. Αποτελούμε Σχολές – Εκπαιδευτήρια, για διά βίου μάθηση και για αρχική εκπαίδευση ή επανεκπαίδευση, με όλα τα σύγχρονα εποπτικά μέσα που διαθέτουν οι σύγχρονες Σχολές μας, για πλήρη μεταλαμπάδευση γνώσης των κανόνων της νομικά ορθής και ασφαλούς οδήγησης προς το πρόσωπό σας. Μόλις αντιληφθείτε ότι οδηγείτε λανθασμένα το οποιοδήποτε όχημα και ας έχετε το αντίστοιχο δίπλωμα, να απευθυνθείτε στις Σχολές μας για ένα μικρό κύκλο μαθημάτων επανεξάσκησης ούτως ώστε να σας τελειοποιήσουμε. Ή μόλις αντιληφθείτε πως το παιδί σας ή κάποιος μεγαλύτερος σε ηλικία συγγενής ή φίλος σας, αν και επέτυχε στις εξετάσεις και απέκτησε το δίπλωμά του, εντούτοις οδηγεί με λάθη και είναι δημόσιος κίνδυνος, τότε στείλτε το να του παράξουμε περαιτέρω γνώση με πρόσθετα μαθήματα ουσίας και όχι τυπολατρίας (μια που κατέχει το δίπλωμα του). 

Στη συνέχεια, κύριοι υποψήφιοι και αγαπητοί γονείς, απευθυνόμαστε και σε σας που έχετε την πολυτέλεια να προσφέρετε στον εαυτό σας περαιτέρω εξειδικευμένη γνώση περί την ασφαλή και ρεαλιστική, ίσως και «σπορτίβ» οδήγηση. Εσείς που πράγματι θέλετε κάτι το επιπλέον και αναζητάτε μετά το δίπλωμα άλλες πηγές γνώσης, ενίοτε ακριβές σε κόστος, μακριά από εμάς τους ίδιους τους φυσικούς σας Δασκάλους. Πολλοί από εσάς μάς λοιδορείτε γιατί δήθεν δεν σας εκπαιδεύσαμε σωστά, δεν σας πήγαμε σε εθνικές οδούς ούτως ώστε να τρέξετε σε μεγαλύτερα όρια, δεν ακολουθούμε τα της Γερμανίας και άλλων προηγμένων κρατών συστήματα εκμάθησης κλπ. και εν τέλει καταφύγατε σε άλλους ιδιωτικούς φορείς «μάθησης», οι οποίοι στοχεύουν ως παλαιοί οδηγοί αγώνων στον εντυπωσιασμό σας και στην οικονομική σας αφαίμαξη. Αυτά συμβαίνουν στην Αθήνα και σε άλλα αστικά κέντρα. 

Ερώτημα: ποιος Εκπαιδευτής Οδήγησης αρνήθηκε να μεταλαμπαδεύσει περαιτέρω γνώση και να διδάξει εκ του περισσού; Πέραν των όσων θα ζητηθούν στις εξετάσεις. Απάντηση: ουδείς. Αλλά όποιος Εκπαιδευτής απαιτήσει από τους υποψήφιους την πραγματοποίηση εξειδικευμένων ή περαιτέρω των υποχρεωτικών μαθημάτων, κινδυνεύει να κατηγορηθεί από εσάς τους ίδιους τους υφιστάμενους της έξτρα αυτής εκπαίδευσης. Έτσι φτάνουμε στο σημείο εμείς οι φυσικοί και θεσμικά οι μόνοι Εκπαιδευτές – Δάσκαλοι σας να παραμεριζόμαστε από παλαιούς οδηγούς αγώνων, οι οποίοι διατείνονται ότι θα σας μάθουν την ασφαλή και ρεαλιστική οδήγηση. Δηλαδή εμάς και τις Σχολές μας μάς καλύψατε ως διδακτέα ύλη; Τα μάθατε όλα από εμάς και μετά θέλετε περαιτέρω επιμόρφωση περί την ασφαλή, νομικά ορθή και ρεαλιστική οδήγηση; 

Εάν ναι ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ και πάλι. Εμείς είμαστε οι μόνοι – διά βίου - θεσμικοί φορείς εκπαίδευσης οδήγησης. Όσοι το χρειάζεστε, ελάτε να παρακολουθήσετε ακόμη ένα μικρό κύκλο μαθημάτων, στον οποίο οι απαιτήσεις ξεπερνούν το επίπεδο των εξετάσεων των υποψηφίων οδηγών. 

Αγαπητοί κύριοι ακόμη και ο κύριος Υπουργός Μεταφορών ή ό ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός σε εμάς θα έλθει να διδαχτεί για να βγάλει το όποιο δίπλωμα (όλων των κατηγοριών). Είμαστε θεσμοθετημένα οι μόνοι νόμιμοι φορείς εκπαίδευσης περί τη ασφαλή οδήγηση. Θεωρούμε τον εαυτό μας και τις Σχολές μας ως δύσκολα Σχολεία (τα δυσκολότερα), που μέσω της επαρκούς ή μη γνώσης που θα λάβετε από εμάς, διακυβεύονται οι ζωές σας και των λοιπών πολιτών. 

