Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

5ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ


5ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συνδιοργανώνουν, με τη συνεργασία του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΕ, το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας, το οποίο θα διεξαχθεί στο Βόλο, 25-26 Οκτωβρίου του 2012. Το συνέδριο αυτό αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων Πανελληνίων Συνεδρίων Οδικής Ασφάλειας, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη το 1994, στο Βόλο το 1998, στην Πάτρα το 2005 και στην Αθήνα το 2009, πρόκειται δε για την κορυφαία από τις δράσεις του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων στο αντικείμενο της ασφάλειας των οδικών μεταφορών.
Κύριοι στόχοι του συνεδρίου είναι η διερεύνηση και η αξιολόγηση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας στη χώρα, αλλά και των προσπαθειών και καινοτομιών που σχεδιάζονται και υλοποιούνται για τη βελτίωση της ασφάλειας οδηγών, οχημάτων και πεζών στο ελληνικό οδικό δίκτυο. Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα από την ανάλυση των στοιχείων οδικών ατυχημάτων, καθώς και μεθοδολογίες και σύγχρονες τεχνολογίες, σχετικές με την οδική ασφάλεια, οι οποίες έχουν εφαρμοστεί ή πρόκειται / προτείνεται να εφαρμοστούν στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας» και μέσα από τις εργασίες του Συνεδρίου, εκτιμάται ότι θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τις εγχώριες αδυναμίες και δυσκολίες σε θεσμικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο συμπεριφοράς οδηγών και υποδομών, οι οποίες αποτελούν βασικούς παράγοντες ανάσχεσης στη βελτίωση των οδικών συνθηκών και του επιπέδου οδικής ασφάλειας στη χώρα. Επίσης, θα παρουσιαστούν διεθνείς εμπειρίες και καινοτόμες πρακτικές και θα συζητηθεί η εφαρμοσιμότητα και τα πιθανά αποτελέσματά τους στις εγχώριες συνθήκες.
Κύριες θεματικές περιοχές του Συνεδρίου
 • Πολιτική Οδικής Ασφάλειας και Θεσμικό Πλαίσιο
 • Οδικό περιβάλλον
(Σχεδιασμός, προδιαγραφές, εξοπλισμός οδού, επικίνδυνες θέσεις, έλεγχος οδικής ασφάλειας, διαχείριση ταχυτήτων, οδική ασφάλεια στα αστικά δίκτυα, σήραγγες, έξυπνη υποδομή, κλπ.)
 • Χρήστης Οδού
(Συμπεριφορά οδηγού, εκπαίδευση και πιστοποίηση δεξιοτήτων, νέοι οδηγοί, ηλικιωμένοι οδηγοί, πεζοί, δικυκλιστές, παιδιά, αλκοόλ, ταχύτητα, ζώνες ασφαλείας και κράνη, κλπ.)
 • Οχήματα
(Προδιαγραφές, εμπορευματικές μεταφορές, λεωφορεία, δίκυκλα, ΚΤΕΟ, επικίνδυνα φορτία, νέες τεχνολογίες, κλπ.)
 • Ανάλυση Ατυχημάτων
 • Αντιμετώπιση Ατυχημάτων και Νέες Τεχνολογίες
(Διαχείριση συμβάντων, άμεση επέμβαση, μονάδες τραύματος, κλπ.)
Ακροατήριο Συνεδρίου   
Το συνέδριο αφορά ερευνητές, επιστήμονες, επαγγελματίες και φορείς οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε αντικείμενα συναφή με την οδική ασφάλεια και συμπεριφορά, στην Ελλάδα και διεθνώς. 
 • Αρμόδια Υπουργεία (ΥΠΟΜΕΔΙ, Εσωτερικών, Προστ. Πολίτη, Υγείας, Παιδείας)
 • Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης
 • Πανεπιστήμια και ερευνητικοί φορείς
 • Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
 • Πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς
 • Ασφαλιστικές Εταιρείες
 • Λέσχες Αυτοκινήτου και Εταιρίες Οδικής Βοήθειας
 • Εκπαιδευτές Οδηγών
 • Εμπορικές Εταιρείες στο χώρο της υποδομής, του οδηγού και του οχήματος
 • Μέσα μαζικής ενημέρωσης

ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Το δικαίωμα εγγραφής για το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας,   την ημέρα του Συνεδρίου είναι: 

Σύνεδροι 130 Ευρώ,
Σύνεδροι μέλη του ΣΕΣ & Εκπαιδευτές Οδήγησης: 100 Ευρώ, 
Φοιτητές: 20 Ευρώ
Στο δικαίωμα εγγραφής περιλαμβάνονται Τεύχος περιλήψεων, τα Πρακτικά του συνεδρίου σε CD, ο φάκελος του συνεδρίου, η συμμετοχή στα διαλείμματα για καφέ  και τα μεσημεριανά γεύματα
Γραμματεία Οργανωτικής Επιτροπής
Χρύσα Βούλγαρη, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
e-mail: chrvoulgari@uth.gr,
Τηλ.: 24210-74172, Fax: 24210-74119 | Δ/νση: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Πεδίον Άρεως, 38334 Βόλος Για οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες σχετικά με το Συνέδριο μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα του ΣΕΣ http://www.ses.gr, να επικοινωνείτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο ses@tee.gr ή να απευθύνεστε στη Γραμματεία του ΣΕΣ (τηλ.: 210.36.40.604, fax: 210.36.09.220, ώρες 10.00-14.00, Δευτέρα - Πέμπτη).  

http://www.zografos.com/News.aspx?id=142

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Μερικές σκέψεις για το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας:
Το διήμερο 25-26 Οκτωβρίου 2012 οι Σχολές Οδηγών Μονόδρομος παρακολούθησαν τις εργασίες του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Οδικής Ασφάλειας στο Βόλο. Εκεί παρουσιάστηκαν οι μελέτες και οι έρευνες γύρω από την Οδική Ασφάλεια που έχουν εκπονήσει Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. ...Έγιναν συνολικά 59 παρουσιάσεις κατηγοριοποιημένες σε 9 συνεδρίες με θέματα όπως "Χρήστες της Οδού", "Οδικό Περιβάλλον", "Πολιτική Οδικής Ασφάλειας - Θεσμικό πλαίσιο" κλπ. Τα συμπεράσματα των εργασιών του συνεδρίου ελπίζουμε όλοι να ληφθούν υπόψη από αυτούς που αποφασίζουν για κάθε τι που σχετίζεται με την Οδική Ασφάλεια στη χώρα μας, καθώς για να προκύψουν προηγήθηκαν μακροχρόνιες και επίπονες μελέτες.
Η διοργάνωση ήταν άψογη και το συνέδριο χαιρέτισαν διάφοροι τοπικοί και κρατικοί φορείς με κοτυφαία όλων την κεντρική ομιλία του Καθηγητή Ε.Μ.Π. Κου Κανελλαΐδη, που με το μεστό και καυστικό λόγο του άφησε τη σφραγίδα του στο συνέδριο.
Έλαμψε δια της απουσίας του ΟΛΟΣ ο κλάδος Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής, αφού (απίστευτο κι όμως αληθινό!) οι μόνες παρουσίες στο συνέδριο ήταν αυτές του Κου Άρη Ζωγράφου από την Αθήνα και των Σχολών Οδηγών Μονόδρομος από την Πάτρα. Με λίγα λόγια φαίνεται πως σαν κλάδος δεν σχετιζόμαστε με την Οδική Ασφάλεια αφού δεν δίνουμε το παρόν σε ένα τόσο σοβαρό συνέδριο ούτε επίσημα σαν Ομοσπονδία ή έστω σαν πρωτοβάθμια σωματεία και Σύλλογοι, αλλά ούτε καν σαν απλοί Εκπαιδευτές.
Αναρωτιέμαι λοιπόν, όταν εμείς οι ίδιοι απαξιώνουμε την Οδική Ασφάλεια πώς περιμένουμε να μην απαξιωνόμαστε από τον κόσμο και να χαρακτηριζόμαστε όχι ως Εκπαιδευτές αλλά ως απλοί μεσάζοντες στην πορεία κάποιου για την απόκτηση άδειας οδήγησης...