Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

0% Αλκοόλ – 0% Ψυχοτρόπες ουσίες

Καμιά ποσότητα οινοπνεύματος στο αίμα δεν είναι ακίνδυνη κατά την οδήγηση. Η καθιέρωση μηδενικού ορίου είναι επιβεβλημένη!
Άρθρο στο Κυριακάτικο ΕΘΝΟΣ
“Απόλυτος” στο θέμα της κατανάλωσης αλκοόλ αλλά και όλων των ψυχοτρόπων ουσιών από τους οδηγούς είναι ο Άρης Ζωγράφος, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής (Π.Σ.Ε.Ο.). Στο άρθρο που ακολουθεί εξηγεί το γιατί:
Δείτε, τα στοιχεία είναι αμείλικτα! Το 40% των οδηγών που ευθύνονται για τα θανατηφόρα τροχαία έχουν ποσοστό αλκοόλ στο αίμα τους πάνω από το όριο, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη, το ποσοστό των οδηγών που βρίσκονταν υπό την επήρεια “ουσιών”!
Κραυγάζουμε σε όλους τους τόνους, μην υποτιμάτε τον κίνδυνο επειδή έτυχε μερικές φορές να οδηγήσετε κάτω από την επίδραση αλκοόλ και δε συνέβη ατύχημα. Δυστυχώς, τα δυσάρεστα αποτελέσματα έρχονται, όταν κανείς βρεθεί σε σχετικά δύσκολη θέση, όπου οι ικανότητες δε συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις της στιγμής.
Και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ποσότητα οινοπνεύματος στο αίμα που να θεωρείται ακίνδυνη για την οδήγηση. Τα όρια που έχουν θεσπίσει τα κράτη είναι καθαρά “νομικά” όρια, που διαφέρουν από χώρα σε χώρα και αποσκοπούν καθαρά σε εισπρακτικούς σκοπούς.


Πώς επιδρά όμως το αλκοόλ στην οδήγηση(;)
Δυστυχώς, το αλκοόλ μπαίνει γρήγορα στο αίμα και από εκεί επηρεάζει όλα τα όργανα και τον εγκέφαλο, καταστέλλει κάποιες λειτουργίες και αίρει αναστολές, τις οποίες υπαγορεύει η ψυχραιμία και η φρόνηση. Έτσι, μειώνεται η ικανότητα εκτίμησης του κινδύνου, ενώ παράλληλα δημιουργείται η λανθασμένη εντύπωση ότι έχουμε κάτι από το DNA του Charles Leclerc! Αυτή η ψευδαίσθηση είναι ακόμη πιο επικίνδυνη, επειδή δεν έχουμε καν επίγνωση της κατάστασής μας, αφού το αλκοόλ:
Μειώνει την οπτική γωνία, προκαλεί υπνηλία, τα μάτια θολώνουν και δε βλέπουμε καθαρά τα αντικείμενα και τα απέναντι αυτοκίνητα, και ούτε μπορούμε να εκτιμήσουμε την ταχύτητά τους.
Αυξάνει το χρόνο αντίδρασης και αποσταθεροποιεί την αλληλουχία των διαδοχικών κινήσεων, που πρέπει να γίνουν. Ο κακός συνδυασμός κινήσεων και ενεργειών, ευνοεί το δυστύχημα.
Όταν έχουμε μάθημα στην σχολή αλλά και σε ορισμένες εκπαιδεύσεις τακτικών οδηγών με θέμα το αλκοόλ, τρομάζω με τις απόψεις που ακούω σχετικά με το αλκοόλ και την οδήγηση:
“Όταν πιώ ένα ποτηράκι, χαλαρώνω και οδηγώ καλύτερα…”
Είναι η πιο επικίνδυνη άποψη, καθώς στην πραγματικότητα από τα 400 ερεθίσματα που αξιολογούσαμε φυσιολογικά σε απόσταση 2 km, αξιολογούμε μετά βίας 150 – και αυτά με πολλές εκπτώσεις!
“Εμένα δεν με πιάνει το ποτό…”
Μεγάλη πλάνη. Υπάρχουν, φυσικά, βιολογικές διαφορές από άνθρωπο σε άνθρωπο, όμως, αυτές είναι μικρές, χωρίς πρακτική σημασία, γιατί όταν ο χρόνος αντίδρασης από 0,5 sec φτάσει στο 1,1 sec, η 1,3 sec και οδηγούμε με μόλις 50 km/h, η απόσταση που απαιτείται μόνο για να αντιδράσουμε από 7 μέτρα, γίνεται 15 μέτρα ή 25 μέτρα… Είναι προφανής η τεράστια διαφορά!
“Θα πιω καφέ μετά και θα συνέλθω…”
Καμία ουσία και κανένα μέτρο δεν μπορεί να αναστείλει ή να μειώσει την αρνητική δράση της αλκοόλης στην οδήγηση παρά μόνον ο «γάργαρος» ύπνος.
“Θα ξαπλώσω λίγο και μετά μπορώ να οδηγήσω…”
Μύθος! οι μεγαλύτερες παρενέργειες που δημιουργεί το αλκοόλ, εμφανίζονται μετά από μία περίπου ώρα και είναι ολέθριες. Εάν κιόλας πιει κανείς αρκετά, μπορεί να χρειαστούν και πάνω από 18 ώρες για να επανέλθει σε φυσιολογική κατάσταση.
“Τους καλούς οδηγούς τους επηρεάζει λιγότερο το αλκοόλ…”
Σε δοκιμασίες που κάναμε, με οδηγούς αγώνων ράλι, καθώς και με οδηγούς που δοκιμάζουν αυτοκίνητα διαπιστώθηκε ότι επηρεάζονται το ίδιο όσο και “κοινοί οδηγοί”.
Ούτε ο σκέτος καφές, ούτε το άνοιγμα του παραθύρου, ούτε η ψαγμένη μουσική, ούτε ένα κρύο ντους μπορούν να αποβάλλουν το αλκοόλ Χρειάζεται ο απαραίτητος χρόνος μέχρι να καεί. Για αυτόν τον λόγο, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής έχει τη θέση ότι η Οδήγηση μετά από χρήση Αλκοόλ ή ουσιών, είναι Φόνος εκ προμελέτης! Θεσπίστε το μηδενικό όριο σε όποιον οδηγεί οποιοδήποτε όχημα..!
Στην χώρα μας  ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ), στο Άρθρο 42, αναφέρει ότι για έναν οδηγό το επιτρεπόμενο (;)  όριο οινοπνεύματος με την μέθοδο της αιμοληψίας είναι 0,5 τοις χιλίοις, ενώ με την μέθοδο της εκπνοής είναι στα 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα με την προϋπόθεση ότι η μέτρηση γίνεται με ειδικά πιστοποιημένα αλκοολόμετρα.
όμως τα αποτελέσματα της παραπάνω λογικής, έρχονται να καταρρίψουν αμείλικτα οι αριθμοί:
Με ποσότητα αλκοόλ στο αίμα μεταξύ 0,1 – 0,2 mg/l η πιθανότητα εμπλοκής ενός οδηγού σε τροχαία σύγκρουση είναι διπλάσια!
Με ποσότητα αλκοόλ στο αίμα μεταξύ 0,3 – 0,5 mg/l η πιθανότητα εμπλοκής σε τροχαία σύγκρουση είναι  11 φορές μεγαλύτερη!
Με ποσότητα αλκοόλ στο αίμα μεταξύ 0,6 – 1,0 mg/l η πιθανότητα εμπλοκής σε τροχαία σύγκρουση είναι   48 φορές μεγαλύτερη!
Με ποσότητα αλκοόλ στο αίμα μεταξύ  1,0 – 1,5 mg/l η πιθανότητα εμπλοκής σε τροχαία σύγκρουση είναι 380 φορές μεγαλύτερη!
Ως Π.Σ.Ε.Ο. Έχουμε καταθέσει μία ολοκληρωμένη πρόταση σε σχέση με την συνύπαρξη στον δρόμο και επαναλαμβάνουμε για μία ακόμη φορά:
  • Αλλάξετε τώρα τα όρια αλκοόλ και ουσιών θεσπίζοντας το μηδέν (zero)!  0,0 ng/ml σε οποιαδήποτε ψυχοτρόπο ουσία, οποιονδήποτε οδηγεί οποιοδήποτε όχημα..! :(
  • Ακυρώστε όλη την θεματική ενότητα Αλκοόλ και Οδήγηση και τις ερωτήσεις για τις άδειες οδήγησης
  • Εισάγετε την θεματική ενότητα: Η Κοινωνία της Κυκλοφορίας (ΚτΚ) ως βιωματικό μάθημα, σε όλη την υποχρεωτική εκπαιδευτική διαδικασία και στους υποψηφίους οδηγούς
Επιτέλους ας τελειώνουμε με τις αγκυλώσεις και τα  ημίμετρα. Η οδήγηση είναι η πιο επικίνδυνη πράξη που κάνουμε καθημερινά και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίζουμε..!
Στάση ζωής για όλη την Κοινωνία της Κυκλοφορίας η απόφαση:  Δεν οδηγώ, όταν δεν είμαι σε θέση να οδηγώ..!

Πηγή ΕΘΝΟΣ

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Οδική Ασφάλεια στο Σχολείο

Οδική Ασφάλεια για μας τα Παιδιά..!
Επιμορφωτικές συναντήσεις και εργαστήρια. Το σκασιαρχείο, το σχολείο της κοινότητας, η ανοιχτή αυλή ως πεδίο ανταλλαγής...
Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Π.Ε. Α’, Β’, Γ’, Δ’, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής και Πειραιά, δύο ημέρες συναντήσεων για τα 30 χρόνια της Διεθνούς Συμβάσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού στις 29 και 30/11/2019
Ο δρόμος είναι δάσκαλος..!
https://goo.gl/maps/txuok3mxyLsVqeXs7


  • Ανεξάρτητες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες
  • Δίαυλοι επικοινωνίας και διαλόγου στην εκπαιδευτική κοινότητα
  • Εφαρμοζόμενες πολιτικές για το ανοιχτό σχολείο
  • Αλληλεπίδραση σε σχολικό περιβάλλον

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Ποδηλάτες στο οδόστρωμα

Το παιδί ως ποδηλάτης: Βιωματική εκπαίδευση για την συμμετοχή των παιδιών μας στην Κοινωνία της Κυκλοφορίας (ΚτΚ) !


Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Οδική Ασφάλεια για μας τα Παιδιά!

Το ταξίδι και η υπόσχεση συνεχίζεται: Ο δρόμος ανήκει σε όλους μας..!

 Εντυπωσιακός επίλογος των δράσεων από τον Βόλο: Όλοι μαζί για το όραμα μηδέν!

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Για τα θύματα του δρόμου

Η ζωή δεν είναι ένα μέρος του αυτοκινήτου..!
Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για Θύματα Οδικής Κυκλοφορίας

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Η συνύπαρξη στον δρόμο

Στην ίδια διάβαση με διαφορετική ενδυμασία!
Δεν μεταβιβάζουμε την ευθύνη στους πεζούς, πόσο μάλλον στα παιδιά..!
Ως γονείς έχουμε ευθύνη, τα παιδιά που χρησιμοποιούν μόνα τους τον δρόμο πρέπει να φοράνε φωτεινά ρούχα..!

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Η ταχύτητα

Τα όρια ταχύτητας είναι ένα όριο. Δεν είναι στόχος!
Οδηγείτε πάντα με την ταχύτητα που είναι κατάλληλη στις υπάρχουσες καιρικές συνθήκες και τις συνθήκες κυκλοφορίας!


Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Οδική Ασφάλεια

Όλοι μπορούμε να διαδραματίσουμε έναν καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια για ασφαλείς δρόμους και για μηδενικούς θανάτους από τροχαία συμβάντα.
Ας ξεκινήσουμε με απλά μηνύματα..!


Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Σάββατο 4 Μαΐου 2019

ΚτΚ Αδιέξοδα και προοπτικές

4.5.2019 Π.Σ.Ε.Ο. | Συνέντευξη του προέδρου σ. Άρη Ζωγράφου στο 94,3 FM 4.5.2019..!
Ένας ολόκληρος κλάδος σε αδιέξοδο! 😠 Σ΄ αυτήν την Χώρα, κανείς δεν θέλει να αλλάξει τίποτα στην ουσία και πρώτα από όλα ο υπουργός! Ο υπουργός και το επιτελείο του έχουν δημιουργήσει ένα νόμο, ο οποίος είναι δύστροπος νόμος, κακός νόμος, ο οποίος δίνει άλλοθι στο παλιό, το άθλιο, το διεφθαρμένο, να μας κλείνει πρόστυχα το μάτι..! Οκτώ μήνες ένας ολόκληρος κλάδος χωρίς στην ουσία δουλειά και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός! Αυτό θα καταγραφεί στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες...!

https://youtu.be/K9Ur-4xau_Q

https://youtu.be/K9Ur-4xau_Q

 

Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Εσπερίδα για την Μικρο-Κινητικότητα στις Ελληνικές Πόλεις

Μικρο-κινητικότητα στις Ελληνικές Πόλεις: Τάσεις, Ρυθμιστικό Πλαίσιο και Προοπτικές..!
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής συνδιοργανώνει με τον Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων και τη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ εσπερίδα με το παραπάνω επίκαιρο θέμα!

Η παραπάνω εκδήλωση περιλαμβάνεται στο πλαίσιο του Οδοιπορικού με τίτλο “Ασφαλείς και Έξυπνες Μετακινήσεις στη Δεκαετία 2020 – 2030”. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 8η Μαίου 2019 και ώρα 17:00 στο Αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) (Νίκης 4, Αθήνα).

Πλαίσιο και προσεγγίσεις:

Είμαστε σε θέση σήμερα να απαντήσουμε αν η Μίκρο-Κινητικότητα θα έχει τα Μάκρο-Αποτελέσματα που όλοι προσδοκούμε για την Κοινωνία της Κυκλοφορίας (ΚτΚ) και τον πλανήτη μας ο οποίος, έχει ήδη, εξαντλήσει όλες του τις ανοχές; Πως διαχειριζόμαστε εγγενείς αδυναμίες , αντιδράσεις και ερωτηματικά;

Είναι πλέον φανερό ότι η ανάγκη αλλαγής των συνηθειών μετακίνησης είναι κοινός τόπος. Μαζί με την όλο αυξανόμενη πεζή μετακίνηση, τα σύγχρονα ΜΜΜ, το ποδήλατο και η μικρο-κινητικότητα, προστίθενται σε αυτό που αποκαλούμε “ώριμο τέκνο της ανάγκης” της σύγχρονης μετακίνησης!

Οι υπηρεσίες μικροκινητικότητας (e-scooters, ηλεκτρικά ποδήλατα κλπ) αποτελούν την πλέον πρόσφατη τάση στις αστικές μετακινήσεις μικρών αποστάσεων. Λειτουργούν συμπληρωματικά προς τα λοιπά μέσα και είναι εν γένει περιβαλλοντικά φιλικά, αξιοποιούν δε σύγχρονες τεχνολογίες και μέσα χαμηλού κόστους. Παρόλα αυτά, έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στη λειτουργία των πόλεων, τα οποία σχετίζονται με την εφαρμογή και χρήση των εν λόγω υπηρεσιών. Επίσης διατυπώνονται προβληματισμοί σχετικά με τις επιπτώσεις της κυκλοφορίας και χρήσης μέσων μικροκινητικότητας στην οδική ασφάλεια, συχνά δε με αφορμή μεμονωμενα ατυχήματα.

Σήμερα, η διεθνής και Ελληνική εμπειρία και η σχετική έρευνα ως προς τα χαρακτηριστικά και τις επιπτώσεις της μικροκινητικότητας τόσο στην οδική ασφάλεια, όσο και στη λειτουργία του μεταφορικού συστήματος μιας πόλης είναι ακόμα περιορισμένη. Έτσι, δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τη λειτουργία και ασφαλή κυκλοφορία των μέσων μικροκινητικότητας, αλλά δυστυχώς ούτε και επίσημοι κανόνες (πχ άρθρα ΚΟΚ), οι οποίοι να οριοθετούν τη χρήση των μέσων μικροκινητικοτητας. 


Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι!


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι!

Μας άφησε στην κυριολεξία άφωνους το Δ.Τ. της 15.4.2019 του ΥΠΜΕ!  Είναι πραγματικά άστοχο και λυπηρό να καταφέρεσαι κατά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης (Π.Ο.Ε.Ο.) χρεώνοντας της παράλληλα και την ευθύνη για την μη διενέργεια εξετάσεων υποψηφίων οδηγών.

Οι αλχημείες και η παραπληροφόρηση δηλώνουν την αδυναμία του Υπουργείου να δώσει λύση στα οξύτατα προβλήματα της οδικής ασφάλειας στην χώρα μας ως το καθ΄ ύλην αρμόδιο Υπουργείο, με ιδιαίτερα εμφανές το θέμα της εκπαίδευσης και εξέτασης των υποψηφίων οδηγών, που άτολμα και ασχεδίαστα προσπαθεί να "αλλάξει" αγνοώντας ότι με παλιά υλικά (φθαρμένα και διεφθαρμένα) δεν κτίζεται τίποτα καινούριο.

Φαίνεται πως ζουν κάπου μακριά οι κύριοι του Υ.Π.Μ.Ε. και δεν γνωρίζουν ότι εδώ και επτά μήνες οι Εκπαιδευτές οδήγησης και οι υποψήφιοι οδηγοί βρίσκονται σε ιδιότυπη ομηρία με ευθύνη πρωτίστως του Υ.Π.Μ.Ε. και όχι των Εκπαιδευτών..! 

Όσο για το ασφαλιστικό προϊόν που φέρεται να ετοίμασαν ή θα ετοιμάσουν οι ασφαλιστικές εταιρίες και που άρει όπως ισχυρίζεστε τα όποια εμπόδια για την έναρξη των εξετάσεων, ας μην επαίρεστε και τόσο, γιατί αρκετές δεκάδες εκατομμύρια θα εισρεύσουν στα ταμεία των ασφαλιστικών εταιρειών, χωρίς να υπάρχει πραγματικός και ουσιαστικός λόγος, που όμως θα πληρώσουν υποψήφιοι και εκπαιδευτές για τους δικούς σας πειραματισμούς, εκτός αν ήταν μέσα στους σχεδιασμούς σας..!

Η ολιστική λύση, η οποία όχι μόνο θα λύσει το διαχρονικό πρόβλημα, αλλά θα προσφέρει πολλαπλασιαστικά στην ΚτΚ, και σας έχουμε προτείνει και αναλύσει, ως Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής (Π.Σ.Ε.Ο.), είναι ο διαχωρισμός Εκπαίδευσης και Εξέτασης και η απαίτηση της αλλαγής πορείας προς το Δίπλωμα Κινητικότητας!

- Θέλετε πραγματική Διαφάνεια;  

- Τολμήστε..! 

   
Για το Δ.Σ.
Άρης Ζωγράφος
Λευτέρης Μιχελάκης

Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Micro Mobility. Μικρό-Κινητικότητα και προσδοκίες..!

Είμαστε σε θέση σήμερα να απαντήσουμε αν η Μίκρο-Κινητικότητα θα έχει τα Μάκρο-Αποτελέσματα που όλοι προσδοκούμε για την Κοινωνία της Κυκλοφορίας (ΚτΚ) και τον πλανήτη μας ο οποίος, έχει ήδη, εξαντλήσει όλες του τις ανοχές; Πως διαχειριζόμαστε εγγενείς αδυναμίες,  αντιδράσεις και ερωτηματικά;

Είναι πλέον φανερό ότι η ανάγκη αλλαγής των συνηθειών μετακίνησης είναι κοινός τόπος. Μαζί με την όλο αυξανόμενη πεζή μετακίνηση, τα σύγχρονα ΜΜΜ, το ποδήλατο και η μικρο-κινητικότητα, προστίθενται σε αυτό που αποκαλούμε “ώριμο τέκνο της ανάγκης” της σύγχρονης μετακίνησης!
Ωστόσο ας δούμε τον χώρο όπου διαδραματίζονται όλα αυτά: Αυτοκινητοκεντρικές πόλεις, ανύπαρκτες υποδομές, ανεπαρκής για τις νέες προσεγγίσεις Κ.Ο.Κ., γκρίζες διατάξεις συνύπαρξης, μηδενική έως ελάχιστη κουλτούρα σύγχρονης βιώσιμης κινητικότητας…
Η μικρο-κινητικότητα θεωρούμε ότι μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο, τηρουμένων των αναλογιών,  στην επίλυση ορισμένων προκλήσεων που προκύπτουν σε  τρεις τουλάχιστον τομείς:
  • περιβαλλοντικές ανησυχίες
  • απελευθέρωση δημόσιου χώρου και
  • εξοικονόμηση χρόνου
Η προσωπική μετακίνηση αυτής της μορφής, είναι σίγουρο ότι  θα μεταμορφώσει τον τρόπο αλλά και τον χώρο στον οποίο κινούμαστε. Στην ουσία είναι  ένα στοίχημα για όλους μας! Μια εξίσωση διεπιστημονικής προσέγγισης για ανθρωπολόγους, αρχιτέκτονες, πολεοδόμους, συγκοινωνιολόγους, εκπαιδευτές κινητικότητας, μελετητές συμπεριφοράς κ.ο.κ.
Όμως, όπως έχουμε ξανά αναφέρει (βλ. ποδηλάτες στο οδόστρωμα ):

“Κάθε πολιτισμός ξεκινάει με την αυταρχία μιας πίστης και τελειώνει με την αναρχία μιας λογικής..!”

Έτσι:
-Καλωσορίζουμε κάθε μορφή κινητικότητας η οποία προσφέρει στην πολυχρωμία, στην ομορφιά και την συνύπαρξη στον δρόμο..!
-Καλωσορίζουμε οτιδήποτε προσφέρει στην εξοικονόμηση χώρου και την μείωση της ρύπανσης
-Καλωσορίζουμε λογικές που προσφέρουν στην ευεξία και την ανακούφιση και είναι απέναντι σε στερεότυπα και λογικές του περασμένου αιώνα..!
-Αφουγκραζόμαστε τις όποιες ανησυχίες,
-Συμπράττουμε με όλη την επιστημονική κοινότητα σε λύσεις μικρο-κινητικότητας, και όχι μόνο,  οι οποίες μπορούν να αλλάξουν το τοπίο της ΚτΚ, να βοηθήσουν στην κάλυψη των κενών μεταξύ των μέσων μαζικής μεταφοράς για εκατομμύρια μετακινούμενους, να μειώσουν την  κυκλοφοριακή συμφόρηση, να δώσουν λύσεις στα θέματα στάθμευσης και να αντιμετωπίσουν τα συνεχώς αυξανόμενα  αστικά προβλήματα..! :)
https://zografos.com/nea/micro-mobility/

@ArisZografos
Αθήνα 22.3.2019

Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

EcoMobility

Είμαστε εδώ που οι μαθητές Ερευνούν - οι πόλεις Ενημερώνονται - η κοινωνία Ευαισθητοποιείται..! 
ΧΑΝΙΑ Τρίτη 12 Μαρτίου στις 12 το πρωί στη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων με τον σ. Giannis Vatsolakis
ΗΡΑΚΛΕΙΟ Τρίτη 12 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο του 11ου Γυμνασίου με τον σ. Σχολή οδηγών Εξάντας και την Siti Maria
Oι μαθητές μιλούν με το δικό τους... δημιουργικό τρόπο για το κυκλοφοριακό, τις βιώσιμες μετακινήσεις, την εύρυθμη συμβίωση όλων των χρηστών και πολλά άλλα!
Σας περιμένουμε..! 


Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Νέος Νόμος για τα διπλώματα. Τι αλλάζει | Συνέντευξη στο CNN

Συνέντευξη στο CNN Greece
- Τι έγινε τελικά ψηφίστηκε ο νόμος για τις άδειες οδήγησης; Ποια είναι η θέση του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής (Π.Σ.Ε.Ο.) για τον νέο νόμο;

ΑΠ. Ο Νόμος 4599, του σωτηρίου έτους για την Οδική Ασφάλεια, 2019… είναι από χθες το βράδυ γεγονός!  Θέλω να σας μεταφέρω την μεγάλη εικόνα:
- Ένας κλάδος σε αμηχανία, ανησυχία και προβληματισμό!
- Ένας υπουργός που ακούει μεν τους πάντες (και αυτούς που δεν έχουν καμιά σχέση, η εμπειρία με την εκπαίδευση), αλλά νομοθετεί κατά το δοκούν!
- Ένας νόμος του Κράτους, ο οποίος θέλει άλλες 20 τουλάχιστον υπουργικές αποφάσεις για να λειτουργήσει, και ένα καταστροφικό μεταβατικό στάδιο στο οποίο, αποφάσεις έρχονται σε αντίθεση με κείμενες νομοθεσίες χωρίς να γνωρίζει κανείς, τι πρέπει να ακολουθηθεί..!

        
Εξηγούμαι:
Ένα πολύπαθο νομοσχέδιο πήρε τελικά ΦΕΚ και όλες οι υπηρεσίες μεταφορών και όλος ο κλάδος των εκπαιδευτών, περιμένει τι θα εφαρμόσει!
Ξέρετε… Σύμφωνα με το νέο νόμο, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω, αλλάζει μόνο την διαδικασία των εξετάσεων και όχι όλο το ξεπερασμένο σύστημα: Εκπαίδευσης -  Αξιολόγησης -  Δια βίου μάθησης, όπως πρότεινε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής (Π.Σ.Ε.Ο.), οι αλλαγές γίνονται σταδιακά σε μεταβατικές διατάξεις.  Τώρα διανύουμε την πρώτη και έχει πολλά προβλήματα..! :(

- Τι συγκεκριμένα αλλάζει;

ΑΠ. Οι Θεωρητικές εξετάσεις παραμένουν απελπιστικά ίδιες, με τις ίδιες θεματικές ενότητες, τα ίδια λάθη και την ίδια παρωχημένη διαδικασία.
Οι πρακτικές εξετάσεις στην τελική τους φάση πραγματοποιούνται από έναν εξεταστή και χωρίζονται πλέον σε δύο στάδια,
1ο στάδιο Ελιγμοί (Παρκάρισμα. Γωνία. Αναστροφή)
2ο στάδιο Πορεία (Οδήγηση στο αστικό ιστό)
Αν απορριφθεί ο μαθητής στο 2ο στάδιο, επαναλαμβάνει στην επαναληπτική εξέταση και τα δύο στάδια
Επίσης θεσπίζεται η εποπτεία και η αξιολόγηση εξεταστών και εκπαιδευτών.  Στην ουσία δηλαδή μια μορφής VAR, για να χρησιμοποιήσω ποδοσφαιρική διάλεκτο, η οποία θα αξιολογεί το καταγεγραμμένο υλικό της εξέτασης σε περίπτωση καταγγελίας..!

- Και ποιες είναι οι ενστάσεις σας;

ΑΠ. Μέχρι εδώ ας πούμε καλά, είναι μια έστω και μικρή αναβάθμιση!  Ωστόσο ο νόμος στις μεταβατικές διατάξεις ορίζει και τα παρακάτω:
  1. Ορίζει παριστάμενο εκπαιδευτή, ο οποίος δεν έχει σχέση εργασίας με την σχολή που εξετάζει (αρά οι εξετάσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν διότι η σε ισχύ απόφαση των εξετάσεων, η υ.α. 50984/2013, απαιτεί σχέση εργασίας του παρισταμένου εκπαιδευτή με την σχολή που εξετάζει) Παράλληλα χωρίζει την Ελλάδα στα δύο, στην Νησιωτική, που δεν θα ισχύει η παραπάνω διάταξη, και στην Ηπειρωτική Ελλάδα, καταλαβαίνεται λοιπόν ότι η ισονομία, πάει περίπατο..!
  2. Δεν διευκρινίζει το ασφαλιστικό προϊόν κάλυψης για τον υποψήφιο οδηγό, ο οποίος εξετάζεται, και για το οποίο οι ασφαλιστικές εταιρείες διατείνονται ότι δεν υπάρχει.
  3. Δεν μπορεί να γίνει προγραμματισμός ειδικά στις μεγάλες περιφέρειες διότι το σύστημα (ΑΤΛΑΣ) δεν έχει τροποποιηθεί ώστε να μπορεί να κληρώνει 1 εξεταστή
  4. Δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος επιλογής των παρισταμένων εκπαιδευτών και δεν έχει οριστεί η αμοιβή τους,
  5. Δεν υπάρχει ακόμη θεσμοθετημένο στο ΥΠΟ το παράβολο των 15 ευρώ που απαιτείται για τον προγραμματισμό των εξετάσεων..!
  6. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, Δημιουργεί και στρατιές ομήρων υποψηφίων οδηγών!
- Ποιους εννοείτε;

ΑΠ. Μα τους μαθητές υποψηφίους οδηγούς, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα να αλλάξουν σχολή οδήγησης, αν κατά την διάρκεια της εκπαίδευσής τους, θεωρούν ότι έκαναν λάθος, ή ότι η σχολή η οποία επέλεξαν δεν προσφέρει αυτά που συμφώνησαν… Και ξέρετε είναι σύνηθες αυτό..! Δεν μπορεί ένας μαθητής που έκανε θεωρητικά σε μια σχολή, να επιλέξει μια άλλη σχολή να κάνει την πρακτική εκπαίδευση και αν το κάνει αυτό, πρέπει να ξανά παρακολουθήσει τα θεωρητικά μαθήματα
Για μας ως συλλογικότητα, ως Π.Σ.Ε.Ο. Θεωρούμε ότι η εξέταση πρέπει να αποτελεί μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και όχι αξιολόγηση μιας στιγμιαίας επίδοσης!
Ξέρετε σήμερα η αξιολόγηση ενός υποψηφίου οδηγού, είναι η καταγραφή μιας στιγμιαίας σε συνθήκες έντονης συναισθηματικής φόρτισης απόδοσης και τίποτα άλλο. Αν υποθέσουμε ότι ένας μαθητής απορρίφθηκε σήμερα το πρωί, με μια συγκεκριμένη εξεταστική επιτροπή, ο ίδιος μαθητής με τις ίδιες δεξιότητες το απόγευμα με μια άλλη εξεταστική επιτροπή θα είχε επιτύχει..!

- Είναι σωστό αυτό! Τι προτείνετε όμως;

ΑΠ. Έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι: Η δική μας δουλειά είναι η εκπαίδευση!
ΔΕΝ θέλουμε να έχουμε καμιά σχέση με τις εξετάσεις..! Ρώτησα ευθέως και τον υπουργό στην βουλή γιατί μας εμπλέκετε; ΔΕΝ μου απάντησε!  Μάλιστα συνέχισα την ερώτησή μου ρητορικά λέγοντας ότι μας θέλετε για δύο λόγους:
-  Διότι δεν είστε σε θέση να τις πραγματοποιήσετε, με όλα αυτά τα οποία έχετε θέσει ως προαπαιτούμενα και
-  Μας θέλετε ως άλλοθι, σε οποιαδήποτε δυσλειτουργία της διαδικασίας των εξετάσεων!
Δείτε. Μας θεωρούν υποχρεωμένους να είμαστε άμισθοι υπάλληλοι του ΥΠΜΕ και των περιφερειών! :(
Όμως για μας οι εξετάσεις πρέπει να γίνουν προσφορά στην εκπαιδευτική διαδικασία και όχι τιμωρία η μέσο διαφθοράς και έχουμε προτείνει ολοκληρωμένο σχέδιο στο ΥΠΜΕ που περιλαμβάνει ολιστικές παρεμβάσεις με βασικό ορίζοντα το Δίπλωμα Κινητικότητας το οποίο θεωρούμε ως το μέλλον της Κοινωνίας της Κυκλοφορίας (ΚτΚ)..!

CNN 5.3.2019 | Συνέντευξη στην δημοσιογράφο Αναστασία Κιτσικώστα

..............................