Μη διστάσετε να απευθυνθείτε πάλι σε εμάς όταν αντιληφθείτε για τον εαυτό σας ή για κάποιον οικείο σας ελλιπή γνώση και κακή οδήγηση. Η δουλειά μας, είναι αυτή της συνεχούς εκπαίδευσης και δεν αποτελούμε μέρος της διαδικασίας έκδοσης του διπλώματός σας. 

Κλείνουμε την ανοικτή αυτή επιστολή – συζήτηση με τα χιλιοειπωμένα μακάβρια: 

Όχι άλλους νεκρούς στον Μολώχ της ασφάλτου – όχι άλλες μάνες να κλαίνε στα μνήματα - όχι άλλο ξεκλήρισμα των οικογενειών – όχι κάθε χρόνο να σκοτώνεται μία πόλη ανθρώπων. 

Όχι στην ημιμάθεια – στον ωχαδελφισμό – στην κακή οδήγηση, που είναι απόρροια ελλιπών μαθημάτων – βιασύνης – προχειρότητας και πλήρους ανευθυνότητας και αδιαφορίας για τις υποχρεώσεις μας ως πολίτες οδηγοί». 

Πηγή : Ροδιακή


 • Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας · Researcher at Ε.Α.Π. - Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
  Ευχάριστη Νότα τα λόγια σας.. Όλοι εμείς που δεσμευόμαστε ότι κάτω από τις πολύ δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, θα κάνουμε τα πάντα για να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων αισθανόμαστε περήφανοι. Σε αυτό τον αγώνα σάς θέλουμε όλους συνοδοιπόρους γιατί από 'δώ και μπρος κανείς δεν μπορεί να παραμένει αμέτοχος..
  • Πρότυπες Σχολές Οδήγησης Ζωγράφος
   Έμειναν οι φωνές ν’ αντιλαλούν. Την αδιαφορία; Την άγνοια; Τον ωχαδελφισμό; Σαν φαντάσματα στην πιο άγρια νύχτα στις συνειδήσεις των ανθρώπων, αλλά πρωτίστως των Ταγών, που δεν έχουν παρά να ανοίξουν τα αυτιά της καρδιάς τους και να ανταποκριθούν στο πιο απελπισμένο κάλεσμα για ασφάλεια και αλληλεγγύη στους δρόμους..
   • Pantelis Kousis · Εκπαιδευτής at Εκπαιδευτής Οδηγών και Χειριστών Ταχυπλόων Σκαφών
    Κυρία Diane Tezaris.
    είμαι στη διάθεσή σας, οπλισμένος με σθένος - αποφασιστικότητα - ψυχικό απόθεμα δυνάμεων,
    και σας περιμένω να πάμε στον κ. εισαγγελέα να καταγγείλουμε ό, τι το έκνομο έχει περιέλθει στην αντίληψή σας.
    Επίσης, εάν το επιθυμείτε μπορώ να κρατήσω και την ανονυμία σας.
    Σας περιμένω, όπως περιμένω χρόνια... τον οποιοδήποτε καταγγέλοντα.
    Όχι λόγια! Έργα!
    Παντελής Κούσης
    Πρόεδρος Εκπαιδευτών Οδηγών Νομού Δωδεκανήσου.
    • Diane Tezaris ·  Top Commenter · Baltimore, Maryland
     posi apo esas tous ipotithomenous ekpedeutes kai ypalilous tou ipourgiou eprepe autin tin stigmi na vriskeste stin filaki kai o logos einai dioti gia orismena psoroeuro mirazete ston kATHENA ADIES IKANOTITAS ODIGISIS KAI AUTI DEN XEROUN NA VGALOUN TA MATIATOUS KAI OMOS VRISKONTE STOUS DROMOUS KATHIMERINA I ANEUTHINOTITA KAI I ANOMIA TA ROUSFETIA KAI ATIMORISIA EINAI TA MEGALITERA OPLA STON KATHE ANITHIKO ODIGO OPOU AFERI TIN ZOI KAPIOU SINANTHROPOUTOU STIN ASFALTO EAN OMOS PLIRONE ME MERIKA HRONIA STIN FILAKI KAI I KATHE ASFALISTIKI ETERIA EXANAGAZOTAN NAPLIROSI STO KATHE THIME EKATONTADES HILIADES EVRO TOTES OLLA THA ALAZAN PROS TO KALITERO EINAI LIPON PROTIMOTERON NA EKPEDEUTHITE PROTA ESIS KAI KATOPIN NA DINETE MATHIMATA SE ALLOUS.

                                          
                       

    Δεν υπάρχουν σχόλια: