Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Ερωτήματα και απορίες απο το Σ.Ε.Ε.Ο.Α. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ
ΟΔΗΓΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ & ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΩΝ
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Σ.Ε.Ε.Ο.Α. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Κώστα  Βάρναλη 95, Περιστέρι
Τηλ./Φαξ 210.4520035
Πληροφορίες : Χαρμπής Παναγιώτης
Τηλ. 6932118408
  ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ :
28 Ιανουαρίου 2013


















ΘΕΜΑ :
Παρατηρήσεις για 552/88/7-1-2013

Διαβάζοντας τη νέα Υ.Α. 552 προβληματιστήκαμε σε τι ποσοστό συμβάλουν οι 50 σελίδες της ως προς την οδική ασφάλεια και υπέρ ενός κακού γραφειοκρατικού δημόσιου συστήματος υποτιθέμενου ελέγχου και εξυγίανσης  των σχολών οδηγών και της σωστής λειτουργίας τους, σε τι διαφέρει τόσο πολύ από την προϋπάρχουσα Υ.Α. 58930 ως προς το καλύτερο που θα μας έδινε ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο στην κοινωνία της κυκλοφορίας, σε μία πιο ολοκληρωμένη και σωστή εκπαίδευση. Μήπως αλλάζει το σύστημα των εξετάσεων και γίνεται  αδιάβλητο, ή μήπως η πολιτεία θέλει να βγάλει κάποιες ευθύνες από επάνω της φορτώνοντας τες σε εμάς;
Παρακάτω σας αναφέρουμε διαπιστώσεις μας, που προέρχονται πιθανόν από λάθη και παραλήψεις των υπευθύνων ή αβασάνιστες σκέψεις τους (αν όχι κάτι άλλο) που αποδεικνύουν ότι ενώ υπήρχαν 6 χρόνια για την ήπια εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας στην Οδηγία 126/2006 της Ε.Ε. και παρά της εκλύσεις της Ομοσπονδίας μας, φτάσανε στο και 5, τρέχοντας τώρα για να μαζέψουνε τα ασυμμάζευτα, βγάζοντας άλλη μια απόφαση στο πόδι, χωρίς να υπάρχουν καν οι υποδομές  για να καλύψουν τις ανάγκες της εκπαίδευσης και εξέτασης των υποψηφίων στα δίκυκλα.

  1. Πολύ γραφειοκρατία και έλεγχος για το τίποτα.
  2. Ελάχιστη ως μηδενική προσφορά στην οδική ασφάλεια.
  3. Αντιπαιδαγωγικός και λανθασμένος τρόπος εκπαίδευσης. Το να τελειώσεις όλη την θεωρητική εκπαίδευση, να δώσεις θεωρητικές εξετάσεις, να περάσεις για να έχεις το δικαίωμα να κάνεις πρακτική εκπαίδευση είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Σε όλους τους τύπους εκπαίδευσης η θεωρία συμβαδίζει με τα εργαστήρια (πρακτική εκπαίδευση). Ο εκπαιδευόμενος σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης   έχει το δικαίωμα κάποιου ποσοστού απουσιών, στη περίπτωση της εκπαίδευσης για απόκτηση άδειας οδήγησης στην Ελλάδα αυτό θεωρείται αδιανόητο,  αφού ο εκπαιδευόμενος και η σχολή έχουν την υποχρέωση να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι ο εκπαιδευόμενος παρακολούθησε όλα τα μαθήματα. Η υπεύθυνη δήλωση συνοδεύεται με αναλυτική κατάσταση της εκπαιδευομένης ύλης που πρέπει να φαίνεται σε ποια σελίδα και σε ποια γραμμή του μαθητολογίου ή του παρουσιολογίου είναι γραμμένο το μάθημα για τον συγκεκριμένο εκπαιδευόμενο.
  4. Στη θεωρητική εκπαίδευση για τα ΠΕΙ, οι ώρες που μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος εκπαιδευόμενος είναι μέχρι επτά την ημέρα, όπως σχεδόν σε όλες τις σχολές, στην θεωρητική εκπαίδευση για απόκτηση άδειας οδήγησης μέχρι τέσσερεις, αν κάνεις παραπάνω είναι θανάσιμο αμάρτημα. (μπορεί να χάσεις και την άδεια σου)
  5. Στη περίπτωση που κάποιος αλλοδαπός η αγράμματος ζητήσει να εξετασθεί με το σύστημα των ακουστικών, υποχρεώνεται να παρακολουθήσει περισσότερες ώρες θεωρίας, ενώ κάποιος με μαθησιακές δυσκολίες που θα έπρεπε λόγω του προβλήματος του να παρακολουθήσει περισσότερες ώρες αυτός εξαιρείται.
  6. Αν αλλοδαπός δεν ζητήσει με την αρχική έκδοση του Δ.Ε.Ε. να εξετασθεί με ακουστικά μετά δεν έχει αυτό το δικαίωμα;
  7. Δεν μας εξηγούν αν κάποιος που έχει περιορισμό με κωδικό 78 σε μία εκ των κατηγοριών  ΑΜ, Α1, Α2 δώσει εξετάσεις για μεγαλύτερη κατηγορία με όχημα με χειρομοχλό συμπλέκτη, αφαιρείται ο κωδικός από τις μικρότερες κατηγορίες; Αν ο υποψήφιος έχει άδεια οδήγησης κατηγορίας Α1 χωρίς κωδικό 78 και δώσει εξετάσεις για μεγαλύτερη κατηγορία με όχημα χωρίς χειρομοχλό συμπλέκτη θα μπει ο κωδικός 78 ή όχι αφού ο υποψήφιος είναι εκπαιδευμένος στην χρήση του συμπλέκτη στην μικρότερη κατηγορία, όπως συνέβαινε μέχρι τις 18/1/2013 για τις κατηγορίες των οχημάτων Γ και Δ. Στις κατηγορίες Γ και Δ τι θα ισχύει αν το όχημα φέρει αυτόματο ή ημιαυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.
  8. Όποτε η Εθνική Τράπεζα έχει απεργία, δεν θα μπορούν να προγραμματισθούν εξετάσεις αφού το παράβολο των 10 € για τον προγραμματισμό των  εξετάσεων είναι προσωπικό.
  9. Για την πρακτική εξέταση ο προγραμματισμός πρέπει να πραγματοποιηθεί το πολύ εντός 15 ημερών, ο υποψήφιος σε περίπτωση αδυναμίας του έχει το δικαίωμα μέχρι και την προηγούμενη ημέρα των εξετάσεων με υπεύθυνη δήλωση του να αναβάλει την εξέταση του και να την ξανά  προγραμματίσει  χωρίς να επιβαρυνθεί εκ νέου το παράβολο των 10 €, για τις θεωρητικές εξετάσεις τι ισχύει;
  10. Να μας εξηγήσουν τι σημαίνει η φράση: <Σε περίπτωση πρόκλησης οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης κατά το χρόνο της πρακτικής εκπαίδευσης ή της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς  η ευθύνη βαρύνει τον εκπαιδευτή, χωρίς να αποκλείεται η συνυπαιτιότητα του υποψηφίου οδηγού, εφόσον υφίσταται τέτοια >..      
  11. Υπεύθυνη δήλωση εκπαιδευτή ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.  Στο άρθρο 13 παράγραφος 3 του ΚΟΚ αναφέρεται: << Ο οδηγός μηχανοκίνητου οχήματος και μοτοποδηλάτου επιβάλλεται να έχει κατά τις σχετικές διατάξεις, αναγκαίες γνώσεις και επιδεξιότητα για να οδηγεί. Τις αυτές αναγκαίες γνώσεις πρέπει να έχει και ο εκπαιδευόμενος οδηγός, όταν οδηγεί >>. Σαφώς ο νομοθέτης ξεχωρίζει τις γνώσεις και την επιδεξιότητα και κάνει αναφορά μόνο για γνώσεις στον εκπαιδευόμενο οδηγό, γιατί την επάρκεια του και την επιδεξιότητα θα την κρίνει αυτός που θα τον εξετάσει και θα του δώσει την άδεια οδήγησης. Ας μας δώσει η πολιτεία αυτή την ευθύνη, που με τον τρόπο αυτό κατοχυρώνουμε το επάγγελμα μας και τότε θα συμφωνήσω με το κείμενο της Υ.Α 552/88/7-1-2013 και θα επωμιστώ την ευθύνη για τις ικανότητες και επιδεξιότητες του οδηγού που θα βγει στην κοινωνία της κυκλοφορίας.
  12. Ας αποφασίσουν οι αρμόδιοι του Υπουργείου, αν ή ποινή του μη προσελθόντος υποψηφίου στις πρακτικές εξετάσεις θα είναι 30 ή 60 ημέρες και που αποσκοπεί η ποινή αυτή;
  13. Σε περίπτωση που κάτοχος άδειας οδήγησης κατηγορίας Β μετά από ατύχημα επανεξετασθεί για απόκτηση άδειας οδήγησης σε όχημα με διασκευή πόσα μαθήματα θα κάνει;
  14. Αν δεν χρησιμοποιηθούν τα παράβολα των 90 € με τη γνωμάτευση των γιατρών λήγουν σε 6 μήνες, αν εκδοθεί το Δ.Ε.Ε. η γνωμάτευση των γιατρών ισχύει για 3 χρόνια, αν εκδοθεί δίπλωμα αναθεωρείται μετά από 15 χρόνια άρα η παραπάνω γνωμάτευση ισχύει για 15 χρόνια και αν δεν ολοκληρωθεί η εκπαίδευση ενός υποψηφίου μέσα σε 3 χρόνια και ακυρωθεί το Δ.Ε.Ε. πρέπει να ξανά αγοραστούν παράβολα και να ξανά εξεταστεί από γιατρούς γιατί η παραπάνω γνωμάτευση έπαψε να ισχύει.  
  15. Τι επιπτώσεις έχει ο εκπαιδευτής στην περίπτωση που ο εξεταστής σημειώσει στην ομάδα Γ <<Αδικαιολόγητη παρέμβαση παριστάμενου εκπαιδευτή>>;
  16. Αλλοδαπός εξεταζόμενος στις γραπτές εξετάσεις σε Αγγλικά, Αλβανικά ή Ρώσικα, αν δεν καταλαβαίνει τα Ελληνικά παραγγέλματα των εξεταστών στις πρακτικές δοκιμασίες κόβεται. Δεν θα μπορούσε τουλάχιστον να εξετασθεί με την διαδικασία που εξετάζονται οι κωφάλαλοι αντί να είναι βορά στις προθέσεις των εξεταστών;
  17. Η οδηγία δίνει γενικά μία κατεύθυνση στην χρήση προστατευτικών εφοδίων για την προστασία του αναβάτη χωρίς να εξειδικεύει ποια είναι ακριβώς αυτά, χρησιμοποιώντας την λέξη ΟΠΩΣ. Πιστεύουμε ότι αντί μπουφάν με εσωτερικά προστατευτικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εξωτερικά πρόσθετα προστατευτικά. Το κράνος γιατί να είναι απαραίτητα κλειστού τύπου; Η οδηγία 126/2006  αναφέρει κράνος.
  18. Η οδηγία δεν αναφέρει στις δοκιμασίες των μηχανών την απόσταση που πρέπει να διανύσει η μηχανή για να αναπτύξει την απαιτούμενη ταχύτητα, αναφέρει απλώς την ταχύτητα που πρέπει να αναπτυχθεί για να πραγματοποιηθεί η άσκηση από τον εξεταζόμενο. Αν λάβουμε υπόψη ότι ο αναβάτης είναι εκπαιδευόμενος και όχι έμπειρος οδηγός, ίσως θα έπρεπε να μεγαλώσει η απόσταση της δοκιμασίας για να υπάρξει ομαλότερη επιτάχυνση.
  19. Ασφάλεια εκπαιδευομένου. Η Ομοσπονδία μας χρόνια φωνάζει, οι υπεύθυνοι τώρα ξυπνούν.
  20. Πίστες με προδιαγραφές ασφαλείας. Η Ομοσπονδία μας χρόνια φωνάζει, οι υπεύθυνοι αδιαφορούν. Ας ενδιαφερθούν τώρα πριν θρηνήσουμε θύματα.
  21. Πώς είναι δυνατόν κατά την οπισθοπορεία να κοιτάς υποχρεωτικά προς τα πίσω και ταυτόχρονα να ελέγχεις οπτικά προς όλες τις κατευθύνσεις  μέσω των καθρεφτών του οχήματος;
  22. Οι πινακίδες των εκπαιδευτικών οχημάτων συμβάλουν στην άρτια εκπαίδευση των υποψηφίων και γι’ αυτό έχουν τόσο αυστηρές προδιαγραφές ως προς το χρώμα και το μέγεθος και το σχήμα!!!
  23. Στο παράρτημα V το παράβολο της επέκτασης της κατηγορίας ΒΕ γιατί να είναι 108,15 €;  

Πιστεύουμε ότι η Ομοσπονδία μας πρέπει να αντιπαρατεθεί απέναντι στο Υπουργείο για την 552 Υ.Α. μέχρις ότου διασφαλιστεί η ασφάλεια των εκπαιδευομένων, τα συμφέροντα των συναδέλφων, αδιάβλητες εξετάσεις αλλάζοντας τον τρόπο των εξετάσεων, για περισσότερη οδική ασφάλεια.
Τώρα είναι η ευκαιρία ειδάλλως θα περιμένουμε άλλα 14 χρόνια μέχρι την νέα αλλαγή της Υ.Α.

















Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Χαρμπής Παναγιώτης


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΠΑΡΟΓΙΩΡΓΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: